Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag

op 22 augustus 2023 door

Met 15 lezeressen begonnen we aan deze leesclub, Al gauw sloot er nog een lezeres gezellig aan met een eigen exemplaar.
Het was een gezellige leesclub ook kwam het woord kneuterig vaak voorbij een woord wat niet iedereen kon, maar iedereen nu wel heeft leren kennen.
We hebben met zijn allen een fijne discussie gehad over dit boek, waar verschillende meningen werden gegeven, dat maakte het leuk.
Ook was er de ruimte om de schrijfster Hilde Veeren vragen te stellen, dat werd dan ook gedaan.

Over het boek

Als reisjournalist Molly in Duinroos van Hilde Veeren wordt ontslagen bij het tijdschrift waarvoor ze werkt, is ze compleet uit het lood geslagen. Uit pure wanhoop gaat ze in op het aanbod van haar tante om een paar weken op haar cottage te passen in Somerset. Een tijdelijke oplossing, denkt Molly. Maar dan ontmoet ze de aantrekkelijke Atlas, het type stoere man waarvan ze nooit had gedacht dat hij op haar zou vallen, en doet ze een unieke vondst op een rommelmarkt. Maar ook in Somerset is niets wat het lijkt... Heeft Molly dan nooit geluk?

Duinroos van Hilde Veeren is het eerste deel in de Cottage aan zee-serie en een geweldig feelgoodverhaal vol humor en sympathieke personages, met een heerlijk Brits tintje. Voor lezers van Jenny Colgan, Jackie van Laren en Marijke Vos.

Schrijfstijl

De schrijfstijl werd als prettig leesbaar ervaren, de schrijfstijl was vlot, luchtig en eigentijds, hierdoor las het boek ook erg fijn weg.
De beeldende schrijfstijl maakte dan ook dat je tijdens het lezen voor je zag wat Molly allemaal mee maakte.
De korte hoofdstukken maken samen met de schrijfstijl dat je dit boek vlot leest, wat ook echt wel past bij het soort boek dat Duinroos is.

Astrid
Ik vond de schrijfstijl fantastisch. Ik had echt het gevoel of ik voorgelezen werd en het verhaal goed in me op heb kunnen nemen. De woorden en zinnen zijn niet te lang waardoor het weer makkelijk leest.
Eigenlijk komt er één woord in me op en dat is 'gezellig'. Misschien niet het juiste woord maar zoals ik bij vraag 1 ook al zij is het toegankelijk en makkelijk leesbaar. Het is net alsof ik van een afstandje heb zitten toekijken hoe het verhaal zich onder mij ontvouwde. Begrijpen jullie dan wat ik zeg?

Saskia
ik vond het een makkelijke en luchtige schrijfstijl. Met weinig moeilijke woorden of moeilijke namen.
Omdat het ook een luchtig verhaal is vond ik de schrijfstijl daar zeker bij passen. Ik zou het een ontspannen schrijfstijl noemen omdat je het ontspannen kan lezen.

Dylana
 De schrijfstijl van dit boek is vlot en eigentijds. Het boek leest heel makkelijk weg. De korte hoofdstukken zijn fijn, zo kan je elke keer weer een stukje verder lezen. Ik vind ook dat Hilde erg beeldend schrijft. De omgeving, het dorpje aan de baai, de inwoners, je ziet alles zo voor je, terwijl je leest.
De schrijfstijl is passend bij het verhaal. Er gebeurt best veel en dat is vlot beschreven. De setting in de cottage is op de juiste kneuterige manier omschreven en de scones die elke dag gehaald/ gebracht worden horen helemaal bij deze sfeer.


Kim
De schrijfstijl van deze schrijfster is zeer aangenaam en vlot. De zinnen zijn niet te lang en bevatten geen moeilijke woorden. Hierdoor leest het verhaal fijn weg. Daarnaast zijn de hoofdstukken niet te lang, waardoor ik al snel nog even een hoofdstukje meepakte.
De schrijfstijl zou ik omschrijven als beeldend. Veeren weet goed de omgeving te beschrijven. Hierdoor lijkt het net alsof je meewandelt met molly in de natuur of gezellig een appelcider drinkt in de plaatselijke kroeg. Past mijn inziens zeer goed bij het boek. Zorgt ook voor de gezellige sfeer.

Setting
Het verhaal speelt zich op verschillende plekken af, zoals het plaatsje Somerset, Londen, Amsterdam, welke plek is bij de lezeressen het meeste bijgebleven tijdens en na het lezen. Dat is toch vooral Somerset, nu draaide het grootste deel van het verhaal ook af in het Cottage van de tante van Molly in Somerset.

