Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Never give up on your dreams.

op 02 februari 2019 door

Angie Thomas maakte in 2017 een onuitwisbare indruk met haar debuutboek The Hate U Give. Het boek werd wereldwijd ontzettend goed ontvangen en het is dan ook niet raar dat veel mensen vol ongeduld op een nieuw boek van deze auteur zaten te wachten. Vijftien geluksvogels werden ingeloot voor deze Epic Reads leesclub en de deelnemers werden vergezeld door een extra persoon die met eigen exemplaar meedeed.

The award-winning author of The Hate U Give returns with a powerful story about hip hop, freedom of speech - and fighting for your dreams, even as the odds are stacked against you.

Bri wants to be one of the greatest rappers of all time. As the daughter of an underground hip hop legend who died right before he hit big, Bri's got massive shoes to fill. But when her first song goes viral for all the wrong reasons, Bri finds herself at the centre of controversy and portrayed by the media as more menace than MC. And with an eviction notice staring her family down, Bri no longer just wants to make it - she has to. Even if it means becoming the very thing the public has made her out to be.’

 De nieuwsgierigheid bij de deelnemers was groot. Dit had voornamelijk te maken door de hype rondom The Hate U Give en door ervaringen met het eerste boek uit eerste hand. Laurie werd erg nieuwsgierig door alle #ownvoices reviewers op Twitter en Goodreads. Alegna werd juist aangetrokken door het concept waarin een onopvallend iemand met een talent tot een ster uitgroeit. In totaal waren er 16 individuen die het boek met een kritisch oog bekeken in deze leesclub. Wat zou het oordeel zijn?

Een opvallend kernmerk was de schrijfstijl. De auteur hanteert een ‘straattaal’, waardoor niet iedereen even vlot in het verhaal kwam. Deelneemster Wordbondage gaf de andere deelnemers een andere kijk op dit gegeven: ‘De taal heet niet straattaal maar AAVE (African- American Vernicular English) en ebonics en is een oude taal geboren ten tijde van de slavernij, dus het is zeker meer dan een straattaal. Het is een taal die in de African- American gemeenschap op bijna alle niveaus wordt gesproken.’ Hoewel deze interessante uitleg ervoor zorgde dat er met andere ogen naar de typerende schrijfstijl werd gekeken, was toch niet iedereen overtuigd. Yvie vond het afleidend en vraagt zich af of de boodschap werkelijk minder was overgekomen zonder deze AAVE. Elke stoorde zich er totaal niet aan. Ze vond het vloeiend en fijn lezen en het kwam realistisch op haar over. Jennifer vond het een goede toevoeging omdat het de personages meer diepgang geeft doordat ze hun emoties kunnen uitdrukken.

Veel deelnemers met veel verschillende meningen over dit onderwerp dus! Wel maakte het de meeste lezers nieuwsgierig naar de Nederlandse vertaling. Elsa maakt zich enigszins zorgen dat het effect hierin verloren zal gaan. Niet Te Stoppen ligt ondertussen in de boekhandels, dus als je nieuwsgierig bent geworden, kun je dit exemplaar aanschaffen en er zelf een mening over vormen.

Angie Thomas benoemt flink wat thema’s in het boek, maar racisme kwam het duidelijkst naar boven. Er werden een aantal heftige gebeurtenissen geschetst die indruk hebben gemaakt. Anca vond het heel aangrijpend dat Jay haar kinderen achterlaat en voor haar verslaving kiest en Dorien was vooral onder de indruk van het interview met Hype. ‘Dat het eigenlijk geen donder uitmaakt hoe Bri zich gedraagt, omdat de mensen toch al een beeld van haar hebben vanwege haar huidskleur en achtergrond en ze eigenlijk alleen maar op zoek zijn naar bevestiging hiervan.Priscilla viel het op dat er veel bijzondere momenten inzitten die je bijblijven.

Hoewel er dus veel noemenswaardige momenten in het boek zitten, werden een aantal deelnemers toch teleurgesteld door het voorspelbare plot. Het was niet heel erg origineel of spannend, omdat het voornamelijk over een opgroeiend meisje gaat die keuzes moet maken. Nancy heeft al vaker over dit onderwerp gelezen en had eigenlijk verwacht dat de raps van Bri de hele buurt op stelten zou zetten. Toch stoorde het weinig verrassende plot de meeste deelnemers niet, omdat het een boek is dat het van andere aspecten moet hebben. Zo vond Iris de raps erg origineel en vertelde Karin dat ze bleef doorlezen omdat de verhaallijnen naast het centrale plot erg interessant waren. Maartje houdt ervan om over karakters en andere culturen te lezen en kon zich goed vinden in het realisme van het verhaal. Charlotte werd na het lezen van On the Come Up erg beniewd hoe Angie Thomas de tegenwoordige wereld van rap ziet en de representatie van de vrouw erin. Interessante vraag, jammer dat Angie hier zelf geen antwoord op kan geven!

Er waren heel veel verschillende meningen in deze leesclub en de sterrenregen varieerde dan ook van 1 ster tot 5 sterren. Roos zou dit boek graag op de verplichte leeslijst van het vak Engels zien, omdat het met zo veel belangrijke thema’s interessante discussies kan uitlokken. De leesclub werd met een gemiddelde van 3,8 sterren afgesloten.

 



Reacties op: Never give up on your dreams.

Meer informatie

Gerelateerd