Romantiek en cultuur lijken een goede combinatie te zijn
Over Julia Whelan
Whelan (1984) heeft er al een acteercarrière op zitten. Ze speelde in enkele televisieseries en –films. Daarnaast heeft ze ook verschillende audioboeken ingesproken en ze won zelfs een Audie award voor haar versie van The Witness van Nora Roberts.
Een jaar met jou is haar debuut en daarvoor heeft ze inspiratie kunnen opdoen tijdens haar jaar aan Oxford in 2006-2007.
Korte inhoud van Een jaar met jou
De Amerikaanse Ella volgt haar droom: een jaar studeren aan de universiteit van Oxford, in Engeland. Na dat jaar zal haar een plek wachten in het campagneteam van de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Tot die tijd dompelt ze zich onder in de Engelse cultuur en literatuur. Maar haar jaar verloopt anders dan verwacht. Haar poëziedocent Jamie blijkt zeer aantrekkelijk, ook al blijft hij afstandelijk. Ze worden friends with benefits; Ella is immers maar een jaar in het land. Langzaam ontdekt Ella echter dat Jamie een groot geheim bij zich draagt, een geheim dat hun relatie - en Ella's toekomst - volledig zal veranderen. Als het einde van het universiteitsjaar nadert, staat Ella voor de onmogelijke keuze: blijft ze of gaat ze terug?
Deelnemers aan de leesclub
Een roman zoals deze trekt voornamelijk vrouwelijke lezers aan en dat is ook terug te zien in het ‘veld’ van deze leesclub.
Natasha, Marieke Scheers, Marielle, MaryamThomasse, Ingrid, Kate Paris, Yvonne, Margo, Barisca, Morgan Ureel, Inge Otter-Helder, Valerie Meijer en Jane vertegenwoordigen het vrouwelijke geslacht. Eens kijken of Arnaud enig gewicht in de strijd kan gooien als enige man…
Juanita en Joke sluiten aan met een eigen exemplaar.
De leesclub
De cover is erg kleurrijk en springt direct in het oog. Wat voelen de lezers als ze er naar kijken?
Maryam vindt het een vrolijke cover, maar voelt toch ook een soort melancholie. Margo hoopt op een explosie van emoties, net zoals de cover een explosie van kleuren toont. Marielle plakt er een term op die er perfect bij past: colorrun. Zoek maar even op en dat weet je waar de inspiratie vandaan komt. Jane is nog even teruggekeerd naar deze vraag ná het lezen van het boek en voelt zich toch op het verkeerde been gezet. Ze had door deze buitenkant (die een hoog ‘oppakgehalte’ heeft volgens haar) meer verwacht dan de binnenkant heeft kunnen waarmaken.
Voor het lezen van een boek hebben sommige lezers bepaalde verwachtingen. Anderen hebben dat helemaal niet. Uitgeverijen proberen hier op in te spelen door bepaalde ‘kreten’ op een flap te plaatsen. Hier was dat ook het geval en de vergelijking met Jojo Moyes en Nicholas Sparks werd gemaakt. Heeft dat de deelnemers beïnvloed? Of zijn ze hier helemaal niet gevoelig voor?
Ingrid had toevallig in de vakantie een Sparks gelezen, maar neemt de uitspraken die op de flap staan toch met een korreltje zout omdat het ‘verkooppraatjes’ zijn. Ze hoopt op een romantisch boek met een spannende ondertoon. Yvonne vreest door de quotes voor verwachtingen die dan niet ingelost worden. Margo daarentegen vindt quotes wel leuk. Ze zegt dat ze toch een beeld vormen van wat je als lezer kan verwachten qua schrijfstijl en thema’s. Barisca heeft eigenlijk helemaal geen verwachtingen voor het lezen. Ze is gewoon benieuwd hoe het verhaal gaat lopen…
Een boek moet je tijdens het lezen ‘pakken’, anders verlies je toch soms de moed om door te lezen. Hoe ging dat tijdens het lezen van dit boek?
Marieke vond dat de eerste hoofdstukken erg vlot lazen, mede door de kleine cliffhangers aan het einde van elk hoofdstuk. Juanita ging volledig op in de liefde tussen Jamie en Ella. Zo mooi en een beetje voorspelbaar, maar dat is helemaal niet erg. Natasha had daarentegen toch wat tijd nodig om in het verhaal te komen.
Zo zie je maar dat iedereen toch op zijn eigen manier een verhaal leest.
Omschrijf de schrijfstijl! Wat zijn dan de kernwoorden?
