Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.
Leesclubvragen
Vraag 1: Het boek ( Link )
Voorkant en rug
1a: Wat vind je van de voorkant en rug van het boek? Wat valt je op, wat vind je mooi, of juist minder mooi?
1b: Zou je dit boek als je de auteur niet kent, oppakken in een boekwinkel?
1c: Associeer je de cover met een thriller? Licht je antwoord toe.
Achterflap
1d: Lees jij de achterflap altijd, of mijd je die liever? Waarom wel/niet?
Vraag 2: Bobbi en Victor ( Link )
Bobbi
Bobbi Meijer is ex-militair en nu rechercheur. Het onderzoeken van de moord bij het stadhuis van Delft wordt de eerste grote klus waarvoor zij verantwoordelijk is.
2a: Beschrijf Bobbi's karakter in een paar woorden of zinnen. Zie je daarbij verschil tussen Bobbi in functie en privé?
2b: Wat vind je haar sterkste karaktereigenschap en waarom?
Victor
Victor van Atten is docent geschiedenis en stadsgids. Je kunt hem kennen als een van de personages uit De schaduw van Vermeer.
2c: Wat zie jij als de belangrijkste drijfveer van Victor om zich met de moordzaak bezig te houden, en vind je dat geloofwaardig?
2d: Noem de grootste ontwikkeling die Victor in jouw ogen doormaakt in dit boek. En leg uit waarom je dit vindt.
Vraag 3: De geschiedenis van Balthasar ( Link )
Hoofdstukken
3a: Het verhaal van Balthasar wordt in de proloog en in zeven hoofdstukken verspreid door het boek verteld. Wat vind je van deze indeling, en zit er in jouw ogen wel/geen logica in?
3b: Is de schrijfstijl van deze hoofdstukken passend bij de periode waarin Balthasar leefde, en is die stijl voldoende afwijkend van de rest van het boek? Geef ook aan of je vindt dat dit laatste gewenst is.
Geschiedenis
3c: Noem de voor jou twee belangrijkste elementen die de auteur vertelt over de geschiedenis van Balthasar. Ze mogen over Balthasar zelf gaan, over Willem van Oranje, over de tijdsgeest etc. Vertel waarom je juist deze twee kiest.
Vraag 4: De moorden ( Link )
De beschrijving van de moorden
4a: Wat vind je van de gedetailleerde manier waarop de auteur de moorden beschrijft? Welk gevoel riep het onder andere bij je op?
De moordenaar
4b: Wie was je allereerste verdachte, en waarom?
4c: In de hoofdstukken 84 en 85 wordt er eindelijk iemand gearresteerd. Wat vond jij van deze ontwikkeling? Denk daarbij niet alleen aan de verdachte, maar ook aan de manier waarop dit plaatsvindt.
4d: Hoofdstuk 87 geeft de echte moordenaar prijs. Had jij dit zien aankomen? Leg uit.
Vraag 5: Spannende elementen ( Link )
Schrijfstijl
5a: Een schrijfstijl kan bij jou als lezer al een bepaalde spanning oproepen. Bijvoorbeeld doordat je geprikkeld wordt door zinnen, de manier waarop de auteur iets wel of juist niet zegt. Wat vind jij van de schrijfstijl in dit boek? Denk hierbij ook aan toegankelijkheid, beeldend, humor, vloeiend etc.
Spannende elementen
5b: Op welke manier heeft de auteur (naast de moorden) spanning gecreëerd in dit boek? Herken je technieken, zoals cliffhangers, plottwists etc.? Is de spanning meteen aanwezig, of wordt die langzaam opgebouwd?
5c: Tijdens de discussie is al een aantal keren genoemd dat de uiteindelijke ontknoping verrassend was, maar heb je deze ook als spannend ervaren? Leg uit waarom wel/niet.
5d: Op de pagina Stel een vraag aan Jeroen Windmeijer zegt de auteur in zijn antwoord aan Wenche: "Ik denk dat ik in mijn eentje min of meer een niche ben gaan vormen in Nederland. Ik ken geen andere auteurs die het soort religieus-historische thrillers schrijft zoals ik.". Wat vind je van dit antwoord? En kun jij je vinden in 'religieus-historische thriller', of zou dit boek anders benoemen?
