Verslag Doodzonde: Een eensgezinde leesclub en een boek dat smaakt naar meer
Het boek Doodzonde van Tieme Woldman is een eerste deel van nieuwe Nederlandse detective boekenreeks, welke zich afspeelt in Drenthe. Doodzonde is tevens het leesclubboek dat 15 enthousiaste lezers gingen lezen en bespreken in deze leesclub.
Na een rondje voorstellen kreeg iedereen haar boek binnen en konden we gaan lezen. Deze keer geen enorm dikke pil, maar een boekje van 192 pagina’s. Een aantal snelle lezers had het dan ook vlot uit, maar wat betekent een dun boekje dat snel leest voor de kwaliteit? Is er wel een compleet verhaal, worden de personages wel goed uitgewerkt en hoe zit het met de spanning? Allemaal onderwerpen die we uitgebreid hebben besproken in de leesclubdiscussie.
De leesclub
Cover en titel
Voor een eerste indruk van een boek zijn cover en titel van groot belang, het was dan ook de eerste vraag in deze leesclub. Opvallend is hoe eensgezind deze leesclub is, iedereen is het erover eens dat de cover mooi is en goed bij het boek past en ook de titel vinden ze goed gevonden en passend bij het boek.
Kitty:
De foto past perfect bij het boek. Op de eerste bladzijde van het boek spreken ze over fotogenieke mistsluier. Nou, dat is het zeker op de foto. Mooie ochtendmist en de moord is rond half acht gepleegd, hoe passend is dat.
Tamara:
De titel is perfect voor het verhaal, het verraadt niets maar als je het boek uit hebt verklaart het alles.
Hoofdpersonage Tom
Doodzonde is het eerste deel van een nieuwe serie en de hoofdpersoon is rechercheur Tom Wessels. De vraag is dan ook: valt Tom bij de lezers in de smaak, want dat is van belang voor de continuïteit van de serie. Leuk, geloofwaardig, stoer, vlot, grote mond en klein hartje zijn de omschrijvingen die de lezers geven. Daar kan Tom wel mee verder.
Mandy:
Ik vind Tom Wessels een stoere man. Een typische Nederlander. Grote bek, klein hartje. Hij probeert stoer over te komen, maar eigenlijk is hij dat helemaal niet.
Toch ziet Ingrid het net even anders:
Ik erger me wel aan hem omdat hij soms zo arrogant doet en denkt dat hij het beter weet. Maar je ziet wel dat hij soms moeite doet om zichzelf meer open te stellen en het beter te doen.
Andere personages
Gelukkig hoeft Tom het niet allemaal alleen te doen. Hij heeft een paar bijzondere collega’s en er worden daarnaast nog genoeg andere personages in het verhaal gebracht om er een afwisselend en boeiend geheel van te maken. Hebben de lezers een favoriet personage? En wie kon op de minste sympathie rekenen?
Naast Tom blijkt bar-dame Sandy de lezers wel te kunnen bekoren:
Marja:
Ik vind Sandy wel een leuk personage omdat het dit boek juist wat extra geeft en het menselijk maakt.
Laura:
Ik vind Sandy erg leuk, komt over als een heel warm iemand en weet toch Tom een weerwoord te geven zonder onaardig te zijn.
Het is Lisa die de competitie minst-sympathieke personage wint, maar dat komt ook door haar rol in het boek.
Tamara:
Lisa is mijn minste favoriete personage omdat ze het niet zo nauw neemt met het huwelijk, ik krijg een beetje de kriebels van de mevrouw.
Tot slot namen we de personages nog een keer onder de loep: Welk personage opviel in het verhaal en van wie zou je wel meer willen weten? Hier wordt Saskia, collega van Tom regelmatig genoemd, maar ook Collega Andries valt op in boek. Hij heeft het dan ook niet makkelijk in Doodzonde.
Jasmine:
Van Saskia wil ik graag meer weten. Ze heeft een redelijk belangrijke rol doorheen het boek. Ze geeft steun aan Tom.
Gea:
Hoe zal het verder gaan met Andries. Zal hij weer voorkomen in volgende delen? Hij is de goedheid zelf. Zal hij weer helemaal de oude worden?
In ieder geval is het duidelijk dat Tieme Woldman een mooi eerste deel heeft neergezet met bijzondere personages die het allen verdienen om in een tweede deel nog beter uitgewerkt te worden. De nieuwsgierigheid is gewekt bij deze groep lezers.
Mandy:
Ik ben eigenlijk benieuwd naar alle personen. Ook omdat ik nu weet dat er meerdere delen komen.
