Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het aanbidden van Louis Claus van Helena Hoogenkamp

op 14 september 2021 door

Helena Hoogenkamp (1986) schrijft verhalen, poëzie en columns voor verschillende kranten, tijdschriften en websites. Met haar poëzie stond ze op podia op Lowlands, Oerol, Museumnacht, De Parade en Dichters in de Prinsentuin. Voor haar werk ontving ze de El Hizjra Literatuurprijs en ook haar debuutroman Het aanbidden van Louis Claus werd lovend ontvangen door de pers. Het boek is het eerste van vier debuten waarmee in de tweede helft van 2021 een Hebban Leesclub wordt georganiseerd.

In een interview met Het Parool vertelt Hoogenkamp dat het schrijven van het boek samenviel met het afscheid nemen van haar moeder. Zo begon ze vijf jaar geleden aan de roman te schrijven, maar slechts drie weken later bleek haar moeder ongeneeslijk ziek. Zij en Hoogenkamp hadden op dat moment niet veel contact, iets dat ze probeerden in te halen. 'Door in heel hoog tempo intimiteiten uit te wisselen, terwijl we niet goed op ons gemak waren bij elkaar,' vertelt de auteur. 'Dat is steeds meer in het boek geslopen. Daardoor is het naast een liefdesverhaal ook een verhaal geworden over het onzegbare, over niet kunnen zeggen wat je wilt.'

Het aanbidden van Louis Claus

Het is 2003, de zomer dat de dochter haar broek te kort afknipt en Louis Claus naar school komt in een clownspak, de zomer dat haar vader een tumor ontdekt in de borst van haar moeder tijdens het vrijen, haar vriendin Juicy van school wordt gestuurd vanwege coke-gebruik en van een meisje dat zwanger raakt in de schoolvakantie tussen groep acht en de brugklas zonder te weten wie de vader is. De naam van Louis heeft ze in haar arm gekrast. Hij is haar magische en duivelse maar evenzeer romantische held. Na de zomer gaan ze elk hun eigen weg, maar ze blijven elkaars leven op afstand bepalen. Als haar moeder sterft raakt de dochter geobsedeerd door Louis Claus, die een hoofdrol speelt in al haar verhalen.

Leesfragment

Wil je meer lezen over deze obsessie met Louis Claus, over rouw, over de grens tussen zwijgen of je uitspreken? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Het aanbidden van Louis Claus. Spreekt het boek je aan? Schrijf je dan in voor de leesclub met deze debuutroman!

Lees hier de eerste pagina's



Reacties op: Het aanbidden van Louis Claus van Helena Hoogenkamp

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Helena Hoogenkamp

Helena Hoogenkamp

Helena Hoogenkamp (1986) schreef tien toneelstukken en droeg poëzie voor op Lowl...