Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel

op 19 mei 2018 door

De leesclub verdiepte zich de afgelopen weken in Desalnietbemind. Een debuutroman van Annabel Jonk. In dit verslag lees je het eindoordeel van de leesclub over Desalnietbemind.

Over het boek

Kort na het totaal onverwachte overlijden van haar man Victor opent advocate Martha Nieuwland zijn werkruimte. Ze ontdekt niet alleen een schrift met korte verhalen over zijn jongensjaren, maar ook onverklaarbare berichten op zijn telefoon. Gaandeweg ontvouwen zich meer en meer geheimen over zijn leven, niet alleen van voordat ze hem ontmoette, maar ook uit de tijd van hun huwelijk.

Martha onderneemt na de ontdekkingen een beladen zoektocht die leidt langs vrienden van vroeger, een hoogleraar filosofie, een oude onderwijzer en forensisch pathologen. De tocht voert haar van Amsterdam naar New York, Boston, Marseille en New Hampshire's White Mountains, in een verwoede poging haar man alsnog te leren kennen en een beklemmende waarheid te onthullen.

 Leesclub

Tijdens de leesclub werden er leeservaringen uitgewisseld. Het onderstaande is daarvan de samenvatting.

 Titel

De eerste vraag die we tijdens de discussie gingen bespreken, ging over de titel. Een opmerkelijke titel die behoorlijk wat discussie teweeg bracht. Negatieve en positieve reacties werden gedeeld. Marielle: “Ik vind de titel wel aardig maar niet de lading van het boek dekkend.” Henri deelde deze mening: “Ik vind de titel wel aardig gevonden, al doet het me vrij weinig. Je moet voorzichtig zijn met woordspelingen. Om het tot titel te maken, dan geef je het wellicht te veel eer.” Yvonne: “Ik vind de titel lastig, het dekt wat mij betreft niet de lading. Het voelt voor mij ook niet echt als een troostend woord, maar meer als confronterend.” Maar er waren zeker ook positieve reacties. Sigried: “Als titel vond ik het zeker geslaagd, het valt op en maakt me nieuwsgierig naar de inhoud.” Harriet: “In vind het een bijzondere titel, een die je nogmaals leest om te kijken of je het wel goed hebt gelezen. Het maak sowieso nieuwsgierig.” Helma: “De titel triggerde mij ook. Maar wel zo dat de titel in combinatie met de cover de uitstraling heeft van een feelgood/liefdesverhaal. Maar dat is het helemaal niet.” En dat bracht ons op het volgende discussiepunt. 

 Genre

Tijdens de discussie werd er ook behoorlijk wat gediscussieerd over het genre. Is het nu een roman, thriller of een detective, of alle drie? Wat vonden de leesclubleden van deze opbouw en overgangen? Draag het bij aan de geloofwaardigheid?

Anne komt tot de conclusie dat het verhaal inderdaad moeilijk in een hokje te plaatsen is: “Maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn […] De overgang van rouw naar het oplossen van een moord is mij wel wat rauw op mijn dak gevallen om het maar zo te zeggen, helemaal niet wat ik had verwacht, hoewel het tijdens het lezen wel langzaam voorspelbaar werd. Alle overgangen hebben me gestoord evenals de manier waarop het beschreven werd.” Harriet is het met Anne eens: “De stappen die de schrijfster zet zijn soms wel rigoureus en soms wat ongeloofwaardig. Het einde van het boek was ook wat vergezocht.” Noa was juist enthousiast over de overgangen en verschillende genres: “Ik vond het een goede roman en heb ervan genoten. De overgangen maakten het juist spannend. Je wist niet wat je kon verwachten. […] Ik vond de verschillende genres in een boek wel iets nieuws.”

 Schrijfstijl

Desalnietbemind is een debuutroman van Annabel Jonk. Maar we wisten ook dat Annabel Jonk een pseudoniem is. Wat vinden we van de schrijfstijl? Past deze bij een debuutroman?

Elsbeth merkt op dat de schrijfstijl bijzonder mooi is voor een debutant. “Daarom zou het me niet verbazen als Annabel Jonk een auteur blijkt te zijn die haar of zijn sporten al verdiend heeft in een ander genre.” Ze kreeg veel bijval van de andere leesclubleden. Helma deed zelf een poging om te ontrafelen wie de persoon achter het pseudoniem was naar aanleiding van bovenstaande vermoedens. “Laura Burgers, zij is juriste (net als Martha) en heeft samen met haar vader twee jeugdboeken geschreven en onlangs een essay. De tweede die in me opkwam was Anna Enquist. Zij is zelf psychotherapeute net als Sophie, speelt cello net als Oskar en heeft tijdens research van haar boek De verdovers, toen ze stage liep in een ziekenhuis, gezegd dat ze misschien een thriller zou willen schrijven. Het blijven echter vermoedens, maar het zette ons wel aan het denken!

Anne had een andere mening over de schrijfstijl: “Het boek lees zeker zeer soepel weg en Jonk heeft over het algemeen een zeer vlotte schrijfstijl, maar juist daarom vond ik de meer ‘filosofische’ overwegingen die af en toe voorbijkomen wat geknutseld overkomen. De overwegend korte zinnen leiden de lezer snel door het verhaal en doen denken aan een thriller qua spanningsopbouw. Maar af en toe doorbreken filosofische wijsheden het nuchtere taalgebruik.” Harriet herkende dit ook: “Het verhaal begint veel belovend qua schrijfstijl, leest vlot, soms mooie en beeldende zinnen. Echter naarmate het verhaal meer richting detective/thriller gaat, verandert dit. De mooie beeldende zinnen verdwijnen, korte zinnen krijgen de overhand en op het moment dat er weer een mooi filosofische zin komt, past dit niet goed in het verhaal.”

 Beoordeling

De leden van de leesclub van Desalnietbemind zaten niet altijd op één lijn. Er werd flink gediscussieerd over sommige punten, wat het wel tot een leuke en actieve leesclub maakte!

Desalnietbemind is gemiddeld met 3 sterren beoordeeld!

Marielle beoordeelt met 3 sterren: “Er gebeurt nogal wat in het boek, er zijn veel thema’s die niet allemaal even goed en logisch worden uitgewerkt en ook de diverse overgangen zijn niet altijd even logisch en soms abrupt.”

Henri geeft het boek ook 3 sterren: “Toch is het een geslaagd debuut. Ik verwacht dat ook meerdere boeken van deze schrijver met mogelijk meer consistentie. Voor nu drie steren, maar er is potentie voor meer!”

Anne: “Ik kom helaas op twee sterren uit. Jonk wil, een valkuil waar meer debutanten in trappen, alles tegelijk en daardoor wordt het geheel ongeloofwaardig.”

Harriet beoordeelt met drie sterren: “Desalnietbemind is een boek over trouw en ontrouw, rouw en vriendschap, over vergeving en ook over desalniettemin bemind zijn.”

 

n.b. In sommige quotes van leesclubleden heb ik een paar woorden moeten veranderen om de samenvatting spoilervrij te houden. Hierbij is niets aan de inhoud van de quote veranderd.

 



Reacties op: Eindoordeel

Meer informatie

Gerelateerd