Hannelore van Frank Krake
Frank Krake is van oorsprong ondernemer. Hij kreeg de smaak voor het schrijven van biografieën te pakken toen hij zijn eigen carrière op schrift zette in De rampondernemer. Daarna werkte hij jarenlang aan Menthol; Krake groeide immers op met de verhalen van zijn grootouders over Joseph en Roosje. Na het geven van een lezing over dit boek ontmoette hij Wim Aloserij, wiens levensverhaal direct inspiratie bood voor een nieuwe biografie, waarmee Krake werd genomineerd voor de NS Publieksprijs.
De nu gevestigde biograaf leerde enkele jaren geleden Hannelore kennen, via politieagent Peter Withag. Deze man redde haar (tegen haar wil) uit de sekte waar ze al sinds haar derde bij was. Krake bouwde een vertrouwensband met haar op, waardoor Hannelore eindelijk in staat was haar levensverhaal te vertellen en het verleden af te sluiten. Haar indrukwekkende verhaal verschijnt in februari 2020 als Hannelore.
Het verhaal
Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte ‘Gemeente Gods’, waar haar ouders actief lid van waren. Het leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland. Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld. De charismatische en zichzelf ‘Profeet ’noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig.
Toen het einde nabij leek ‘ontvoerden’ ze Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie haar, tegen haar eigen wil. Een internationale klopjacht op Vrieswijk begon.
Vanaf dat moment begon ook pas haar echte strijd. Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Met vallen en opstaan wist ze die strijd uiteindelijk te winnen. Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen.
Hannelore
Anno 2020 zijn er alleen al in Nederland meer dan 80 sektes actief, met zo'n tienduizend volgelingen. Intimidatie, financiële uitbuiting, (sexueel) geweld, vrijheidsberoving en indoctrinatie vinden plaats zonder dat er voldoende effectieve wetgeving is om deze misstanden aan te pakken. Met dit boek hoopt Hannelore andere mensen te kunnen waarschuwen voor het gevaar van sektes, en hoop te bieden aan andere vrouwen in dezelfde situatie.
Frank Krake sprak naast Hannelore ook met direct betrokkenen in deze unieke en spraakmakende zaak. Geïnterviewden zijn Hannelore's ouders, haar zus, voormalige sekteleden en de toenmalige politieagenten. Grondig archiefonderzoek diepte veel nieuwe informatie op over de sekte, inclusief nooit eerder gepubliceerde foto's.
Leesfragment
Dit bijzondere verhaal zal zeker indruk maken op de lezer wanneer het boek in februari verschijnt. Op Hebban kun je alvast een sneak preview lezen én je kunt je inschrijven voor de leesclub die wij rondom Hannelore organiseren.