Verslag - een schot in de roos
op 16 februari 2016
door
Drie vrienden, een huis
+1
Drie vrienden, één huis blijkt bijna een schot in de roos
Drie vrienden, een huis is volgens schrijfster Astrid Harrewijn geen liefdesroman, maar ook geen zware literatuur. Ze noemt het dan zelf ook ‘escape literatuur’. Harrewijn schrijft in veel van haar boeken op humoristische wijze over vrouwen. Veertien lezeressen en één lezer kregen de afgelopen weken de kans Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) te beoordelen. Kan het boek hun waardering krijgen?
Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) beslaat het leven van Noor. Noor besluit in Amsterdam te gaan wonen wanneer ze een prachtige baan in het Van Gogh-museum aangeboden krijgt. Ze moet daarvoor haar vriend Ewald achterlaten in hun kleine woonplaats. In Amsterdam gaat ze samenwonen met zusje Kiki en Joost. Terwijl haar relatie op de klippen dreigt te lopen, ontdekt Noor dat er binnen de kunstwereld het een en ander niet klopt. Lukt het haar om haar leven op de rails te houden?
De cover
Bij diverse lezers springt het opvallend rode boek in het oog. Dagmar: “Ik vind de cover echt een eyecatcher en ben dol op Amsterdam, waardoor ik gelijk zin had om erin te beginnen.” De tram op de voorkant wekt nieuwsgierigheid. Waar in het begin van het verhaal de vraag rijst wat er met de tram gaat gebeuren, zorgt het antwoord voor wat lichte teleurstelling. Inge geeft aan: “De tram tja.. leuk bedacht maar verder.. Er zat een beetje te weinig uitwerking in om het echt een toegevoegde waarde voor het verhaal te laten zijn.” Daarbij zorgt de titel voor discussie. Waar diverse lezers de titel goed gekozen vinden, ontstaat twijfel bij andere lezers. Vooral de rol van de klusjesman is discutabel. Cecilia: “En die klusjesman is aanwezig in het verhaal, maar misschien Mr. Janssen nog iets meer. Misschien had die in de titel moeten worden vermeld, in plaats van de klusjesman.”
Die nare Ewald
In Drie vrienden, een huis komen vriendschap en vriendschap duidelijk naar voren als thema’s. Deze thema’s leveren niet de discussie op. De rol van Ewald, met daarbij de rollen van Noor en haar moeder, zorgen wel voor discussie. Vrijwel iedereen is het erover eens dat Noor en Ewald een niet-kloppende relatie hebben. Willeke geeft haar mening over Ewald: “In dit verhaal vind ik Ewald een zielige figuur, die mokkend zijn heil zoekt bij zijn a.s. schoonmoeder. Ik vind zijn gedrag verre van volwassen.” Ook Silvia vindt Ewald een ‘watje eersteklas’. Dat de relatie verre van normaal is en soms wat bijzonder neergezet wordt, waarbij vraagtekens bij de geloofwaardigheid gezet konden worden, zorgt bij de meeste lezers niet voor ergernis. Kristie vindt dat het geen afbreuk aan het boek doet: “Ik heb me er niet echt aan gestoord. Alleen gedacht dat Noor en ik daarin wel van elkaar verschilden. Ik vond overigens dat Ewald niet veel beter verdiende, dus nee, geen afbreuk aan het boek.”
Ander deel?
Ook werd er lang gespeculeerd over een ander deel. Het verhaal van Joost is volgens vele lezers niet volledig uitgewerkt en dat verhaal roept om een vervolg. Ook de manier waarop Noor verder gaat met haar leven, zou een vervolg kunnen zijn. Judith denkt het volgende over de summiere rol van Joost: “Misschien dat ze het expres erin heeft verwerkt om alvast een teaser te geven over dat boek.” Waar Kristie zeker niet hoopt dat er een vervolg vanuit Joost komt, omdat ze geen band met hem ontwikkeld heeft, zijn andere deelnemers wel benieuwd naar dit verhaal. Marion hoopt dat het vervolgdeel meer duidelijkheid geeft over Tim Treurniet. Tim levert dan ook wel discussie op in de groep. Er zijn veel onduidelijkheden rondom zijn levensloop en die onduidelijkheden zorgen voor nieuwe inzichten. Verschillende gedachtegangen worden met elkaar gedeeld, maar een eventueel vervolg zou duidelijkheid moeten geven.
Najagen van geluk en keuzes maken
Veel lezers worden door de schrijfster geraakt, maar om heel verschillende redenen. Bij Desiree speelt de kunst een belangrijke rol: “De auteur heeft mij kunnen raken met haar beschrijving voor de kunst” terwijl Monique Alys de beschrijvingen van Noor, waarbij ze voor zichzelf koos heel pakkend vindt. Ook Jolanda vindt Noor heel herkenbaar. Judith is gematigder. Ze geeft aan dat het boek haar wel heeft kunnen raken, maar niet geheel. Het verhaal bleef wat oppervlakkig: “Een prima boek voor tussendoor, maar meer was het niet.” Patricia wordt ook niet geraakt door het boek, maar denkt dat dit komt doordat ze ouder was dan Noor en zich dus niet goed kan verplaatsen in de situatie waar Noor in zat.
EINDOORDEEL
Drie vrienden, een huis wordt over het algemeen positief ontvangen. Met een gemiddelde van 3,8 uit 5 sterren kwam het nieuwste boek van Harrewijn volgens de lezer dan ook goed uit de verf! Het leven van Noor maakt nieuwsgierig, maar zorgt ook voor voldoening. Het verhaal wordt over het algemeen met plezier gelezen en sommige lezers zouden, na het lezen, zelf graag een bezoekje aan Amsterdam of het Van Gogh-museum willen brengen. Zo schrijft Monique Claes: “Door het boek te lezen, heb ik zelf zin gekregen om het Van Gogh museum in Amsterdam een bezoekje te brengen en de schilderijen van Van Gogh met mijn eigen ogen te bewonderen.”-
Dagmar kopt: “Mijn eerste Astrid was een succes!” en ook Inge was positief: “Dit boek heb ik echt in één keer uitgelezen en je wilt het maar niet wegleggen! Oftewel weer een succes voor Astrid Harrewijn!”. Ook Alex is overwegend positief over het boek. Hij benoemt wel het pijnpunt dat door meerdere lezers aangehaald wordt – de diepgang - maar laat dit gemis niet overheersen in zijn oordeel: “Soms worden stappen in het verhaal wel erg snel genomen. (…) Hierdoor ontbreekt er soms wat diepgang, maar het is zeker een verhaal dat zich snel laat lezen.”
Harrewijn wilde met dit boek geen zwarte literatuur, maar ook geen simpel liefdesverhaal schrijven en volgens diverse lezers lijkt Harrewijn in haar doel geslaagd. Cindy: “Er komt veel humor in dit boek voor, maar ook serieuze zaken komen aan bod. Geen chicklit, maar toch een heel leuk boek.” Met 3,8 uit 5 lijkt het boek dan meer dan geslaagd!