Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Follow; een heerlijk leesbaar boek met een diepere onverwachte laag

op 04 september 2016 door

Een paar weken geleden liet de Feelgood Leesclub zich uit over Follow! van Gaby Rasters. Follow is het eerste deel in een drieluik waarin social media en liefde een rol spelen. Werkte het concept, waarbij Mila zelfs echt tot leven kwam via een Facebookpagina? Lees snel de samenvatting van deze leesclub en kom achter het antwoord.

FOLLOW

Mila denkt dat ze de juiste keuze maakt wanneer ze met haar man en twee kinderen naar Frankrijk verhuist vanwege de carrière van haar man Lucien. Wat ze dan nog niet weet, is dat haar in Frankrijk een eenzaam bestaan te wachten staat. Lucien werkt dagelijks vele uren over en de kinderen zijn het grootste gedeelte van de dag op school. Als Mila dan contact krijgt met de man waar ze vroeger een oogje op had, en aandacht krijgt van een wel hele leuke buurman, begint haar huwelijk op scherp te staan. Weten Mila en Lucien hun problemen te overwinnen?

LEESCLUB
Tijdens de leesclub bespraken de leesclubdeelnemers wat zij van het boek vonden. 

Openheid op social media
Follow zet de lezer aan het denken over het social mediagebruik. Zowel van de lezer zelf als van de mensen om de lezer heen. Mila plaatst – net als veel anderen – veel dubbelzinnige dingen op voornamelijk Facebook. Sandra heeft daar een heel duidelijke mening over: “Persoonlijk heb ik een beetje hekel aan mensen die van die dubbelzinnige dingen op facebook zetten, lekker cryptisch maar dan verder niet uitleggen hoe en wat..... en het wel fijn vinden om aandacht te krijgen…” Sansan is het enerzijds met Sandra eens, maar ‘anderzijds heeft het me in het boek geen moment gestoord dat Mila dat wel zo doet. Ook al doet ze dat cryptisch.” Toch vinden de meeste lezers dat Mila te ver gaat in het gebruik van social media. Geerte zegt: “Als mijn vrouw/man/moeder steeds zulke dingen op facebook post zou ik me toch gaan afvragen wat er aan de hand is.”

Verrassende plot
Iets dat duidelijk naar voren kwam, was het verrassende plot en het diepere thema dat Rasters gebruikt heeft. Liefde, maar vooral ook verlies staan centraal in Follow. Vooral de keuze van Chris – de ‘grote oude liefde’ van Mila was voor veel lezeressen een grote verrassing. “ik zag deze move helemaal niet aankomen en het was voor mij echt een breekpunt in het boek en het werd even een tranendal in mijn bed ;-)”, zegt Sandra erover. Sandra is niet de enige die bij de ontknoping een traantje weg moest pinken. Ook A. van der Steeg, Morgan, Sansan, Ranata, Shana en Diana hielden het amper droog.

Inleven in Mila
In Follow staat het verhaal van Mila centraal. Ze maakt keuzes waar veel lezeressen het niet mee eens zijn, maar toch konden de meesten zich wel in haar inleven. Ranata: “Ja snap haar acties wel, soms heb je denk af en toe een is dit alles gevoel, en doordat ze op zo'n moment 2 andere mannen ook in haar leven krijgt, kan ik mij goed voorstellen dat je dan gaat afvragen of het gras groener is en of dit is wat je zoekt bij je man.
” Sansan zegt zelfs: “Je kon zelfs haar gedrag goed praten, zo goed heeft Gaby je in Mila doen inleven.” Booksoverhumans had wat moeite met het inleven, maar geeft daar ook een verklaring voor: “Ik kon me niet in haar inleven, maar ik denk dat dit komt door m'n jonge leeftijd (ik ben 21 jaar).”

Beschuitje eten met Sebastiaan, Chris of Lucien?
In Mila’s leven staan op een gegeven moment drie mannen centraal. De romantische Sebastiaan, de lieve Chris en norse Lucien. Favoriet onder de lezeressen was duidelijk Sebastiaan. Sansan laat er geen gras over groeien: “Ik heb al een halve afspraak met Sebastiaan staan ;-)
” Shana zou Lucien weleens de waarheid willen vertellen: “Lucien , door zijn karakter zou ik hem toch graag eens willen vertellen wat ik van zijn gedrag vind!” Booksoverhumans werd niet warm van de mannen: “Geen enkele, ze zijn alle 3 gewoon mijn type niet.”

BEOORDELING

Follow wordt door de lezeressen gezien als een heerlijk leesbaar boek met een diepere onverwachte laag. Vooral de keuze van Chris en het gedrag van Mila zijn dingen die opvielen aan het verhaal. Veel lezeressen vonden het ook erg leuk om Mila op Facebook te kunnen volgen. En de geheime brieven van Chris kwamen ook nog even ter sprake. Follow wordt door de lezeressen beoordeeld met 4 sterren.

Diane beoordeelt het boek met 4 sterren: “Het gaat erom dat je gezien wilt worden, dat je naast werk en andere verplichtingen ook aandacht voor elkaar hebt. Dat lijkt weer terug te komen totdat…..het mooie plot je weer met beide benen op de grond zet!

Shana beoordeelt het boek met 5 sterren: “Qua emoties heb ik geen stevige huilbui gehad maar het boek zet je wel aan het denken , zo heb ik me afgevraagd als ik mijn eigen relatie wel goed onderhoud.

Sandra beoordeelt het boek met 5 sterren: “Het einde van het boek kan in 1 woord omschrijven: spectaculair! Tranen met tuiten van mijn kant...... Als je mij als lezer zo diep kunt raken dan zijn deze 5 sterren meer dan verdiend!



Reacties op: Follow; een heerlijk leesbaar boek met een diepere onverwachte laag

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gaby Rasters

Gaby Rasters

Gaby Rasters is auteur en moeder van drie kinderen. Ze is dol op social media, n...