Over De terugkeerling
Acht jaar na zijn non-fictieboek over Salaam, schreef Pouw zijn ‘explosieve’ debuutroman De terugkeerling. Volgens uitgeverij Lebowski ‘de eerste roman over radicalisering in Nederland’. Het boek wordt eind deze week officieel gepresenteerd.
De terugkeerling is een huiveringwekkend boek. En veel actueler kan het bijna niet zijn. De angst voor nieuwe aanslagen, sinds de horroravond in Parijs en de aanslag op Charlie Hebdo, is nooit groter geweest dan nu.
In De terugkeerling vertelt Pouw een verhaal over goed en kwaad en het ultra dunne lijntje dat daar tussen ligt. Mohammed el Amrani, een van de hoofdpersonages in het boek, werkt sinds de moord op Van Gogh bij de AIVD, waar hij verantwoordelijk is voor het volgen van radicale moslims. Maar hij draagt een last met zich mee die groter en groter wordt en zijn functioneren steeds vaker in de weg zit. Aan de andere kant volgen we Bilal (Pjotr) van Wijk, een radicale bekeerling. Hij is bezeten van de moord op Theo van Gogh en ‘bewonderaar’ van zijn moordenaar Mohammed B. Samen met zijn broeders wil hij het verschil maken in de strijd voor de Islam.
Collega-auteur Özcan Akyol las het boek en roemde de uniciteit en de urgentie van het debuut: ‘Patrick Pouw bewijst dat actualiteit en literatuur hand in hand kunnen gaan. Een nieuwe belangrijke schrijver is geboren.’
‘Een dubbele poldertragedie’, noemt RTL Nieuws Midden-Oosten-correspondent Olaf Koens De terugkeerling. ‘Een dapper, eigentijds en uniek relaas dat je gelezen moet hebben.’