Vragen en discussie bij deel 3: hoofdstuk 7
Zeven jaar hebben we samen met Hans, zijn leermeesters, vrienden, de patiënten en de (medische) staf doorgebracht in sanatorium Berghof! Wie had kunnen denken, toen Hans voor het eerst in Davos arriveerde voor een kort bezoek aan zijn zieke neef, dat een drietal weekjes zeven jaar zouden worden?
Maar zo ver zijn we nog niet. Er gebeurde nog heel wat na de dood van Joachim. We ontmoetten mijnheer Peeperkorn, die als reisgezel en partner van Klavdia Chauchat voor het eerst zijn opwachting maakt in ons sanatorium. Een indrukwekkende man die van een glas houdt - heel erg veel zelfs - en van 'een hapje' erbij, en die soms wel, maar meestal niet in volzinnen spreekt. We vertoeven een tijdlang in zijn gezelschap, maar de man besluit zelf dat het genoeg is geweest en pleegt zelfmoord.
Kort daarna neemt Behrens het ziekteverloop van Hans Castorp nog eens onder de loep. Zijn longen lijken oké, maar koorts heeft hij nog. Er volgt een nieuwe behandeling en een snelle genezing wordt vooropgesteld. Hans reageert er nogal onverschillig op, hij loopt wat verloren sinds de dood van mijnheer Peeperkorn en het afscheid van Klavdia Chauchat. De bezigheden van de andere sanatoriumgasten kunnen hem niet bekoren en hij voorvoelt dat er een catastrofe op komst is. Het enige dat Hans nog interesseert is de grammofoon. Hij is er helemaal weg van. Voor de rest houdt hij zich afzijdig. Ook tegenover het, toch wel bijzondere, oproepen van geesten staat hij weigerachtig. Na een tijd gaat hij toch naar een seance, maar hij loopt er uiteindelijk van weg. Niet voor herhaling vatbaar, zo blijkt.
Het sanatorium kan de wereld niet meer buitenhouden. De Eerste Wereldoorlog staat voor de deur en dat is ook voelbaar in Davos. Er zijn heel wat incidenten, ongemakken en tegenslagen: een antisemitisch conflict, een erekwestie onder Poolse vrijgezellen, Settembrini die almaar zieker wordt, Naptha die lijkt te kampen met zijn geestelijke gezondheid. De discussie tussen de twee laatstgenoemden leidt zelfs tot een regelrecht duel waarbij Settembrini in de lucht schiet en Naphta in zijn eigen hoofd… De berg lijkt zijn betovering kwijt. De grote uittocht naar het laagland begint.
Het is uiteindelijk de internationale politiek die onze zevenslaper wakkermaakt en hem regelrecht de hel van de Eerste Wereldoorlog instuurt. “Zal uit dit wereldfeest des doods(…) eens de liefde zich verheffen?”.
Tot hier een korte samenvatting van de gebeurtenissen in het laatste hoofdstuk. Hieronder vinden jullie vragen/discussie-onderwerpen. Het is zeker niet verplicht ze allemaal te beantwoorden, maar dat mag natuurlijk wel. En jullie kunnen ook nieuwe onderwerpen aanbrengen.
Een paar afspraken:
- Antwoord je op een vraag of reageer je op hetzelfde onderwerp, gebruik dan de grijze reageerknop.
- Wil je een nieuwe vraag stellen of een nieuw onderwerp aankaarten, ga dan helemaal naar beneden op de pagina en gebruik de roze reageerknop.
(afbeelding Pixabay.com)