Nadine: 
De setting is knus. Het past perfect bij het genre feelgood. De weersomschrijvingen van onder andere een regenbui, waarna Molly de pub in duikt met haar moeder maken dat het verhaal écht Engels en ook echt kneuterig aanvoelt. Heeeerlijk als je het mij vraagt! Ik vind bovendien dat de setting steeds heel goed is omschreven. Het verhaal bevat veel omgevingsdetails en details van o.a. het weer en andere factoren. Dit maakt dat je je als lezer echt in het verhaal kunt wanen. Dit vind ik erg sterk gedaan en past goed bij het verhaal.
Toch wel Somerset! Met alle prachtige omschrijvingen van de knusse omgeving heb ik in mijn hoofd een precies beeld van het plaatsje kunnen schetsen. Dat vind ik altijd ontzettend leuk en fijn als een boek dat voor elkaar krijgt. Somerset is zó goed omschreven dat het in mijn hoofd helemaal gevormd is tot een plaatje. Ik waande me tijdens het lezen dan ook echt in Engeland. Een aantal jaren geleden was ik in Zuid-Engeland, in Cornwall en dit bracht die herinneringen helemaal naar boven. Dat maakte dat het nog realistischer voelde tijdens het lezen!

Ellen
De setting is door het gehele boek heel fijn. Hilde schrijft enorm beeldend, waardoor je jezelf ook op die locatie waant. Het kneuterige, het gezellige van Somerset komt goed over, evenals de drukte in Amsterdam en Londen.
Somerset; door de beeldende schrijfstijl van Hilde en de uitgewerkte personages kwam Somerset voor mij het meest tot leven en daardoor begreep ik ook heel goed de verontwaardiging en boosheid van de bewoners over de plannen van dat Amerikaanse stel.

Elsbeth
Ook ik ben dol op boeken die zich afspelen op het Britse platteland en dan is Somerset een leuke afwisseling van Cornwall, dat vaak als decor dient in verhalen van Engelse schrijfsters van Feelgood. Prima setting dus, wat mij betreft!
Ik vind het erg leuk als er afwisseling van landschap in een boek zit en daarvan zit er in dit boek genoeg! Mijn favoriet in dit boek is Somerset! Heerlijk! Ik zou willen dat ik een tante met een cottage in Engeland had, die ook nog eens de inventaris van een boekenwinkel had opgekocht. Dan was ik meteen naar Engeland gegaan!

Marije
Jaaa, de setting is goed neergezet in het boek. Je waant je wel echt in Somerset bij het lezen. Amsterdam en Londen zijn wat meer functioneel beschreven, daar moet Molly zijn dat ze er werkt of tijdelijk woont of een ei moet verkopen, maar niet omdat de auteur haar echt in die omgeving probeert in te bedden. Vind ik verder helemaal niet erg, het verhaal draait toch vooral om Porlock en de omgeving, je zou haast zeggen dat het naast Molly de andere hoofdpersoon is!

Personages
De personages vinden de meeste van ons best geslaagd, de een had wat meer met Molly dan de ander, maar dat maakt het ook leuk, stel je voor dat we allemaal hetzelfde leuk vinden.

Wel hadden sommige van ons wat meer willen weten van haar vorige relatie en over de andere mannen Atlas en James, bij veel van ons is dan ook de hoop dat we in de delen die nog gaan komen wat meer te weten komen.

Karen
Ik vond dat de auteur erg haar best had gedaan om iedereen erg positief neer te zetten. Je wordt als het ware gewikkeld in een deken van zo een sympathieke mensen. Gelukkig heeft ze er soms een draai aan gegeven. We hebben uiteraard Molly ons hoofdpersonage. Maar voor mij kwam de geweldige best friend Celine en Molly’s moeder wel goed uit de verf. Zij spelen steeds een leuke, steunende en soms grappige rol.
Er blijken achteraf wel wat foute personen in het verhaal te zitten. Maar dat mag eigenlijk wel. Dat geeft het verhaal een nieuwe wending. Het zorgt ook dat alles niet TE is. Ik vind dat de auteur hier dus ook haar balans heeft gevonden en het verhaal wat geloofwaardiger maakt. Het geeft alles ook wat extra spanning.

