Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 22 juli 2024 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

De standaardvragen werden op 2 september verwijderd, de nieuwe/aangepaste vragen worden vanaf nu aangevuld. 

1/ Het oog wil ook wat 

1a/ Wat vind je van de opmaak van het boek? Denk daarbij aan papier, lettertype, uitstraling, … Wat waren je eerste gedachten toen je je pakketje openmaakte? 

1b/ Wat vind je van de cover? Ga je wel eens kijken hoe het boek er in de originele taal uitziet? Vind je het goed dat zowat elk land een eigen cover bedenkt? Waarom wel/niet? En ten slotte, welke van de covers die je hieronder ziet geniet je voorkeur? Vertel er natuurlijk ook bij waarom. 

2/ Verhaalopbouw, vertelperspectief 

Hoe zit het met de opbouw van het verhaal? En het vertelperspectief? Denk aan indeling, tijd- en plaatsaanduidingen, chronologie, perspectiefwisselingen, flashbacks/ flashforwards … Vond je de keuzes van de auteur geslaagd of zou je wellicht iets anders gedaan hebben? Waarom wel/niet? 

3/ Schrijfstijl en taal 

3a/ Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Denk daarbij aan zinsconstructies, taalgebruik, lange/korte zinnen, beschrijvingen, dialogen ... Vind je de manier van schrijven (altijd) passen bij het boek dat je gelezen hebt?

3b/ Noem één voorbeeld van een zin die jij mooi vond (omwille van de mooie woorden, de boodschap, …) en leg uit waarom je die kiest.

4/ Personages 

4a/ Vertel bij het draadje in kwestie alles wat je kwijt wilt over dat personage. Hoe heb je hem/haar ervaren? Wat zijn de meest opvallende karaktertrekken? Hoe heeft die persoon zich doorheen het verhaal ontwikkeld? Herken je jezelf in hem/haar? Enz…

4b/ De familieomstandigheden van de drie personages hebben flinke overeenkomsten, zoals de afwezigheid van ouders en de aanwezigheid van een surrogaatouder (oom, oma, baas). Welke gelijkenissen ontdek je verder tussen Arthur, Narin en Zaleekhah? Mocht je dit een lastige vraag vinden, dan mag je ook vertellen over één ander personage uit het boek. Aan jullie de keuze. 

5/ Water 

5a/ Bij de hoofdstuktitels staat telkens ‘Aan de Tigris’ of ‘Aan de Theems’. Deze twee rivieren vormen de blauwe draad door het boek. Wat wil je kwijt over deze rivieren en hun rol in het boek?

5b/ Shafak heeft de klimaatverandering tot een thema gemaakt in dit boek. Overstromingen op de ene plek, gigantische watertekorten elders (een probleem dat steeds groter zal worden). Wat wil jij hier graag over kwijt?

5c/ Deze deelvraag is optioneel voor wie nog iets wil toevoegen in verband met het water in ons leesclubboek (die ene regendruppel, de begraven rivieren, …) 

6/ Gilgamesj 

Wist je voor de kennismaking met ons leesclubboek over het bestaan van het Gilgamesj-heldendicht? Wil je het ooit lezen, ben je alvast de Hebban-boekpagina gaan opzoeken? Wat vind je van de rol die het epos in het boek speelt? Hoe heeft Shafak Gilgamesj in de verhaallijnen weten te integreren? Enz… 

7/ Weetjes & thema's

7a/ Wat is het meest bijzondere of leukste feit dat je ontdekt hebt door iets op te zoeken? Of gewoon door het boek te lezen?

7b/ In het boek wordt verteld over het lot van de Jezidi’s. Wat wist jij al over deze Koerdische minderheid en de gebeurtenissen in 2014 (IS) en wat heb je ontdekt door het lezen van ons leesclubboek?

7c/ Arthur twijfelt zo nu en dan of de beelden en tabletten wel in een Brits museum horen en niet gewoon in het land van herkomst hadden moeten blijven of ernaartoe teruggebracht moeten worden. Wat vind jij hiervan? 

8/ Verbanden, verwijzingen & scènes

8a/ Het boek zit vol elementen die in meer dan één verhaallijn terugkomen. Welke verbanden/verwijzingen/voorwerpen enz. kun jij je nog herinneren? Welke vond je het meest/minst geslaagd?

8b/ Welke scène is je het meest bijgebleven? Dat kan iets verdrietigs zijn, maar ook een mooi moment of iets waar je boos van werd, of misschien een scène die voor jou heel verrassend was. Waarom precies kies je voor dat stukje? 

9/ Twee korte vragen

9a/ Omschrijf Er stromen rivieren in de lucht in drie woorden (zonder verdere uitleg). Graag drie losse woorden die elk afzonderlijk iets zeggen over het boek (dus geen setje zoals ‘heel dik boek’).

9b/ Waarom moeten mensen dit boek lezen? Oké, niemand ‘moet’ dat, maar jullie snappen het wel. Schrijf een pitch (een positief reclamepraatje) voor Er stromen rivieren in de lucht, denk aan ongeveer 30 woorden (beperk je effectief tot twee/drie zinnen). 

10/ Boek van de Maand & Elif Shafak 

10a/ Er stromen rivieren in de lucht is het Hebban Boek van de Maand augustus 2024. Hoeveel van de tot nog toe dertien Boeken van de Maand (op de homepage vind je een lijst) heb jij gelezen? Probeer je ze wellicht allemaal te lezen? Heeft het feit dat Er stromen rivieren in de lucht door de redactie gekozen was, invloed gehad op je inschrijving voor deze leesclub?

10b/ Ga je meer van Elif Shafak lezen? Indien ja, welk boek trekt dan het meest je aandacht? 


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Elif Shafak

Elif Shafak

Elif Shafak (1971) is een bekroonde Turks-Britse bestseller auteur. Haar werk wo...