Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.
LEESCLUBVRAGEN
Planning:
Vraag 1: 14 april
Vraag 2: 2 mei
vraag 3: 4 mei
Vraag 4: 6 mei
vraag 5: 8 mei
vraag 6: 10 mei
vraag 7: 12 mei
vraag 8: 14 mei
vraag 9: 16 mei
vraag 10: 18 mei
Vraag 1: Verwachting en eerste indruk
De boeken zijn binnen en we kunnen gaan lezen. Maar jullie hebben ongetwijfeld bepaalde verwachtingen van dit boek. Omdat we daar aan het einde van de leesclub op terug gaan kijken, is hier de eerste vraag.
1 A. Wat zijn jouw verwachtingen van De zwarte koningin. (We komen hier in de laatste vraag nog op terug)
Nu je het boek in de handen hebt:
1 B. Wat is je eerste indruk van het boek. Voelt het lekker aan, hoe zijn de letters enz enz. Er komt nog een vraag over de cover en de titel en hoeverre die bij het boek passen, maar de eerste indruk mag je hier kwijt.
Vraag 2: De cover en de titel
2 a. In vraag 1 hebben we het al gehad over hoe het boek eruit ziet. Nu is de vraag: Wat vind je van de cover en past deze bij het verhaal?
2 b. In het leescubcafé kwam er al naar voren dat het boek eerst met een andere cover en andere titel zou worden uitgebracht. Hier zie je beide covers naast elkaar. Welke heeft je voorkeur en waarom?
2 c. Wat vind je van de titel van het boek? Past deze bij het verhaal?
2 d. Het boek is uitgebracht als De zwarte koningin, maar zou eerst De nar, de aap en ik gaan heten. Welke titel heeft jou voorkeur en waarom?
2 e. Kan je bedenken waarom de cover en de titel zijn gewijzigd?
Vraag 3: proloog
Het boek begint met een proloog waar we al snel kennis maken net Fiora rn Amedee en waar het verhaal al een heel einde gevorderd is.
3 a. Hoe belangrijk is deze proloog voor het boek?
3 b. Wat deed deze proloog met je?
3 c. Later in het boek komt de tekst weer terug. Heb je het toen anders beleefd? Leg uit waarom wel of niet.
Vraag 4 Personages
4 a Het draait in De zwarte koningin om Fiora en Catherine de’ Medici. Ook Guillaume speelt een grote rol, hoe zou je hen omschrijven? Maken ze een ontwikkeling door? Snap je de keuzes die ze maken?
4 b. Naast deze drie zijn er diverse andere personages in het verhaal. Heb je een favoriet en waarom?
4 c. Is er een personage dat je totaal niet aanspreekt en waarom?
4 d. Wat voor rol speelde de aap in het verhaal?
4 e. Catharina Botermans had als doel om de mens Catharine de’ Medici achter de reputatie te laten zien. Is dat gelukt voor jou?
Vraag 5 Schrijfwijze en opbouw
5 a. Wat vind je van de schrijfwijze van Catharina Botermans
5 b. De hoofdstukken zijn niet al te lang. Vond je dit prettig om te lezen of juist niet?
5 c. Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
5 d. Wat vind je van het einde van het verhaal?
5 e. Wat vind je van de toevoegingen aan het einde: ‘Van de auteur’ en de bijlage met de stamboom en de afbeeldingen? Ook staan er leesclubvragen in. Daar is in het café al iets over gezegd, maar ik wil het toch vragen. Voegt dat nog iets toe aan het boek?
Vraag 6: Setting historische roman
De zwarte koningin is een historische roman die speelt in de 16 e eeuw aan het hof in Parijs
6 a. Hoe heeft Botermans deze setting uitgewerkt? Was het duidelijk dat het in Parijs speelde aan het hof en kon je er een goede voorstelling van maken?
6 b Bij een historische roman is het van belang dat alles ook klopt met die tijd waarin het speelt. Komt het historische aspect goed tot zijn recht in dit boek en waar kon je dat aan merken?
Vraag 7 Feit of fictie?
Leesclubdeelnemer Nel Goudriaan zegt in een reactie bij vraag 1: “Er komen zulke bizarre zaken in voor dat ik me afvraag of deze nu feit of fictie zijn”. Dat was een fijne opmerking, want het zorgde voor een mooie basis voor deze vraag.
7 a. Hoe heb jij het lezen ervaren? Waren er veel bizarre dingen en was de lijn tussen feit en fictie duidelijk of niet?
7 b. Welke dingen waren bizar te noemen en zijn je opgevallen? Of is er iets opgevallen zonder dat het bizar was.
7 c. Heb je nog iets kunnen leren van dit historische verhaal, iets wat je niet wist?
7 d. Heb je nog dingen opgezocht op google? Zo ja wat?
Vraag 8: Bijzondere scènes en mooie zinnen
8 a. Zijn er bepaalde scénes bijgebleven. Dat kan zijn omdat het je raakte, omdat het grappig of op andere wijze bijzonder was?
8 b. Heb je mooie zinnen gespot? Dan mag je die hier delen. Zet erbij waarom je die zin hebt gemarkeerd/bewaard.
8 c. Wat is je algemene gevoel bij het boek? Heeft het verhaal je weten te raken?
Vraag 9: Een quote en het boek in tien woorden
9 a. Op de achterzijde van het boek staat een citaat van Linda.: "Heerlijk én leerzaam boek. Wat een vrouw die Catherine de'Medici!". Ben je eens met deze quote?
9 b. Op de voorzijde staat: "De onverbiddelijke ambitie van Catherine de'Medici heeft rampzalige gevolgen voor haar hofdame". Wat doet een quote en ondertitel op een boek met je, wordt je daardoor beïnvloed?
9 c. Als jij dit boek zou moeten omschrijven, hoe zou dat dan zijn (maximaal 10 woorden).
Vraag 10: Verwachtingen en vragen
10 a. Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over dit boek. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Leg uit.
10 b. Botermans debuteerde met deze historische roman. Als je een nieuw boek heeft, ga je dat dan ook lezen?
10 c. We hebben inmiddels veel besproken over het boek. Mis je nog een vraag, of wil je nog iets anders weten van je leesclubgenoten, dan mag je hier je vraag stellen.
Volgende stap:
Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.