Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 30 juli 2024 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

 

Planning

  • Vraag 1: 2 september | We gaan dan nog niet in op de inhoud
  • Vraag 2: 10 september | Deze vraag zal wel over de inhoud gaan, maar vooral over het begin van de roman
  • Vraag 3: 12 september | Het is fijn als het boek dan uit is.
  • Vraag 4: 14 september
  • Vraag 5: 16 september
  • Vraag 6: 18 september
  • Vraag 7: 20 september
  • Vraag 8: 22 september
  • Vraag 9: 24 september
  • Vraag 10: 26 september 
  • Uiterste Recensie Datum (URD): 30 september

 
Leesclubvragen

Let op: Deze leesclubcoördinator gaat zeker afwijken van deze set vragen. Onderstaande vragen geven richting aan de discussie die we zullen voeren maar zullen altijd aangepast worden. De juiste vragen verschijnen in een nieuw artikel en zullen dan ook hier geplaatst worden. 

Tip voor tijdens het lezen:

* Let op de wijze van schrijven, korte of lange zinnen, taalgebruik, mooie citaten, bijzondere metaforen of beeldspraak, bloemrijk taalgebruik of kort en bondige zinnen, de opbouw, dingen die vragen oproepen.

Voorlopig vragenset die richting geven voor de discussie vind je hieronder. Antwoorden doe je bij het desbetreffende artikel. 
 

Vraag 1 | De buitenkant van het boek

02-09-2024

Vraag 1a.

Zelf ben ik geen achterflaptekst, ik ben zelfs een achterflapmijder. dat betekent dat ik jullie niet ga verplichten om die nu al te lezen als je dat niet wilt. De vraag luidt dan ook: lees jij normaliter de achterflap van een boek? Zo ja, lees je doe voorafgaand of na het lezen? Heb je deze achterflap gelezen? Vond je die passend/te veel verklappend/kloppend/behulpzaam?

Vraag 1b.

Hoe bevalt de omslag van het boek? Wordt die mooier of minder mooi tijdens het lezen? Wat valt je allemaal op aan de afbeelding? Wat vind je bijzonder of juist niet bijzonder aan de omslag? Geeft de omslag iets prijs van het verhaal?

          §±§±§±§±§±§±§±§±§±§

Vraag 2 | What's in a name?

10-09-2024

Vraag 2a.

Wat roept de titel bij je op? Vind je die passend? Zegt het iets, zo'n naam?

Vraag 2b.

Heb je wel eens gehoord van Speaking names; namen in een boek die betekenis hebben, die iets zeggen over de persoon in kwestie? Heb je een naam opgezocht, gezocht naar de betekenis? Denk je dat de auteur de namen bewust gekozen heeft met achterliggende betekenis? Zo ja, welke naam vindt je opvallend passend?

Vraag 2c.

De hoofdstukken hebben telkens een titel (naam). Viel je iets op aan die titels? Heb je ze wel gelezen en geregistreerd?

Extra vraagje: kun je uit je hoofd de naam van de auteur opschrijven? 

     §±§±§±§±§±§±§±§±§±§

Vraag 3 | Waar gaat het boek volgens jou over?

12-09-2024

Vraag 3a.

Probeer, zonder bij andere deelnemers te spieken, een omschrijving te maken van dit boek in enkele zinnen. Waar gaat het volgens jou over? Wat is de kern van de zaak? 
* We komen hier bij vraag 9 of 10 op terug. --> je hoeft nu dus nog niet op vraag 3a van de ander te reageren.

Vraag 3b.

Welke verschillende thema’s kun je onderscheiden? Welke thema's komen aan bod? Hoe worden die thema's uitgewerkt door de auteur? Welk thema sprak jou het meeste aan en waarom? 

 

     §±§±§±§±§±§±§±§±§±§

Vraag 4 | Heb jij een favoriet of juist niet?

14-09-2024

Vraag 4a.

Welk personage is bij jou favoriet? Beschrijf (lekker uitgebreid) wat je zo leuk, mooi, interessant of boeiend aan die persoon vond.

Vraag 4b.

Kies een van de personages en beschrijf die in 5 a 6 kernwoorden, zonder te verklappen wie dit is. Laat de andere deelnemers raden wie jij bedoelt. 
Let op: verklap niet te snel wie jij beschreef in die kernwoorden, laat zo veel mogelijk deelnemers raden. 

Vraag 4c.

Welke personage vond je het minst leuk, het minst sympathiek, het minst zeggend of het minst interessant? beschrijf ook waarom. 

Vraag 4d.

Kies minimaal twee personages uit de roman en geef aan waarmee jij die persoon associeert. Dat mag een geur, een kleur, een smaak (of gerecht) of een cijfer of letter zijn. Leg uit waarom deze associatie bij je op komt. 

     §±§±§±§±§±§±§±§±§±§

Vraag 5 | Hoe schrijft ie dat?

16-09-2024

Vraag 5a.

Hoe heb jij de schrijfstijl ervaren? wat viel je op? Wat vond je bijzonder of apart? Hoe zou je de schrijfstijl omschrijven aan iemand die het boek wil gaan lezen?

Vraag 5b.

Welke zinnen vond je mooi, irritant, grappig, bijzonder, lastig? Geef wat voorbeelden, liefst met het paginanummer erbij, zodat andere deelnemers de zin in de context kunnen lezen als ze dat wensen. Natuurlijk schrijf je er ook bij waarom dit citaat jou opviel. 

     §±§±§±§±§±§±§±§±§±§

Vraag 6 | Verloop met begin en einde

18-09-2024

Vraag 6a.

