Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 02 juni 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1: Verwachtingen en eerste indruk

De boeken druppelen binnen. Voor we gaan lezen, beginnen we met een eerste vraag over verwachtingen en eerste indruk.

1.A  Wat zijn jouw verwachtingen van De vloek van kasteel Vrijborgh? Wat maakte dat je dit boek wilt gaan lezen? 

1.B  Nu je het boek in handen hebt, wat is je eerste indruk? Voelt het prettig aan, is de indeling en het lettertype plezierig, of valt je iets anders op? Over de cover en de titel gaan we het later nog hebben; het gaat nu alleen om een eerste indruk.

Vraag 2: De cover

2 a. In vraag 1 hebben we het al gehad over hoe het boek eruit ziet. Nu is de vraag: Wat vind je van de cover en past deze bij het verhaal? 

2 b. In de eerste vraag over de verwachtingen werd de ketting op de cover een paar keer genoemd. Heb je daar een link bij kunnen vinden in het boek?

Vraag 3: De titel

3 a Wat vind je van de titel van het boek? 

3 b De titel verwijst naar ‘De vloek’ van kasteel Vrijborgh. Die verwijzing is terug te vinden in het verhaal, maar dan vooral aan het einde als Beatrijs het benoemt.
Hoe zie jij ‘De vloek’ terug in het verhaal? Is het anders of overeenstemmend met je verwachtingen?

3 c  Kan je een alternatieve titel bedenken voor het boek?

Vraag 4: Beatrijs en andere personages

4 a Het hoofdpersonage is Beatrijs. Wat kan je over haar zeggen? Wat viel op? Heeft ze je kunnen verrassen?

4 b Wie vond je naast Beatrijs een interessant personage om te lezen? Was dit een favoriet personage voor je, of juist niet? En waarom?

4 c Welk personage viel op een negatieve manier op. En waarom?

4 d Is er een personage waar je meer van had willen weten?

Vraag 5: Schrijfwijze

5 a. Wat vind je van de schrijfwijze van Michelle Visser?

5 b Hoe zou je de schrijfwijze omschrijven? (denk daarbij aan termen als ‘realistisch of filmisch e.d.)

5 c De hoofdstukken zijn niet al te lang. Vond je dit prettig om te lezen of juist niet? 

5 d Er wordt gebruikgemaakt van vrij grote sprongen in de tijd, waardoor de hele levenscyclus van Beatrijs en haar familie is beschreven. Hoe is dat bevallen?

Vraag 6: Opbouw en opvallende zinnen en scènes

6 a Wat vind je van de opbouw van het verhaal?

6 b Wat vind je van het einde van het verhaal?

6 c Voegt de verantwoording aan het einde van het boek nog wat toe?

6 d Zijn er bepaalde scènes bijgebleven? Dat kan zijn omdat die je raakten, omdat het grappig, mooi, indrukwekkend of op andere wijze bijzonder was? Of heb je mooie zinnen die je wilt delen? 

Vraag 7: Setting historische roman

De vloek van kasteel Vrijborgh is een historische roman die speelt in de 14e eeuw in Nederland.

7 a Hoe heeft Visser deze historische setting uitgewerkt? Was het duidelijk dat het in Kampen en Deventer en omgeving speelde en kon je er een goede voorstelling van maken?

7 b Bij een historische roman is het van belang dat alles ook klopt met die tijd waarin het speelt. Komt het historische aspect goed tot zijn recht in dit boek en waar kon je dat aan merken?

7 c Ongelofelijk of niet, maar we mogen voor deze leesclub gebruik maken van een teletijdmachine. Naar welk moment in het boek wil jij reizen en waarom?

Vraag 8: Feit en fictie

In het nawoord laat de auteur weten dat De vloek van kasteel Vrijborgh een fictief verhaal met enkele ware gebeurtenissen als basis. Met de keuze voor een verhaal dat speelt in de 14e eeuw heeft Michelle Visser zich hetzelf niet gemakkelijk gemaakt.

8 a Hoe heb jij het lezen ervaren? Waren er veel ongewone dingen en was de lijn tussen feit en fictie duidelijk of niet? Wat viel op?

8 b Heb je nog iets kunnen leren van dit historische verhaal, iets wat je niet wist?

8 c Heb je nog iets opgezocht op google? Zo ja, wat?

Vraag 9: Een quote en het boek in tien woorden

9 a. Op de achterzijde staat:
“In middeleeuws kampen vechten Beatrijs en Joris voor hun kans op liefde en geluk”

Is dit een passende korte beschrijving voor dit boek?

9 b Als jij dit boek zou moeten omschrijven, hoe zou dat dan zijn (maximaal 10 woorden).

Vraag 10: Verwachtingen en vragen 

10 a. Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over dit boek. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Leg uit.

10 b. Visser schreef al meerdere historische romans. Ga je, als dit je eerste kennismaking is met deze schrijver, nog andere boeken van haar lezen? Of als je een er nieuw boek van deze schrijfster uitkomt, ga je dat dan ook lezen?

10 c. We hebben inmiddels veel besproken over het boek. Mis je nog een vraag, of wil je nog iets anders weten van je leesclubgenoten, dan mag je hier je vraag stellen.


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michelle Visser

Michelle Visser

Schrijven, schrijven, schrijven... zodat ik jullie zo snel mogelijk een nieuw bo...