Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 24 augustus 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Vraag 1: Verwachtingen en eerste indruk 

De boeken zijn (bijna allemaal) binnen en sommige deelnemers zijn vast al begonnen met lezen. Tijd voor een opwarmvraag, die ook beantwoord kan worden door diegenen die wat later beginnen met lezen. 
1.A  Wat zijn jouw verwachtingen van De zoon van Machiavelli? Wat maakte dat je dit boek wilt gaan lezen?
1.B  Zonder deze Leesclub, zou het boek je ook zijn opgevallen in de boekhandel? En waarom?
1.C  Nu je het boek in handen hebt, wat is je eerste indruk? Voelt het prettig aan, is de indeling en het lettertype plezierig, of valt je iets anders op? Over de cover en de titel gaan we het later nog hebben; het gaat nu alleen om een eerste indruk. 

Vraag 2: Cover en titel

Voor de cover is een detail gekozen van een schilderij van Sandro Botticelli, genaamd ‘Madonna and Child with angels’ of kortweg ‘Madonna of Magnificent’. 
2.A  Vind je deze keuze passen bij de inhoud van het boek? Licht je antwoord toe.
2.B  Wat valt je verder op in dit gekozen detail en hoe zou je dat verklaren?
2.C  De titel zegt al veel. Nu je het boek gelezen hebt, vind je de titel (met subtitel) goed gekozen? Als je zelf een titel (met subtitel) zou moeten bedenken, hoe zou deze dan luiden? 

Vraag 3: Feiten, fictie en schrijfstijl 

Het verhaal beslaat een periode van bijna een jaar, vanaf het moment dat Niccolò Macchiavelli in ongenade is gevallen. Het is een moeilijke periode waarin alle gezinsleden moeten wennen aan een nieuwe situatie. Dit levert een verhaal op dat bol staat van de feiten, met fictieve personen en situaties.
3.A  Welk feit (behalve de vissen die uit de lucht vallen) is je met name opgevallen en wat heeft dat met je gedaan?
3.B  Hoe vind je de verdeling tussen feiten en fictie?
3.C  Heb je veel opgezocht en wat is het meest interessante dat je daarbij hebt gevonden?
3.D  Hoe zou je de schrijfstijl van Catharina Botermans omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en zinsopbouw. 

Vraag 4: Opbouw en tijdsbeeld 

De zoon van Macchiavelli is een historische roman die zich afspeelt in de 16e eeuw in en buiten de stad Florence.
4.A  Het verhaal is opgebouwd uit korte hoofdstukken en kent daarin korte flashbacks, wanneer Bernardo’s gedachten afdwalen. Vind je deze opbouw prettig en kun je toelichten waarom?
4.B  Komt het historische aspect goed tot zijn recht in dit boek en kun je daar een voorbeeld van geven?
4.C  Welke elementen gebruikt de auteur om de verschillende scènes ‘kleur’ mee te geven?
4.D  Vind je het verloop van het verhaal voorspelbaar of heeft je toch nog kunnen verrassen? Zo ja, op welk punt? 

Vraag 5: Personages

5.A  Welk personage heeft naar jouw idee de meeste ontwikkeling doorgemaakt in het verhaal? Graag met toelichting. 
5.B  Welk personage heeft jouw hart gestolen en waarom?
5.C  Welk personage vind je het minst sympathiek en waarom?
5.D  In het programma ‘Casa di Beau’ voert Beau van Erven Dorens gesprekken met bekende gasten. Het decor is een landgoed in Toscane, hetgeen de associatie oproept met de boerderij Albergaccio van de Machiavelli’s. Stel dat jij de gasten voor het programma zou mogen kiezen, welke twee personages uit het boek zou je kiezen en welke vraag zou je hen voor willen leggen? 

Vraag 6: Perspectief 

Het verhaal is geschreven vanuit één perspectief, het perspectief van Bernardo, met zijn vader Niccolò als de allesbepalende persoon.
6.A.  Zou een ander perspectief ook een andere kijk op Niccolò Machiavelli opleveren? Graag met toelichting.
6.B  Wanneer Niccolò Machiavelli niet de centrale figuur hoeft te zijn, welk ander perspectief zou je kiezen om een goed verhaal te schrijven en waarom? 

Vraag 7:  Historie en heden 

Bernardo experimenteert met water en mest om de opbrengst van zijn wijnstokken te vergroten. Welke zaken ben je nog meer tegengekomen die te vergelijken zijn met de huidige tijd? 

Vraag 8:  De principes van Machiavelli 

“In het algemeen oordelen mensen eerder met hun ogen dan met hun handen; want hoewel iedereen de dingen kan zien, kunnen maar weinigen ze voelen; iedereen ziet wat je van buiten lijkt te zijn, maar slechts een enkeling voelt hoe je werkelijk bent.” (Machiavelli, Il Principe – XVIII)
In het naschrift van de auteur kunnen we lezen dat de persoon Niccolò Macchiavelli vele kanten had. Dat zien we terug in diens geschreven nalatenschap.
8.A  Denk je dat Machiavelli als vader een ander persoon is dan als de politieke adviseur? Kun je een overeenkomst en/of verschil aangeven? Graag met toelichting. 
8.B.  In het verhaal komen heel wat werken van Machiavelli voorbij. Welke is jou het meeste opgevallen en waarom?
8.C  Heeft het lezen van deze roman er toe geleid dat je meer wilt weten over Machiavelli en zijn werken? 

Vraag 9:  Een quote en het boek in tien woorden 

9.A  ‘Botermans heeft een evenwichtige balans gevonden tussen verzinnen en de geschiedenis eer aandoen [...] Indrukwekkend.’ (NRC handelsblad over haar debuutroman De zwarte koningin, op de achterflap.) Vind je deze quote ook van toepassing op De zoon van Machiavelli? Graag met toelichting.
9.B  Als je een recensie van slechts tien woorden zou moeten maken, hoe zou je het boek dan beschrijven? 

Vraag 10:  Verwachtingen en laatste vragen 

10.A  Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over De zoon van Machiavelli. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Graag met toelichting.
10.B  In deze Leesclub was er gelegenheid om vragen te stellen aan de auteur. Heeft dit jouw mening over het boek beïnvloed? Graag met toelichting.
10.C  Er zijn vast nog vragen of opmerkingen blijven liggen. Welke wil je hier nog voorleggen aan jouw medelezers?



Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Catharina Botermans

Catharina Botermans

Catharina Botermans is politicoloog, docent European Studies aan NHL Stenden Hog...