Wat kun je zeggen over het begin van het boek? Waar begint het verhaal (ik bedoel dus niet dat het in de winkel begint)? Helemaal vooraan, aan het einde van het verhaal of juist middenin het verhaal? (Zie ook de Wikipedia pagina over verhaalanalyse, kijk bij het kopje Verloop. Daar staan termen voor de verschillende mogelijkheden van het begin van een roman). Wat vond je van het begin in de winkel.

Bron: wikipedia pagina 

Vraag 6b.

Hoe is het verhaal opgebouwd? Hoe ontwikkelt het plot zich? Is er wel een plot? Hoe belangrijk vind jij een plot in een roman? 

Vraag 6c.

Mag je hier spreken van een open einde? Waarom zou de auteur hiervoor gekozen hebben bij deze roman? 


Vraag 6d.

Heb je kunnen genieten van het verhaal dat de auteur vertelde? Waarom wel, waarom niet? Kun je uitleggen aan de andere deelnemers waarom jij hiervan kunt genieten of juist niet?

     §±§±§±§±§±§±§±§±§±§

Vraag 7 is gericht op die verschillen in leesbeleving en dus qua vraag opgesplitst in 

- groep niet blij met dit boek

- groep wel blij met dit boek

Het kan ook zo zijn dat je er wat tussenin zit qua waardering, dan mag je kiezen welke groep het beste bij je past. 

Vraag 7 | Een alternatief einde of een verkooppraatje? 

20-09-2024

Vraag 7a. Voor alle deelnemers

Hoe beoordeel je een boek dat buiten je comfortzone ligt? Welke aspecten neem je mee in je beoordeling? Is dat alleen het leesplezier? Of tellen andere elementen ook mee in je waardering? 

Vraag 7b. Voor kamp niet blij met deze roman

Welke aspecten van het boek vind je wel goed, wel knap gedaan, wel bijzonder?

Vraag 7c. Voor kamp niet blij met deze roman

Schrijf in enkele zinnen hoe een alternatief einde voor dit boek had kunnen zijn. Beschrijf een einde dat jou wel had kunnen bekoren. Je hoeft geen volledig verhaal te schrijven maar leg uit wat jij had gewenst dat de auteur zou doen. 

Vraag 7d. Voor kamp wel blij met deze roman

Schrijf in enkele zinnen hoe jij dit boek zou aanprijzen (verkopen) aan andere lezers waarvan je denkt, weet of vermoedt dat ze dit boek kunnen waarderen. Welke aspecten zou je naar voren halen om hen te enthousiasmeren voor het lezen van dit boek. Je mag puntsgewijs elementen opnoemen of een verhaaltje schrijven dat uitgeverijen wel eens op het boek willen plaatsen. Doe alsof je een jubelende recensent bent. 

     §±§±§±§±§±§±§±§±§±§

Vraag 8 | Relaties en andere thema's

22-09-2024

Vraag 8a.

Welke vormen van relaties heb jij herkent in deze roman? Welke relatie vond jij het meest interessant en waarom?

Vraag 8b.

Wat maakt dat Ruth en Hans-Harald nog bij elkaar zijn na al die jaren? Zijn ze op de een of andere manier tevreden met hun samenzijn? 
Vind je Benni en Emilia bij elkaar passen? Waarom wel of waarom niet?

Vraag 8c.

Welke andere thema's vielen jou op? Welk thema vond je het meest of het mooist of het best uitgewerkt? 

     §±§±§±§±§±§±§±§±§±§

Vraag 9 | Bijzondere elementen en terugblik op verwachtingen

24-09-2024

Vraag 9a

Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal literaire spanning / emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen / flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief). Wat is volgens jou het opvallendste element in dit verhaal?

Vraag 9b.

Welke verwachtingen had je vooraf en wat is daarvan uitgekomen en wat niet? 

Vraag 9c.

Bij vraag 3 heb je een korte beschrijving gemaakt van het boek. Kijk nog eens terug en ga na of je daar nog hetzelfde over denkt of dat jouw beeld misschien iets is veranderd door de discussie hier. Het is handig voor de andere deelnemers dat je jouw beschrijving van vraag drie kopieert en hier in de reactie plaatst en dan de verandering aangeeft. 

Vraag 9d.

Welke 4-5 kernwoorden beschrijven het boek voor jou? Welke kernwoorden zullen terugkomen in je recensie? Herken je woorden van de andere deelnemers? 

     §±§±§±§±§±§±§±§±§±§

 

kans.

Vraag 10 | De afronding 

29-09-2024

Vraag 10a.

Welke Vraag is in jouw hoofd blijven spelen? Iets over de inhoud? Iets over een personage? Een passage of handeling van een (hoofd)persoon die je puzzelt? Iets wat met de vorm van het boek te maken heeft? Iets over de schrijver? Grijp nu je kans om deze vraag aan de deelnemers te stellen.

Vraag 10b.

Kies een van de personages uit het boek of misschien wel de schrijver en stel een vraag aan deze persoon. Welke persoon wordt het en welke vraag zou je stellen? Als je geen vraag kunt bedenken mag je ook een tip, advies of bemoedigend woordje voor een persoon formuleren. 


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'. De recensie mag je schrijven direct als je het boek uit hebt of pas als we alle vragen besproken hebben en je meer diepgang in de roman hebt opgedaan. Dat is jouw keuze. De uiterste recensiedatum is 30 september 2024. 



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Philipp Oehmke

Philipp Oehmke

Philipp Oehmke is een Duitse journalist, redacteur en auteur. Hij woonde in New ...