De stenen goden van Jeroen Windmeijer
Over het boek
De Middelburgse antropologiestudent Anthoni Eskens doet op Paaseiland onderzoek naar de moai, de mysterieuze beelden die al eeuwenlang tot de verbeelding spreken. Al snel ontdekt hij dat er op het eiland een felle, onderhuidse strijd woedt over de oorsprong van de moai. Als er mensen beginnen te verdwijnen, lijkt het erop dat sommigen het niet bij discussiëren laten…
In Middelburg treft Monique Fierloos, conservator van het Zeeuws Museum, voorbereidingen voor een grote tentoonstelling over ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen en Paaseiland. Een Paaseilandse beeldhouwer is uitgenodigd om voor het museum een beeld te maken, maar een in een nabijgelegen dorp gevonden moai zet de verhoudingen op scherp. En dan valt de eerste dode…
Leesfragment
Hou jij van thrillers die in Latijns-Amerika spelen, hebben de beelden van Paaseiland jou altijd al gefascineerd of kun je écht niet meer om Jeroen Windmeijer heen? Hieronder vind je alvast een sneak preview van De stenen goden.
Over de auteur
Jeroen Windmeijer (1969) studeerde culturele antropologie en specialiseerde zich in Latijns-Amerika. Voor zijn afstudeeronderzzoek woonde hij zes maanden in een indiaans dorpje op de Boliviaanse hoogvlakte aan de oevers van het Titicacameer. Hij promoveerde op een onderzoek naar de Otavalos, een indiaanse bevolkingsgroep in de hooglanden van Noord-Ecuador. Vervolgens werkte hij als reisleider in Venezuela, Mexico, Guatemala en Belize, maar ook in Egypte. Veel van zijn opgedane kennis verwerkte hij in zijn 'Latijns-Amerika trilogie', die begon met De offers (Bolivia) en De Genesissleutel (Peru) en nu afsluit met De stenen goden op Paaseiland.
'Met mijn boeken wil ik niet alleen een spannend verhaal vertellen dat mensen vermaakt, maar ik wil dat ze er ook iets van kunnen opsteken.'
Windmeijer komt uit een lerarenfamilie vertelt hij op zijn website: 'Het willen onderwijzen zit er dan ook heel sterk in.' Na zijn antropologische avonturen ging hij dan ook Wereldgodsdiensten studeren en volgde hij een lerarenopleiding. Voor hij fulltime auteur werd, werkte hij twaalf jaar als leraar godsdienst op een lyceum in Leiden. 'In het algemeen gaat het bij mij om de kracht van verhalen. Het gaat denk ik altijd om de boodschap die in een verhaal zit, de laag erónder. Iets hoeft ook helemaal niet waargebeurd te zijn om wáár te zijn,' laat hij weten.
'Zo laat ik in mijn boeken ook zien dat zelfs bewijsbaar verzonnen verhalen toch een grote zeggingskracht kunnen hebben.'