Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag

op 12 november 2020 door

Met 15 lezers begonnen we aan deze leesclub, al gauw sloten Ingrid, Magalie en Wendy aan met een eigen exemplaar.
Voor sommige van ons was het een eerste kennismaking van Ruth Ware, andere hadden al eerder boeken van haar gelezen, dit maakte het een gemêleerd groepje lezers.

Over het boek:
In het exclusieve alpineskigebied Saint-Antoine komen aandeelhouders en directeuren van Snoop, een ultra-populaire app voor muziek, samen om de deal van hun leven te sluiten. Zal de samenhorigheid overeind kunnen blijven als er zoveel geld op tafel ligt? Zullen ze allemaal miljonair worden of zullen sommigen in de kou blijven staan?

De deadline nadert en de spanningen lopen hoog op… Maar dan snijdt een lawine het chalet af van alle hulp en verdwijnt een bestuurslid in de sneeuw. Alles lijkt erop dat ze gevangen zitten met een moordenaar, die het uiterste doet om zo te krijgen wat hij wil. Wie is tot deze moord overgegaan en hoelang duurt het voordat de moordenaar opnieuw toeslaat?

Schrijfstijl:
Elke auteur heeft zo zijn eigen schrijfstijl, de stijl van Ruth Ware hebben wij dan ook uitgebreid besproken, Het werd een fijne manier van schrijven gevonden, geen lange moeilijke zinnen.
De korte hoofdstukken in het boek werden ook fijn gevonden, echt een boek dat je hierdoor makkelijk en snel uitleest.
Ook zorgde de korte hoofdstukken ervoor dat je steeds nog een hoofdstuk las en dan nog een en nog een.

Kortom Ruth Ware heeft een manier van schrijven die eigenlijk door ons allemaal als fijn werd ervaren. Een schrijfstijl die zeker past bij een thriller.

Marja:
Ik zou zeggen dat de schrijfstijl bijzonder recht voor z’n raap is. Geen ingewikkelde zinnen of moeilijke woorden, geen uitgebreide beschrijvingen, geen beeldspraak etc.

Verzamelaar: Schrijfstijl is los en gemakkelijk te lezen, zeker niet literair of met veel moeilijke woorden. Hierdoor is het makkelijk te lezen en te volgen.


Ebru: Schrijfstijl is helder en duidelijk. Geen moeilijke woordkeuze. Geen ingewikkelde bezchrijving van personages. Met de beschrijving van de personages voorin in het boek heeft de schrijver een hoofdstuk hieraan bespaart. Beetje kort door de bocht. Hierdoor is het boek naar mijn idee ook geschikt voor jongvolwassenen.

Wendy:
De schrijfstijl van Ruth Ware is prettig en zeer toegankelijk. De vertaling is fijn en er zitten geen gekke vertalingen bij. Het was wel even wennen dat er vanuit 2 perspectieven werd verteld. Hierdoor was het soms lastig volgen wie de 'Ik' persoon was. Vanuit beide perspectieven werd verteld vanuit ik.
Vertellen vanuit de Ik-persoon past goed bij een thriller. Je wordt door de ik-persoon het verhaal ingetrokken, de korte hoofdstukken zorgde voor vaart in het verhaal.


Tau:  Net zoals in de andere boeken van Ruth Ware die ik al gelezen had, vond ik ook in dit boek de schrijfstijl zeer vlot.

De korte hoofdstukken en de afwisseling van vertelstandpunt tussen Liz en Erin zorgden er voor dat ik steeds opnieuw dacht: "Nog één hoofdstuk en dan stop ik met lezen." Om dan natuurlijk nóg een hoofdstuk mee te pakken

Inge: Ik vond de schrijfstijl heel prettig, ben echt door het boek gevlogen. Mede door de vooral korte hoofdstukken, waardoor je al snel denkt, ach, nog eentje extra dan maar. Ook het gebruik van over het algemeen korte zinnen en het weglaten van moeilijke woorden hebben daaraan bijgedragen.

