Eindoordeel
De Crimezone Leesclub heeft in de zomer heerlijk leesvoer voor aan het zwembad gekregen: Dochter vermist van de Zweedse schrijfster Mikaela Bley. Zoals de titel al verklapt gaat het over een vermist meisje, maar ook over strubbelingen binnen een familie en de kinderen die daarvan de rekening moeten betalen.
Over Dochter vermist
Op een regenachtige dag wordt het rugzakje van de achtjarige Lycke gevonden. Maar waar is Lycke zelf? Het meisje zou naar tennisles gaan, die door het druilerige weer werd afgelast. Misdaadverslaggever Ellen Tamm moet de zaak volgen en dat doet ze vol overgave. Ze verliest zich compleet in haar speurtocht naar het verdwenen meisje. Dat de politie en vooral de ouders van Lycke niet alles op alles lijken te zetten, maakt haar nog vastberadener om uit te zoeken wat er is gebeurd. Dat kan ze niet zonder dat ze ingehaald wordt door haar eigen verleden.
Wat vinden de deelnemers?
Eigenlijk waren alle lezers het erover eens: de thriller ging niet alleen over de verdwijning van Lycke, maar ook over de gevolgen van een (vecht)scheiding en hoe je kind daaronder kan lijden. Zoals Marjon het verwoordde: “Lycke was eigenlijk nergens meer thuis en had als enige houvast nog Mona.” De titel geeft duidelijk aan wat het hoofdthema is van het boek. Oorspronkelijk heet de thriller heel anders, namelijk Lycke. Sommige deelnemers geven aan dat het een goede keuze was om een andere titel te kiezen, omdat ze het boek anders niet op hadden gepakt.
Iedereen vond dat Bley een fijne, toegankelijke schrijfstijl heeft. “Geen lange zinnen of moeilijke woorden”, aldus knupke. Claudia kon door de manier van schrijven niet stoppen met lezen: “Ik vind het een hele fijne schrijfstijl. […] Door de korte hoofdstukken zei ik steeds: nog 1 hoofdstuk… nog 1 hoofdstuk…” Dit komt ook deels door de opbouw. Bley maakt gebruik van perspectiefwisselingen, een veelgebruikt ‘trucje’ in thrillers. “De perspectiefwisselingen gaven een extra diepgang in het verhaal waardoor het erg spannend bleef en je continu maar af bleef vragen wie er nu achter de daad zat!” schrijft vandepoel89. Volgens Lieve hielp het ook mee dat iedereen een eigen waarheid heeft: “Het zijn enkele personale vertellers die elk hun eigen beperkte visie op de verdwijning geven.”
Beoordeling
De lezers zijn allerminst teleurgesteld over dit debuut van Mikaela Bley. Je begint echt met Ellen mee te puzzelen over wie er achter de verdwijning kan zitten en voelt mee met Lycke, die volgens Chris echt “de kind van de rekening is”. Volgens Vanessa was het zelfs een nadeel dat je zo in het boek gezogen wordt: “Het had als nadeel dat ik het boek moeilijk weg kon leggen en al heel snel uit had. Het is knap van Mikaela Bley hoe ze met een klein plot zo’n boeiend verhaal heeft weten te schrijven. Ik kijk uit naar deel 2.” Lieve is het hier mee eens: “Geen nagelbijter, wel een mooi opgebouwde plot. […] Ik verwacht veel van haar volgende boek.”
In totaal brachten 10 lezers hun stem uit, variërend van 3 tot maar liefst 5 sterren. Het gemiddelde kwam uit op 3,95 sterren, wat een mooie gemiddelde van 4 sterren maakt!