Bianca Molly sprak me het meest aan, daarna James, maar ook zijn zus vond ik een fijn personage. Van Atlas had ik wel meer willen weten, hij mag van mij nog wel terugkeren.
Enwat heeft Molly een lieve oma.
Ik zou de rol van Atlas groter maken. En ik zou Molly en James iets meer intimiteit laten tonen.
Ik vond dat Molly realistisch omging met haar ontslag. Ze werd een handje geholpen toen ze het roer ogooide, maar het toont vooral van lef. Veel mensen denken eraan maat durven het niet

Booksbyharma
Nou ik vond James ook wel leuk, ik dacht eerst toen het met Atlas mis ging dat James een tussendoortje was, maar dat bleek niks van waar. Zijn verhaal en dat hij haar helpt met het ei wel erg leuk.
Atlas sprak me eerst ook aan, maar toen hij op eens niks van zich liet horen en hij verloofd was zonder het tegen Molly te vertellen... minder.
Mijn gevoel zegt dat we in deel 2 meer over hem te weten gaan komen, want hij krijgt Molly niet uit zijn hoofd....
Oh een mooie vraag, wel een lastige, ik vind dat je dan aan iemands verhaal komt. Ik vind zelf dat Hilde het echt mooi heeft omschreven de personages en ik denk dat we in het volgende deel ( die ik zekerste weten wil lezen) meer van hun te weten gaan komen. Ik ga er niet aan sleutelen, maar ben wel benieuwd waar jullie mee komen
Misschien geeft het mij weer inspiratie om met wel iets te komen :)

Kristen
Ik vind dat de personages goed zijn neergezet.
Celine en Molly zelf zijn mij het meest bijgebleven. James is ook een bikkel. De dorpsgenoten vond ik fantastisch en ik hoop meer van Late en George vooral te horen in de serie.
Tja, in het begin had ik misschien wel meer over die ex willen lezen. Omdat ik dat zo onbeschoft vond, iemand via een briefje niet alleen te zeggen dat het over is maar ook dakloos te maken. Ik had het gevoel: wat was dat dan voor relatie? Molly's vader zegt dat ie hem nooit had gemogen dus dat geeft ook wel wat aan maar ik had graag Molly de lol gegeven het iets meer met hem uit te vechten of zo.
Ja hier kon ik heel erg meeleven. Been there, done that. Maar wat ik heel grappig vond was dat Molly toen ze op gesprek moest maar even allerlei dure kleren online voor haar gesprek ging kopen. Niet alleen heel humoristisch, maar geeft ook mooi weer hoe Molly altijd optimistisch is. Ik denk sowieso dat je nooit om moet kijken - uitzonderingen daargelaten, dus prima dat ze niet meer terug is gegaan naar die werkgever.

Het oordeel

Het oordeel
Met 1 keer 3 sterren, 9 keer 4 sterren, 6 keer 5 sterren is het boek prima beoordeeld met 4,3 sterren.

Het was een leuke leesclub waar iedereen kon zijn mening goed geven en daar naar werd geluisterd.
Een leesclub die onmogelijk samen te vatten valt, er waren veel reacties steeds, zelfs nadat alle vragen gesteld en beantwoord zijn worden er nog allerlei linkjes in het cafe gedeeld die iets met Somerset en wandeltochten te maken hebben.
Een leesclub waarbij een woord best vaak terug kwam dus ook hier zeker even genoemd moet worden Kneuterig is toch wel het woord dat een grote rol had in deze leescub.

Bedankt allemaal voor deze leuke, drukke en vooral gezellige leesclub!

Hieronder wat lezerquotes

5 sterren
Ramona Ik heb ontzettend genoten van deze debuut roman van Hilde Veerlen. Het duurde even voor ik in het boek zat maar uiteindelijk heb ik ontzettend genoten en vond ik het jammer dat het boek uit was! Feelgood, romantiek, vriendschap, tegenslagen, levenslessen en geluk. Alles komt aan bod in dit boek. Zeker een aanrader om te gaan lezen!
Er is al aangekondigd dat er een vervolg komt op Duinroos, ik kan niet wachten!

Nadine 
"Het verhaal klopt, is boeiend en smaakt naar meer"

Ik ben echt aangenaam verrast door dit heerlijke verhaal. Voor mij was dit een feelgood zoals feelgood bedoelt is. Een vlotte hoofdpersoon, spraakmakende overige personages, een gezellige setting en daarnaast een spannende verhaallijn met positieve afloop. Ik smul ervan, heerlijk vond ik het! Ik geef het boek daarom 5 sterren.

4 sterren

Quinty
Aangezien het boek niet aan mijn verwachtingen heeft gedaan en de relatie niet echt ontwikkeld was, geef ik het boek uiteindelijk 3.5 sterren, wat ik afrond naar 4 voor de schrijfstijl en hoe lekker het boek las.

Celesta
“ Het verhaal heeft me heel wat prettige leesmomenten bezorgt en is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van antiek, kopjes Engelse thee, scones en een vleugje romantiek. Ik kijk dan ook uit naar het tweede deel in deze serie! “

 



Reacties op: Eindverslag

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Hilde Veeren

Hilde Veeren

Hilde Veeren heeft jarenlange ervaring in de tijdschriftenwereld en is hoofdreda...