Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
De planning voor de komende discussieweken is als volgt:
07 dec: voorpretvraag
10 dec: vraag 2
12 dec: vraag 3
14 dec: vraag 4
16 dec: vraag 5
18 dec: vraag 6
20 dec: vraag 7
22 dec: vraag 8
Ik zal gedurende de kerstdagen wat meer tijd tussen de vragen aanhouden
27 dec: vraag 9
29 dec: vraag 10
De uiterste recensie datum is dan op 3 januari
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.
LEESCLUBVRAGEN
Let op: De leesclubcoördinator zal afwijken van deze standaard set vragen.
Ik zal qua onderwerp putten uit de bekende set leesclubvragen maar de volgorde zal anders zijn en ook zal de vraag niet letterlijk gebruikt worden. Soms verschijnt er ook een totaal andere vraag.
7 december: voorpretvraag
Vraag 1
Vraag 1a.
Wat zie je allemaal op de omslag? Wat valt je op? Kan hetgeen je ziet jou raken? Is het een cover die je stil doet staan in een boekhandel?
Vraag 1b.
Op de achterkant staat een stukje over Steven Braekevelt. Ik haal een stukje uit die tekst:
...bovenal is hij een verzamelaar van verhalen, die hij vervolgens in een distilleerkolf en met een beitel bewerkt tot verslavend leesvoer...
Wat vind je van dit woordgebruik? Past het bij dit boek, bij de schrijfstijl, bij het verhaal?
Vraag 1c.
Op de achterkant staat nog meer. Een citaat van Anna Luyten, waarschijnlijk uit haar recensie?
Alsof de grootmoeder van de magisch realistische schrijver Márquez een West-Vlaams familielid had...
Zie verder de tekst achterop het boek. Past deze beschrijving over het boek bij jouw beleving over De vergetene?
10 december: Vraag 2.
Vraag 2
Vraag 2a.
Wat vind jij typerend aan de schrijfstijl van Steven Braekeveldt?
Welke 3-4 kernwoorden zou je hiervoor gebruiken?
Hoe zou je dit in enkele zinnen uitleggen aan een potentiële lezer die veel waarde hecht aan een bijzondere schrijfstijl?
Vraag 2b.
Direct bij het openslaan van het boek ontdekten *Wil2* en Samm fouten in de tekst. Heb jij die ook gezien? Welke fouten heb jij ontdekt? Of, wat ook kan, trek jij je daar totaal niets van aan, als het verhaal maar leuk is?
Personages
Er komen heel wat personages voorbij in deze roman. Sommige met naam en toenaam, anderen worden zijdelings benoemd en krijgen geen naam. Sommigen krijgen een heel belangrijke rol, anderen komen even voorbij flitsen. We gaan de diverse personages bespreken.
Vraag 3
Vraag 3a.
Hoe zou je het geweten van grootvader omschrijven? Hoe is het zover gekomen met zijn geweten, in jouw beleving? Hoe heet grootvader eigenlijk?
Vraag 3b.
Wat vind je van de ontwikkeling van grootvader? En overgrootvader?
Vraag 3c.
Welk bijpersonage vond jij interessant en van belang voor de roman? Waarom?
Vraag 3d.
Wat vond jij van het aantal bijpersonages dat voorbij kwam? (Hoeveel denk je dat het er geweest zijn?)
Wat maakt dit boek, speciaal, apart of bijzonder?
We lazen al op de cover dat de auteur vergeleken werd met Marquez, een Nobelprijswinnaar. Hiermee kan het zijn dat Anna Luyten iets wilde zeggen over de kwaliteit van het boek maar misschien nog meer het genre van het boek, de stijl van schrijven. Hoe kijken wij daar tegenaan?
Vraag 4
Vraag 4a.
Welke elementen in het verhaal maakt dit boek bijzonder, speciaal of uniek in zijn soort? Zijn er bijzondere aspecten te noemen?
Vraag 4b.
Als je dit boek aan iemand of aan een lezers-doelgroep zou moeten aanraden, aan wie zou dat zijn? Ook als je niet gecharmeerd bent van het boek zou je kunnen bedenken dat er wel een groep lezers is die er wel van zullen smullen. Of misschien weet je iemand in je omgeving die je het boek zou willen laten lezen? Als ook dat niet lukt: aan welke bekende persoon zou je het adviseren?
Vraag 4c.
Is er een auteur die je kunt bedenken of een boek dat je ooit hebt gelezen met een vergelijkbare schrijfstijl of wijze van opbouw of verhaalstructuur of inhoud?
De auteur van dit boek schrijft een vorm van Faction; hij gebruikt bestaande gegevens die hij heeft over zijn grootvader en vult dit aan met fictie om het verhaal vlot te laten lopen. Af en toe geeft hij aan dat hij iets van gegevens uit notitieboekjes heeft gebruikt. Hoe verder het verhaal vordert, hoe meer Braekevelt de notitieboekjes van zijn grootvader noemt. De grootvader van Braekevelt wist ruim om te gaan met de waarheid, hoe doet Braekevelt dit zelf?
Vraag 5
Vraag 5a.
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt wordt hier en daar aangegeven met jaartallen of verwijzingen naar de leeftijd van grootvader. Heb jij dit ongeveer in je hoofd? Of bijgehouden in een tijdlijn? Heb je ergens gecontroleerd of het klopt?
Vraag 5b.
Hoe vond jij de verhouding tussen de feiten en de fictie? Was het voor jou duidelijk waar fictie om de hoek kwam kijken? Welk effect heeft de inbreng van de fictie door de auteur op de 'waarheid' van het verhaal?
Vraag 5c.
Heb jij ergens de neiging gevoeld om iets op te zoeken over de genoemde feiten? Zo ja, wat zocht je op en wat was jouw conclusie?