Vraag 6: Religie en thema's ( Link )
Religie
"Ik, Balthasar Gerards, ben ervan overtuigd dat onze Heer ieder van ons met een bepaald doel op aarde heeft neergezet. Als mens heb je een bepaald lot waaraan niet te ontkomen valt. Mijn taak is het om mensen op hun dwalingen te wijzen en terug te brengen in de schoot van de moederkerk." (Balthasar Gerards I; pag. 41)
6a: Wat vind jij het meest opvallend in bovenstaand citaat, en waarom?
6b: (Optioneel) Nu, bijna 450 jaar later, lijkt er weinig veranderd. Dit citaat kun je in onze moderne tijd bijna letterlijk linken aan mensen en/of religies. Waaraan denk jij hierbij en kun je dat uitleggen?
Thema's
6c: Naast religie zijn er veel meer thema's te ontdekken in dit boek. Zowel in de historische hoofdstukken als in de hoofdstukken rond Victor, Bobbi en de moordenaar. Welk thema springt er voor jou uit, en waarom?
Vraag 7: Delft en z'n inwoners ( Link )
Setting
Sommigen van jullie kennen Delft, anderen niet. Ken je Delft, beantwoord dan vraag 7a, ken je Delft niet ga dan naar vraag 7b.
7a: In dit boek komen we als lezers in diverse stadsdelen van Delft. De binnenstad is prominent aanwezig, maar ook een aantal wijken wordt genoemd. Hoe goed heeft de auteur alles verwoord in dit boek, kloppen de feiten, wordt de omgeving goed beschreven, etc.? Leef je uit bij je antwoord.
7b: In dit boek komen we als lezers in diverse stadsdelen van Delft. De binnenstad is prominent aanwezig, maar ook een aantal wijken wordt genoemd. Je kent Delft niet, maar in hoeverre is de stad tot leven gekomen voor je, zou je bijvoorbeeld iets herkennen als je nu in Delft werd gedropt? Heb je straten of gebouwen opgezocht in Google Maps, of op Street View?
Inwoners
7c: In De schaduw van Vermeer, het eerste deel van de trilogie, is Fabian de Ligt de hoofdpersonage en speeltt Victor van Atten een bijrol. In De wraak van Balthasar is dat andersom en zien we daarnaast Bobbi Meijer als hoofdpersoon. Wie zou jij graag als hoofdpersonage terugzien in het derde deel, en waarom? Dat moet iemand zijn uit dit boek, maar het hoeft niet een van de hoofdpersonages te zijn.
7d: We hebben Vermeer en Balthasar gehad. Welk historisch figuur, die een connectie heeft met Delft hoop jij te zien in het derde deel van de Delft-trilogie, en waarom?
Vraag 8: Vernieuwde cover ( Link )
Titel en citaat
8a: Bedenk een nieuwe titel van maximaal vijf woorden. Waarin 'Balthasar' uiteraard niet mag voorkomen.
8b: De uitgever wil graag een citaat van een lezer op de cover. Je raadt het al ... jij mag het citaat schrijven. Probeer de kern van dit boek te vangen (zonder het woord Balthasar te gebruiken) in maximaal 25 woorden. Je kunt er eeuwige roem mee verdienen.
8c: Geef positieve feedback op de titel en/of het citaat van de lezer boven je. Op alle lezers reageren, is nog leuker natuurlijk. En ben je de eerste die deze vraag beantwoordt, wacht dan even tot nummer twee geantwoord heeft.
Vraag 9: Varia ( Link )
Verwachtingen
9a: Aangezien we in het Leesclubcafé al gepraat hadden over de boeken van Jeroen Windmeijer en de verwachtingen voor De wraak van Balthasar heb ik er geen vraag meer over gesteld. Toch wil ik nu graag weten met welke verwachtingen je aan dit boek bent begonnen, en of die zijn uitgekomen.
Favoriet
9b: Bij vraag 5 zijn wat titels van boeken genoemd die doen denken aan de boeken van de auteur. Vergeet even dit genre en noem hèt boek dat altijd als eerste in je hoofd opkomt als iemand naar je 'all time favorite' vraagt. Waarom raad je juist dit boek aan?
Vraag 10: De wraak van de deelnemers ( Link )
Wraakvraag
10. Welke vraag wil jij nog graag stellen over De wraak van Balthasar of de leesclub? Of heb je misschien een vraag aan een mede-lezer? Wellicht heb je helemaal geen vraag, maar wil je gewoon iets kwijt. Alles kan en mag bij de allerlaatste vraag van deze leesclub. Het is natuurlijk wel de bedoeling om elkaars vragen te beantwoorden.