De vergetene van Steven Braekeveldt
Over het boek
Een man leidt tussen 1901 en 1947 een waanzinnig leven. Van West-Vlaanderen via Canada naar de Verenigde Staten, Spanje en Rusland. De vergetene is het fascinerende levensverhaal van een man die vergeten is door de geschiedenis, maar niet door zijn kleinzoon.
Een met vaart geschreven vertelling die je achterlaat met één niet te beantwoorden vraag: hoe kan iemand zoveel levens hebben gehad?
Leesfragment
Lees je graag historische familiekronieken en ben je geïntrigeerd door het verhaal van deze 'vergeten man'? Hieronder vind je alvast een sneak preview van De vergetene.
Achter het boek
Steven Braekeveldt (1960) heeft een aantal titels in de Rechten en een Master in Economie, waarmee hij een lange internationale loopbaan in de financiële dienstverlening begon. De vergetene is zijn debuut dat, zoals in de sneak preview te lezen valt, begint met het verhaal van zijn overgrootvader. Dat er vele verhalen te vertellen zijn, wordt wel duidelijk aan de verhalen die de auteur kiest niet te vertellen:
'Ik zal niet verder uitweiden over de vele verhalen die in onze familie verteld werden over zijn reis voordat hij Roemenië bereikte: de ongelooflijkste ontmoetingen met de vreemdste mensen die je kunt bedenken, de trein die dagenlang vastzat in een muur van sneeuw terwijl hongerige en huilende wolven hem omsingelden en met hun klauwen op de vensters krasten, de hongerende dorpen en extreme armoede waarvan hij getuige was, de onbeschoftheid en de duidelijk anti-Joodse sentimenten, die tot pogroms leidden.'
Uit de sneak preview wordt duidelijk dat de overgrootvader en grootvader van Braekeveldt niet meer van elkaar kunnen verschillen. Waar de overgrootvader met een Joodse vrouw is getrouwd en overal waar hij komt vrijgevigheid toont, zal zijn zoon een hooggeplaatst SS-officier worden. Het wordt Jules al voorspeld door de waarzegster die hij in Roemenië tegenkomt:
'Je zoon kreunt onder het verdriet, bloed en haat. Hij zal nooit rust vinden en vele levens eisen.'