Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel

op 17 september 2019 door

De leesclub ging van start met een leuke diverse groep lezers die samen het boek van de vergeten artiesten mocht gaan lezen, een boek wat daarna werd bezorgd, en wat een mooie dikkerd was het, een hardcover iets wat altijd een cadeautje is. Wat de lezers ervan vonden lees je in dit eindoordeel.


Over het boek.
Duitsland, 1902. Mathis is de 13e zoon in een boerengezin, zijn verdere leven lijkt voorbestemd tussen akkers en velden. Maar als op een dag een jaarmarkt zijn dorp aandoet, ziet hij dat de wereld groter is dan het dorp waar hij opgroeide. Hij maakt kennis met een wereld waarin elektrische wonderen, curiositeiten en schitterende shows op hem lijken te wachten. Hij wil mee en deelgenoot worden. Samen met de andere artiesten begint Mathis zijn bijzondere reis. Na dertig jaar optreden als ‘röntgenartiest’ op de jaarmarkt leeft Mathis samen met zijn vrouw in een woonwagenkamp aan de rand van Berlijn. Het is de vooravond van de Tweede Wereldoorlog; duistere tijden zijn aangebroken. Er komen verbodsborden voor optredende kunstenaars en showruimtes worden dichtgetimmerd. Tijdens geheime bijeenkomsten blijven de artiesten elkaar ontmoeten, zo houden ze het verleden in stand. Ondertussen schrijft Mathis een boek, vol met  geheimen die onder geen enkel beding in verkeerde handen mogen vallen. Ontdek deze geheimen in Het boek van de vergeten artiesten.


Wat vinden jullie van de titel, past deze bij het boek, dekt de titel de inhoud van het verhaal?
Anneke ; Ik heb het boek inmiddels uit en ik denk dat de titel van het boek tweeledig is. Aan de ene kant verwijst het direct naar het "boek" dat Mathis aan het schrijven is, aan de andere kant is het het hele verhaal dat de auteur vertelt in dit boek. Wat mij betreft past de titel bij de inhoud en daarnaast vind ik het ook een leuke titel, in ieder geval apart.
Silke de titel past zeker en vast bij het verhaal. Het is drieledig 'vergeten artiesten' het hoofdthema van het boek, de artiesten die zijn verdwenen onder het regime van Hitler en die ook vergeten zijn. Hiertoe behoren er zeer veel: zangers, circusartiesten, jaarmarkters, maar ook andere volkeren zoals Afrikanen die gewoon als dieren tentoon werden gesteld. 'Het boek' is dan het boek dat Mathis aan het schrijven is, opdat de artiesten niet vergeten zouden worden. En dan het verhaal wat de auteur ons wil brengen, haar boek over artiesten die nooit mogen vergeten worden.
Eline De titel vind ik erg intrigerend. Het trok mij meteen al aan. Het dekt de lading ook uitstekend. In eerste instantie is het dezelfde titel die Mathis gebruikt voor het boek dat hij schrijft. Daarnaast is het ook precies waar dit verhaal overgaat. De ''vergeten' artiesten. Zij speelden een grote rol in de geschiedenis en daar wordt nauwelijks bij stilgestaan. Dit verhaal doet dat wel.