Vraag 5d.
Wat was de rol van John Steinbeck en waarom noemde Braekevelt hem soms Grossteinbeck? Wat was de rol van Robert Kappa (en waarom Kappa?)?
Stel je voor dat je uitgenodigd wordt voor een verjaardag. Nietsvermoedend ga je op visite en tot je grote verrassing zit de auteur daar ook. Nog gekker, ook Rachel blijkt aanwezig en haar zoon, grootvader, blijkt zelfs naast jou te zitten. Jij krijgt de kans om iets te vragen aan de auteur en deze personages.
Vraag 6
Vraag 6a.
Welke vraag zou jij stellen aan de auteur?
Vraag 6b.
Welke vraag heb je voor Rachel?
Vraag 6c.
Tja, grootvader zit naast jou. Het is onvermijdelijk dat je in gesprek met hem raakt. Wat ga je bespreken?
Vraag 6d.
Kijk ook even bij de reacties van de andere deelnemers en probeer te bedenken wat de auteur en personages zouden antwoorden op de vragen van die deelnemer.
Spreekt de titel voor zich of valt daar meer over te vertellen? Is de titel mooi, passend, vreemd, geschikt, veel zeggend of nog iets anders?
Vraag 7
Vraag 7a
Wat vind jij van de titel van het boek?
Vraag 7b.
Dekt de titel de inhoud van het verhaal?
Vraag 7c.
Bedenk een alternatieve titel voor dit boek.
Auteurs moeten zorgen dat het boek blijft boeien tot aan de laatste bladzijden. Hiervoor kunnen ze talloze trucs uit de kast halen. Bijvoorbeeld door het verhaal raadselachtig te maken en hier en daar een hint te geven. Of door bijzonder taalgebruik. Flashforward of flashbacks kunnen ook de spanning verhogen. Een bijzondere ondertitel of een kreet op de cover kan al maken dat je nieuwsgierig blijft tot het eind. Bijzondere opbouw van het verhaal. Er zijn nog veel meer manieren om het verhaal spannend (in de brede zin van het woord) te maken. Wat doet deze auteur om het verhaal interessant te houden? Welke trucs gebruikt hij daarvoor?
Vraag 8
Vraag 8a.
Welke 'trucs' zijn jou opgevallen of kun je nu achteraf bedenken die door de auteur gebruikt worden om het verhaal boeiend te houden?
Vraag 8b.
Welk element, door de auteur ingezet, vond jij het sterkst?
De kerstdagen zijn voorbij en we gaan weer door met de discussie. Ik hoop dat jullie goede, fijne en relaxte dagen hebben gehad. We zijn al weer bij de voorlaatste vraag van deze discussie aanbeland. Bij deze vraag kijken we nog even aanr verschillende aspecten van het boek die nog niet eerder, of juist wel eerder zijn besproken.
Vraag 9
Anna geeft bij vraag 7, als het over de titel gaat, het volgende aan:
De schrijver heeft in de proloog, [...] genoemd dat van veel mensen die slechte dingen hebben gedaan, in de oorlog voornamelijk, later de namen en daden bekend zijn geworden, maar wat dat betreft is zijn grootvader de dans ontsprongen. Hij vind dat de daden van zijn grootvader alsnog het licht moeten zien. Hij moet niet langer vergeten worden.
Vraag 9a
Vind jij dat de auteur geslaagd is in zijn poging om zijn grootvader, die hij in de eerste zin al slecht noemt, duidelijk voor het voetlicht te plaatsen? Dat zijn daden alsnog het licht gezien hebben? Waarom wel en waarom niet?
Vraag 9b.
Denk je dat de auteur de lezer met het verhaal een boodschap heeft willen meegeven? Zo ja, welke is dat dan en is hij daarin geslaagd?
Vraag 9c.
Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin? Paste dat bij je verwachtingen?
We zijn bij de laatste vraag van deze leesclubdiscussie aangekomen en dit keer mogen jullie aan de slag. Welke aspecten of onderwerpen van het boek zijn nog niet aan bod gekomen? Voor de zekerheid meld ik hier nogmaals dat er ook een topic is waar je een vraag aan de autuer kunt stellen. Dat hoeft niet maar mag wel. Ik zal aan Debbie vragen wanneer de auteur de vragen zou kunnen beantwoorden.
De volgende stap is het schrijven van een recensie van minimaal 150 woorden voor diegene die dat nog niet gedaan heeft. Doe dit op z'n laatst op 3 januari op de boekpagina van dit boek. Vergeet daarna niet een pakkende quote uit jouw recensie (dus niet uit het boek), samen met jouw beoordeling in sterren uitgedrukt, te plaatsen bij het recensie-topic van deze leesclub.
Check ook even of je alle vragen beantwoord hebt.
Vraag 10
Vraag 10a.
Welke vraag over het boek, het verhaal, over grootvader, over de auteur of over de leeservaring is voor jou blijven liggen? Stel een vraag aan de andere deelnemers en beantwoord ook hier en daar een vraag van andere deelnemers.
Vraag 10b.
Welk boek zou je adviseren aan de deelnemers van deze leesclub? Is er een boek dat over een vergelijkbaar onderwerp gaat waar je de aandacht op zou willen vestigen? Of een boek met een vergelijkbare manier van schrijven dat je zou kunnen adviseren?
Volgende stap:
Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.
Alle vragen zijn beantwoord, alle recensies geplaatst en alle quotes en sterren genoemd in het juiste topic. Het eindverslag staat ook klaar in een apart topic. Heel veel dank voor jullie enthousiaste bijdrage. We sluiten deze leesclub af met een sterrenwaardering van 2,7. Tot de volgende leesclub of tot Hebban.