Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 31 juli 2024 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Vraag 1: De eerste indruk

Tijd om even terug te gaan naar het moment dat het boek bezorgd werd en je het uit de verpakking mocht halen.
1.A  Je wist natuurlijk al hoe de cover er uit zou zien. Maar wat was het eerste dat bij je opkwam toen je deze in het echt zag?
1.B  En toen de achterkant, en de binnenflap .... Wat sprong er voor jou het meeste uit en waarom?
1.C  Nu je het boek in handen hebt, wat is je eerste indruk? Voelt het prettig aan, is de indeling en het lettertype plezierig, of valt je nog iets anders op? Over de titel gaan we het later nog hebben; het gaat nu alleen om een eerste indruk. 

Vraag 2: Cover en titel

Bij de eerste indruk kwam het al naar voren. Wat is die cover prachtig! Toch waren er ook wat vragen: "Is het roze van de titel in de Nederlandse uitvoering geen geweld aangedaan?" en "Heb je die prachtige Amerikaanse Special Edition gezien?"
In het topic van deze vraag zie je een aantal verschillende covers op een rijtje: de Engelse paperback, het Engelse ebook, onze Nederlandse uitvoering, de Italiaanse uitgave, en tot slot de Spaanse cover die ook gebruikt is voor de Franstalige Canadese uitvoering en voor de Amerikaanse Special Edition.
2.A  Nu je het boek gelezen hebt, welke cover vind je het beste passen bij het verhaal? Kun je uitleggen waarom? En wat vind je ervan dat er zoveel verschillende covers worden bedacht bij hetzelfde boek?
2.B  De oorspronkelijke titel is Weyward, in het Nederlands vertaald als De Weyward-vrouwen. In het verhaal wordt de betekenis van 'weyward' en het onstaan van de naam ook uitgelegd (blz 353). Met die uitleg en de kennis van het verhaal, vind je de titel dan goed gekozen? Graag met uitleg waarom wel of waarom niet.
2.C  

Wanneer je het boek een andere titel zou moeten geven, hoe zou die er dan uit moeten zien?  

Vraag 3: Schrijfstijl en opbouw

De Weyward-vrouwen is het debuut van Emila Hart. We leggen een nieuwe auteur graag onder het vergrootglas.
3.A  Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Denk aan het taalgebruik, zinsconstructies, beschrijvingen en dialogen.
3.B  Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich? 
3.C  Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal spanning / emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen / flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief). En kun je daar een goed voorbeeld van geven?   

Vraag 4: Personages

De belangrijkste personages zijn Altha, Violet en Kate, ieder in hun eigen tijd. 
4.A  Hoe ontwikkelen de hoofdpersonages zich gedurende het verhaal? Welke van hen spreekt je het meeste aan en waarom? 
4.B  Vind je de drie verschillende vrouwen voldoende uitgewerkt? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.
4.C  Tussen Altha en Violet zit een lange periode. Violet en Kate hebben elkaar ontmoet. Vind je dat logisch en kun je daar een verklaring voor geven?
4.D  Naast de drie hoofdpersonages zijn er nog de nodige nevenpersonages. Welk nevenpersonage kan het meest op jouw sympathie rekenen en waarom?   

Vraag 5: Setting en locatie

De setting is gekoppeld aan de tijdlijn van de drie vrouwen, de locatie is één van de verbindende elementen. 
5.A  Hoe vind je dat de auteur de verschillende tijdsperioden in beeld heeft gebracht? En kun je daar voor alle drie de vrouwen een goed voorbeeld van geven?
5.B  Altha groeide op in het huisje in Crows Beck. Violet woonde er en Kate vindt er een toevluchtsoord. Vind je het een logische plek? En kun je ook uitleggen waarom?
5.C  Ook het nabijglegen Orton Hall is een aansprekende locatie, net als het Londen van Kate. Wat voor invloed hebben de verschillende locaties gehad op de levens van de personages?
5.D  Denk je dat een dergelijk verhaal zich ook af zou kunnen spelen in een Nederlandse setting? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.   

Vraag 6: Thema's

Welke hoofdthema’s kun je onderscheiden? Hoe worden die uitgewerkt door de auteur?    

Vraag 7: Heks of feminist?

"Mannen hebben het woord heks uitgevonden. Wij noemen onszelf de Weyward-vrouwen". Het staat prominent op onze Nederlandse cover. Het motto is een stukje uit Macbeth van Shakespeare. Aan het einde vinden we een citaat van Adrienne Rich. En het gedicht Witch Burning van Sylvia Plath speelt een rol in het verhaal.
7.A  Wat vind je van de verwijzingen naar Shakespeare, Rich en Plath? En in hoeverre passen ze in het verhaal? Zou je ze ook weg kunnen laten?
7.B  Drie vrouwen, aan elkaar gelinkt door de eeuwen heen. Ze zijn bijzonder. Hoe zou jij ze willen noemen?
7.C  Altha maakt een verregaande keuze om haar vriendin Grace te helpen. Wanneer Altha in het nu zou hebben geleefd, wat denk je dat zij dan gedaan zou hebben in deze situatie?
7.D  Violet en Kate maken op hun beurt ook keuzes. Kun jij een moment in het verhaal noemen waarop jij zeker een andere keuze zou hebben gemaakt dan het personage in het boek doet?   

Vraag 8: Scènes

Met de drie verhaallijnen in drie verschillende tijdvakken krijgt de lezer ook heel veel verschillende scènes te zien. Welke scène/scènes (of welk moment daarin) heeft/hebben jou het meest geraakt? Dat kan in positieve zin zijn, maar ook in negatieve. Graag met een korte uitleg waarom. 

Vraag 9:  Een quote en een pitch

"Ze probeerden ons te kooien maar een Weyward-vrouw kan niet worden getemd" (op de achterflap van De Weyward-vrouwen.)
9.A  Denk je dat de auteur de lezer met het verhaal een boodschap heeft willen meegeven? Zo ja, welke is dat dan?
9.B  Als je beperkt wordt tot maximaal tien woorden, hoe zou je het boek dan willen samenvatten? 

Vraag 10:  Verwachtingen en laatste vragen

10.A  De verwachtingen waren hooggespannen. Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?
10.B  Stel, jij bent de coördinator van deze leesclub. Er zit heel veel in dit boek en niet alles is aan bod kunnen komen. Welke vraag had je nog willen stellen aan de deelnemers? Stel hem hier en geef uiteraard ook een antwoord op de vragen van de anderen wanneer deze zijn geplaatst. 



Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Emilia Hart

Emilia Hart

Emilia Hart is een Brits-Australische schrijver. Haar debuut De Weyward-vrouwen ...