No-nonsense, vlot en vol humor, beeldend, makkelijk toegankelijk, helder, luchtig, gedetailleerd door de omschrijvingen, de klassieke Engelse stijl komt er ook wel in door
Personages! Erg belangrijk in een boek. Wat vonden we van Ella en Jamie? En wat vonden we van alle nevenpersonages?
Barisca had moeite om zich in Ella in te leven en daar sluit Margo zich ook bij aan. Morgan miste wat puzzelstukjes om het geheel als een film in haar hoofd te kunnen afspelen. Ze had het gevoel dat het beeld wat ze had over Ella en Jamie niet helemaal klopte.
Ook Marielle zegt dat ze het gevoel had dat er ‘meer’ in zat qua personages. Het blijft nu allemaal wat oppervlakkig. Juanita is het daar niet helemaal mee eens en vindt de personages wel voldoende uitgewerkt. Ze had het gevoel dat ze Ella en Jamie echt ‘kende’.
De nevenpersonages komen niet erg uitgebreid aan bod, maar zowel de vrienden van Ella als de familie van Jamie konden op enkele ‘fans’ rekenen onder de deelnemers aan deze leesclub.
Elk hoofdstuk in dit boek start met een gedicht. Hoe hebben de deelnemers dit ervaren?
Het blijkt dat veel lezers toch een beetje over de gedichten heen lezen. Dat komt omdat velen van ons geen ‘ervaring’ hebben met poëzie en zoals ook enkele lezers aanvoeren: het lezen van poëzie kost tijd en verdieping. Tijdens het lezen van een roman wordt er dan vaak niet genoeg ruimte gelaten om er voldoende over na te denken en de lezers willen gewoon lekker door in het verhaal. De gedichten werden door de één wel als passend bij het hoofdstuk ervaren en door de ander niet. Dus we kunnen stellen dat ze wel als ‘aangenaam’ ervaren werden, maar geen échte must waren voor de meesten. Gelukkig waren er wel enkele lezers die ze als een echte meerwaarde zagen.
Het eindoordeel
De gemiddelde eindscore is 3.7 sterren, afgerond 4 sterren!
Wat hebben de deelnemers nog te zeggen over dit boek?
Valerie Meijer Al met al een prachtig uitvoerig verhaal die verschillende emoties heeft doen opleven.
Barisca Ook wordt de kleur van het boek steeds intenser waardoor Whelan het verhaal verandert.
Yvonne Het leven is niet voorspelbaar en pas op het moment waarop er iets wezenlijks gebeurt, weet je hoe je daarop reageert.
Jane De nevenfiguren, die in het boek eigenlijk een bijrol zouden moeten spelen, vond ik eigenlijk veel aardiger en m.n. voor de ouders voelde ik veel meer sympathie dan voor het vaak nogal egocentrische gedrag van Ella en Jamie. Gelukkig keert hun gedrag uiteindelijk ten goede wanneer zij een bezoek aan Schotland brengen.
Marielle Alle elementen van een liefdesverhaal zijn aanwezig.
Juanita Een prachtdebuut dat zeker naast Jojo Moyes en Nicholas Sparks mag liggen!
Ingrid Maar zoals het gaat in het echte leven, zo gaat het in dit boek ook: het leven valt niet te plannen.
Marieke Een verhaal vol liefde, doorspekt met poëzie, waarvan een stukje elk hoofdstuk inluidt, geeft een kijkje in de wereld van Oxford en een klein stukje van het campagnevoeren in Amerika en is daarmee vrij uniek. Een mooie roman voor wie die een roman vol liefde zoekt, maar ook met een beetje meer.
MaryamThomasse Een boek met een lach en een traan en een aanrader voor iedereen die van een mooi liefdesverhaal houdt.
Morgan Ureel Ik heb genoten om het boek te lezen, de groei van Ella mee te maken van hoe alles in het leven kan veranderen door 1 iets/iemand.
Natasha Al met al een sterk debuut. Een must-read voor iedereen die van boeken met een diepere laag houdt.
Margo Ik vond het leuk en gezellig om te lezen, jammer van de moeilijke start.
Inge Otter-Helder Je leest er zo doorheen en voordat je het weet is het boek dan uit. En dan zit je op de bank met zomaar een traan die over je wang rolt.
Conclusie
Een geslaagde leesclub waarbij de meesten hebben genoten van het boek. Sommigen hadden er meer van verwacht en anderen zijn positief verrast, maar niemand was echt ontevreden. Zo hoort het en daar wordt een coördinator gelukkig van!
Ik hoop jullie allemaal nog vaker terug te zien!