De voordelen van Sint Barbara van Erik Nieuwenhuis
Over het boek
Ruben Linnik is nog lang niet van plan dood te gaan. Maar met bijna zestig jaren op de teller is het nadenken over een waardige afsluiting van zijn bewogen kunstenaarsleven wel begonnen. En hoe het verder ook loopt: sterven en begraven worden in zijn huidige woonplaats, Welsum, is geen optie. Als het zover is, wil hij terug naar Amsterdam. Zorgvlied, De Nieuwe Ooster of Sint Barbara. Met die boodschap in de kofferbak neemt hij zijn kinderen mee op een road trip naar Oostenrijk. Een weekend vol uitgesproken verwachtingen, harde waarheden en uiteindelijk verzoening. Missie geslaagd. Totdat een bizarre gebeurtenis op de terugweg de familieverhoudingen opnieuw op scherp zet...
Leesfragment
Ben jij benieuwd naar de road trip van de familie Linnik en de gebeurtenis op de terugweg die de vertelling wel een heel bizarre wending geeft? Lees hieronder alvast een sneak preview van De voordelen van Sint Barbara.
Achter het boek
Begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam bestaat inmiddels al bijna 130 jaar, de begraafplaats werd in 1893 in gebruik genomen. Beschermheilige Sint Barbara is niet alleen verbonden aan deze laatste rustplaats, maar ook aan vele andere. Over haar leven is weinig bekend, behalve dat ze in 306 werd gemarteld en gedood in opdracht van haar vader, omdat ze zich bekeerd had tot het christendom. Ze wordt vooral aangeroepen om een rustige en vredige dood te mogen sterven. Daarnaast is ze patrones van mijnwerkers, bouwvakkers, steenkappers, artilleriesoldaten, klokkengieters, studenten, kledingmakers, hoedenmakers en beschermt ze tegen blikseminslag en brand. Bij de bouw van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam werd in de tunnelschacht een beeldje van de heilige Barbara geplaatst voor de tunnelboor in werking werd gesteld.
Sint Barbara werd gebouwd omdat de in 1844 geopende begraafplaats De Liefde inmiddels vol was. Verschillende mensen die er begraven lagen, werden herbegraven op Sint Barbara. Architect Adriaan Bleys ontwierp de begraafplaats en bijbehorende bebouwing, zoals dienstwoningen en de tijdelijke hulpkapel. In 1902 werd de huidige kapel in gebruik genomen, ontworpen door J.J.L. Moolenschot. In 2008 werden zowel de kapel als de dienstwoningen aangewezen als gemeentelijk monument. Op Sint Barbara liggen onder andere zanger Manke Nelis, auteur Simon Vinkenoog en modestyliste Coco de Meyere begraven. Tegenwoordig is het mogelijk om via een plattegrond-app specifieke graven te vinden.