Personages:
het verhaal  draait vooral om Liz en Erin, maar er komen meer personages in voor.
In het begin werd het soms wat verwarrend gevonden met alle personages die een soort van tegelijkertijd werden geïntroduceerd.
Ook werd het fijn gevonden dat er in het begin van het boek een omschrijving stond van de meeste personages, een korte biografie.
Zo kon je terug bladeren als je even het spoor kwijt was.
Wel werd het vreemd gevonden dat niet alle personages daar te vinden waren.
Erin was het personage dat ons het meest aansprak.
Ook werd er gevonden dat de personages verder wat vlak gevonden, sommige waren wat sterker uitgewerkt en het was wel echt een gemêleerd gezelschap qua personages.
De verschillende verhaallijnen werden positief ontvangen, het maakte dat je bleef doorlezen maar ook steeds op het verkeerde been werd gezet. Ook werd er gevonden dat die hoofdstukjes met een cliffhanger eindigde.

Mariella:
De personages buiten Erin en Liz heb ik eigenlijk niet echt leren kennen wat ik ook wel jammer vind.

De personages zijn beknopt neer gezet dus ook niet echt iemand die meer aansprak dan een ander. Maar van bijvoorbeeld Topher had ik wel meer willen weten.


Tau:  De personages die deel uitmaakten van de firma 'Snoop' waren allen mensen met wie ik mij in het dagelijkse leven niet zou omringen. Uiterlijkheden, bij de groep horen, etc. zijn immers thema's die mij niet interesseren.
Daarom spraken Erin en Danny mij persoonlijk meer aan, omdat ze gewoon zichzelf bleven in een wereld waarin iedereen 'schone schijn' steeds belangrijker lijkt te vinden.
De personages waren eerder vlak en dus stereotypisch. Op zich hou ik meestal meer van 'round characters'. Maar bij een thriller verwacht ik dit eerlijk gezegd niet altijd en dus was ik ook niet echt teleurgesteld op vlak van de neergezette karakters.

Han: De personages welke mij het meest aanspreken zijn Liz en Erin. De personen die mij het minst aanspreken zijn de overige personen van de firma Snoop. Liz en Erin spreken mij het meeste aan omdat ze me een beetje aan mijzelf doen denken. In groepsverband zijn ze redelijk stil maar als ze in een kleiner gezelschap zijn hebben ze een duidelijke mening.

De personages zijn wat oppervlakkig beschreven. Graag had ik meer van Danny willen weten. Hij is toch lange tijd de steun van Erin geweest en tot op het einde weet je eigenlijk amper iets van hem.

Tessa:
Danny en Erin spreken mij het meeste aan. Ik vind het twee mooi omschreven personages. Danny zijn lichtelijk agressieve karaktertrekjes maken hem heel menselijk.

Topher vond ik dan weer een irritante man (om het zo vriendelijk te zeggen), die had ik gerust wel eens enkele keren op zijn nummer willen zetten.
Ik vind de personages in het algemeen goed neergezet. De ene werd iets meer gedetaileerd omschreven dan het andere maar dat vond ik in het algemeen niet erg. De lijst van personages vond ik heel handig!

My85: Danny spreekt mij het meeste aan als favoriete personage vanwege zijn zijn eerlijkheid en openheid. Ik vindt Topher mijn minste favoriete personage omdat hij denkt dat hij alles beter weet.

De personage zijn mijn beknopt en soms wat oppervlakkig. Ik had van elke personage wel meer willen weten en wat nou hun precies gevoel en mening was.

Drie woorden:  
Een boek in 3 kernwoorden omschrijven is wel lastig, maar zegt vaak wel veel over een boek, hieronder wat voorbeelden

Magalie:
Eigentijds, spannend, snel.
Tau: muziekapp - manipulatie – ijzig
Chantal: Luxe, spanning, pageturner
Ingrid: Spanning, kilte, verraad
Alexandra: Werkvakantie, sneeuwstorm, moorden

Spanning en ontknoping:
Een thriller valt of staat bij hoe spannend hij wordt gevonden maar ook hoe de ontknoping zich ontvouwt, of het een ontknoping is die je al van mijlenver ziet aankomen, of een die je verrast.
De spanning werd vaak met een 7 of 8 beoordeeld in het boek.
Wel waren er veel van ons die al vrij snel de dader hadden ontdekt, terwijl andere daar pas heel laat achter waren.

Alexandra:
Ook van mij een kleine 7. Zit zelfs te twijfelen of het geen 6 is.
Vond het boek niet super spannend, kon het boek makkelijk weg leggen.
Wel had het boek een goede logische opbouw waardoor het prettig las en daarom toch die kleine 7.
Een verrassende ontknoping?
Euh, hebben we hetzelfde boek gelezen?
Het enige wat een leuke twist gaf was Liz en hoe de skitocht eindigde.
Verder was al langere tijd duidelijk wie, wat, waar.
Het waarom was er in grote lijnen ook al wel.