Schrijfwijze en opbouw
Voor een boek is de schrijfwijze van belang en ook de opbouw van het boek. Vlot, aangenaam geschreven, bondige schrijfstijl, prettig, heerlijk om te lezen en toegankelijk zijn de termen die de lezers noemen wanneer we het over de schrijfstijl hebben en ook de dialogen vallen goed in de smaak.
Dini:
Een makkelijke en eenvoudige schrijfstijl met de nodige humor die vlot leest.
Monique:
Ik vind het een prettig te lezen schrijfstijl, het leest heel makkelijk en vlot en met humor. Ik hoef hierdoor niet veel na te denken of terug te lezen, daar houd ik niet zo van.
Iris:
De dialogen waren duidelijk. Je weet precies wie er aan het woord is. Door die dialogen kon ik het "beeld" voor mij zien en betrapte ik mij erop dat ik er in mijn hoofd een soort van film aan het maken was. Heel prettig.
Ook als we de discussie starten over de opbouw van het verhaal, komen de lezers met gelijksoortige antwoorden: Goed, duidelijk, mooi en logisch.
Henske:
De opbouw van het verhaal was logisch en duidelijk. Het werd mooi uitgewerkt van de eerste scène tot de meer ingewikkelde delen.
Sybille:
De opbouw van het verhaal vond ik duidelijke en ook de voortgang was erg aangenaam om te lezen. De dingen die aangehaald werden deden ook echt iets voor het verhaal.
Spanning
We lazen een detective, zoals op de cover staat aangegeven. Hoe zat het met de spanning in het boek? Kitty komt met de opmerking dat de schrijver Tieme Woldman het zelf Cozy crime noemt en dat is zeker een passende omschrijving. Laura vond dat het de kant uitging van een Baantjer verhaal, maar dan wat moderner en daar is ook wel wat voor te zeggen. Maar dat het dus een echt whodonut boek is, is duidelijk.
Kitty:
Doodzonde is niet nagelbijtend spannend, maar meer ik-ben-zo-vreselijk-benieuwd-wie-nou-de-dader-is-spannend. Lekkere onderhuidse kriebelspanning.
Verwachtingen
Van te voren zijn er altijd verwachtingen, maar in hoeverre komen die uit? Bij het boek Doodzonde bleek het af en toe boven verwachting te zijn, hoe leuk is dat?
Monique:
Bij inschrijving vroeg ik mij af hoe je iemand vermoord met een klootschietbal. Eigenlijk is het heel "simpel" gewoon hard raak gooien. Verder zijn mijn verwachtingen overtroffen, ik vond het boek nog leuker dan verwacht.
Tamara:
Mijn verwachtingen van dit boek zijn overtroffen. Ik ging er van uit dat het een vermakelijk simpel boekje zou zijn. Maar het is een topper vol humor puzzels en een vleugje spanning !
Iris:
Jazeker, boven verwachting. Het leek mij vanaf het begin af aan al een leuk boek om te lezen. dat is zeker uit gekomen en meer. Vooral omdat het boek makkelijk te lezen is, het verhaal makkelijk te volgen. Ik werd echt meegesleept. Wilde zo graag weten hoe het in elkaar stak, dat ik moest doorlezen. Als ik dat heb, dan is het voor mij een goed boek!
Sybille:
Mijn verwachtingen zijn meer dan uitgekomen. Ik kreeg er meer voor dan verwacht. Zeker de schrijfstijl van Tieme heeft mijn verwachtingen overtroffen. Ook wil graag lezen hoe het verder met de personages zal gaan.
Op de vraag of het volgende deel gelezen gaat worden kwam een unaniem: Jazeker!
Conclusie
Het is dan ook geen verrassing dat we deze leesclub afsluiten met een mooi resultaat.
Er zijn dertien recensies op tijd ingeleverd:
Drie keer 5 sterren, acht keer 4 sterren, één keer 3,5 en één keer 3 sterren en dat zorgt voor een mooi gemiddelde van 4,1 sterren voor Doodzonde.
5 sterren
Monique:
Het is een verhaal met humor, vriendschap, liefde, moord en spanning en op het eind vraag je je nog slechts 1 ding af: Wanneer komt het vervolg?
4 sterren:
Sybille:
Raad het een ieder aan om deze Cozy crime te lezen, doodzonde om dat niet te doen!
Leesclublezers bedankt voor jullie inbreng in deze fijne leesclub en Tieme Woldman heel erg bedankt voor de leuke aanvullingen in de discussie.
Hieronder staan de quotes uit de recensies van de leesclublezers en de gegeven sterren.