De vloek van kasteel Vrijborgh van Michelle Visser
Over het boek
De vloek van kasteel Vrijborgh
Michelle Visser
Uitgeverij KokBoekencentrum
Het is 1323. De wrede ridder Jan probeert vanuit kasteel Vrijborgh zijn macht te vergoten over Deventer, Zwolle en Kampen. Zijn kinderen huwelijkt hij uit om zijn positie te verbeteren. Wanneer jongste dochter Beatrijs zich wil huwen met een ongeschikte kandidaat, zet Jan haar gevangen in een klooster. Als daarna de pest uitbreekt, is niemand zijn leven meer zeker. Is er toch hoop dat Beatrijs haar geliefde terugziet?
Leesfragment
De vloek van kasteel Vrijborgh is een middeleeuws verhaal vol sfeer en spanning. Hieronder vind je alvast een sneak preview van de historische roman. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.
Achter het boek
Michelle Visser (1973) verwerkt haar interesse in geschiedenis in haar historische romans door zich breed in te lezen. '[Ik wil] die wereld van toen in elke vezel kennen,' vertelt ze in een interview met Boekenbeschrijfster. 'Dat kan natuurlijk niet echt, maar ik kom een heel eind.' Boeken zijn hierin haar grootste inspiratie, waarbij ze ook graag voor de kleinere, meer onbekende werken gaat, zodat ze zich diep kan ingraven in het onderwerp. 'Maar ook musea zijn een belangrijke bron van kennis en inspiratie.'
Haar romans beginnen dan ook met het doen van gedegen onderzoek. 'Daar begint het mee, en dat gaat ongeveer door tot de allerlaatste dag, want er is altijd nog wel een feitje te verifiëren,' laat ze weten. 'Dat betekent dat ik me heel breed inlees, en dat misschien 2% van alles dat ik heb geleerd en gelezen, daadwerkelijk in het verhaal verwerkt wordt. Voor mij ligt hierin ook het plezier van historisch schrijven.'
Het schrijfproces vraagt veel van Visser. 'Ik moet echt een studie naar een tijd doen, om het zo te kunnen schrijven als ik doe.' Daarnaast is het ook zeker een uitdaging om bepaalde ontwikkelingen of historische figuren uit te lichten, maar wel een belangrijke. 'Vooral zaken die wat mij betreft meer bekendheid mogen hebben.' Zo schreef Visser al romans over vrouwenrechten, de burgeroorlog tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden en de Eerste en de Tweede Wereldoorlogen.
'Een boek is een uniek werk, dus alleen jij kunt daar jouw stem aan geven.'