Annelies: Gemiddeld een 7 omdat het wel lang duurde voordat het spannend werd. Ik vond dat tegelijkertijd niet erg omdat er wel een heel goed verhaal opgebouwd werd waarin m.n. Erin en Liz goed uitgewerkt zijn. Dat maakt het toch beter dan de gemiddelde thriller voor mij.

ik vind het altijd dapper als een auteur voor het einde al verklapt hoe het zit en dan toch nog spanning weet vast te houden. Mooie ontknoping van het boek.

Magalie: Ik zou toch een 8 geven. Meerdere keren kon ik na het lezen van een hoofdstuk het boek niet wegleggen, omdat ik toch wou weten hoe het zou aflopen. Er werd frequent gebruik gemaakt van kleine cliffhangers aan het einde van de hoofdstukken en die methode werkt echt!

De ontknoping vond ik niet zo verrassend. Er hing al lange tijd een sluier van mysterie rond het personage van Liz. Het was vooral de vraag: 'Wanneer komt het uit?' die mij in spanning hield.

Ingrid: Het verhaal zelf is niet heel spannend. Je weet dat er in de groep een moordenaar is, maar wie het is weet je nog niet. Het wordt wel goed opgebouwd door het verhaal vanuit Liz en Erin te vertellen. De korte hoofdstukjes met veelal cliffhangers zorgen dat je door wil blijven lezen. De setting en de gevolgen van het natuurgeweld zorgen ook voor een bepaalde sfeer Ik geef het daarom een 8.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik pas aan Liz als moordenaar dacht toen ze met zijn tweeën in het huis achterbleven. Waarschijnlijk ben ik alleen maar aan het lezen geweest en niet aan het puzzelen ;-). Ik had wel verwacht dat Erin het zou overleven, maar het einde van Liz zag ik niet aankomen. Het was wel meesterlijk verwoord door de auteur door die bladzijde helemaal leeg te laten!

Brenden: Ik geef het boek een 8 voor spanning. De korte hoofdstukken hielden de spanning er vooral in voor mij. Het zorgde er voor dat ik wilde blijven lezen. Soms eindigde ze een hoofdstukje ook met een cliffhanger. Dat hielp ook om de spanning er in te houden.

Het moest iemand van hun zijn geweest dus het was redelijk voorspelbaar. Er moest ook een reden zijn waarom alleen Erin en Liz aan het woord kwamen dus een van de twee had het gedaan moeten hebben. Dit bleek uiteindelijk ook zo te zijn

Het oordeel:
In het oordeel waren er wel grote verschillen, zo werden er 2 keer 2 sterren gegeven, 7 keer 3 sterren, 7 keer 4 sterren en 1 keer 5 sterren.
Dat maakt dat het boek echt door ieder op zijn eigen manier is beoordeeld.

Het gemiddelde aantal sterren is 3,4 sterren

5 Sterren

 Annelies: Uiteindelijk wordt duidelijk wie de dader is en wordt het boek alleen nog maar spannender. Ik heb er van genoten. Groot in zijn genre!

4 sterren
Magalie:
Een spannend verhaal dat zich in korte hoofdstukken en via dubbel vertelperspectief ontpopt tot een echte page-turner.
Ik gaf het boek 4 sterren ***

Tessa: Ik gaf het verhaal 4 sterren.
Neem er alvast een warm drankje bij want gegarandeerd krijg je het koud tijdens het lezen van deze winterse thriller!

3 sterren
Verzamelaar: Boek is uit, het was mijn eerste boek van deze schrijfster en dat viel zeker niet tegen.

Ik geef het boek 3 sterren, dit omdat de ontknoping wat vroeg kwam
Hieronder de link naar mijn recensie

Marja: "Al met al is Een voor een best een aardig boek." Dat werden dus geen vijf sterren En ook geen vier, maar drie.

2 sterren
Alexandra : Omdat ik het geheel erg voortkabbelend en gezapig vond op enkele spannende momenten na het ik het boek 2 sterren gegeven.



Reacties op: Eindverslag

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ruth Ware

Ruth Ware

Ruth Ware maakte grote indruk met haar debuutthriller In een donker, donker bos ...