Wat vinden jullie van de setting van dit boek, hoe vinden jullie dat de schrijver de geschiedenis heeft gebruikt in dit verhaal?
Lea De setting vond ik erg interessant. Verhalen die zich afspelen tijdens de tweede wereldoorlog hebben het extra element van geweld en discriminatie. En dat klopt ook wel bij de titel: vergeten artiesten. Joodse kunstenaars mochten er immer ook niet zijn. Ik wist zelf wel dat Roma en Sinti vermoord zijn tijdens de tweede wereldoorlog, maar had mij niet gerealiseerd dat dit ook voor circusartiesten zou gelden.
Petra de setting was inderdaad erg interessant. Wat ik bijvoorbeeld erg leuk vond van de geschiedenis, buiten alle ellende om, was bijvoorbeeld de opkomst van de auto. ja, hij ging wel 5 km per uur en later: 25 km per uur, wat verschrikkelijk hard. Nu kun je al op een fiets 25 km per uur rijden a.h.w.
Ook zie je een stukje van de ontwikkeling van emancipatie terugkomen, zoals de olympische spelen met 1 vrouwelijke speler bijvoorbeeld.
Vrouwen horen dus niet sterk te zijn en al helemaal geen auto te rijden en zo.
Discriminatie is een feit, vervolging van het anders zijn ook.
Het verwerken van alle elementen in de geschiedenis die je terug ziet komen zijn best interessant om te lezen. Heel bijzonder verwerkt.
Gigi De setting, circus- en kermisartiesten en ook wetenschappers en enkele beroemde acteurs in twee perioden van de twintigste eeuw is goed gekozen. Het verschil in deze wereld begin van de twintigste eeuw en vlak voor de tweede wereldoorlog komt hierdoor enigszins in beeld.
De schrijfster heeft zeer veel feiten uit deze perioden gebruikt in haar verhaal en hier en daar de feiten naar haar hand gezet om het verhaal kloppend te maken, om er een roman van te maken. Hierdoor is een deel van het historische aspect verloren gegaan.
De auteur heeft te veel personages in het verhaal willen zetten en daarnaast ook nog een verhaal over Mathis en Meta willen vertellen. Hierdoor biedt ze de historische personages te weinig diepgang. Tevens krijgen de hoofdpersonages ook te weinig diepgang. Dat is tweemaal een gemiste kans. Hierdoor is het te weinig een historische roman, te weinig geschiedkundig.
Ik vond het interessant om te lezen over deze artiesten, kunstenaars, wetenschappers en anderen maar bleef hierin op mijn honger zitten.
Ook het gedeelte over de oorlog en alles wat daaraan vooraf ging. Het verhaal van Hitlers voorgeschiedenis is interessant maar te weinig uitgediept. Ze had misschien beter twee boeken over dezelfde periode kunnen schrijven
Cristina De setting vond ik ook heel interessant: de circuswereld, de artiesten bij de damesclub Piramide, bij de panopticum. Ik werd iedere keer verrast over de uiteenlopende personages. De stukken over Hitler (wat wordt hij daar belachelijk gemaakt zeg!) waren boeiend, ook de ontwikkeling in de technologie met alle uitvindingen.
Maar door overvloed aan personages raakte ik als lezer gaande weg als het ware de 'grip' kwijt over het hoofdverhaal (die van Meta en Mathis). En juist daar wilde ik meer over weten
Evy De setting van het verhaal vind ik het allermooiste van het hele boek. Het mysterie dat er rond de artiesten hangt en dat in combinatie met hun verval en het gevaar waarin ze zich bevinden in deze periode van de geschiedenis. Sowieso vind ik de jaren dertig in Europa een heel interessante periode om over te lezen.
Buck gebruikt het als achtergrond erg mooi en ze probeert ook de sfeer aan te passen aan de tijdsgeest. Ik moet zeggen dat ik het niet helemaal geslaagd vind, maar dat ligt meer aan de stijl dan aan de setting van het verhaal.

Als je het boek in 3 kernwoorden zou moeten omschrijven welke kernwoorden zou je dan gebruiken?
M.L Kalshoven Boeiend, grimmig, spannend
Amanda geschiedenis - confronterend - eye opener
Silke post-koloniaal, Nazisme, fictie vermengd met non-fictie
Nzztzz Historisch, langdradig, artiesten
Evy Circus - langzaam - sfeerrijk
Marleen Bijzonder thema, geschiedenis , apart



Het boek werd aangeprezen als literaire, historische feelgoodroman, wat vinden jullie hiervan, of onder welk genre zouden jullie dit boek plaatsen, en waarom?
Gigi Dit is een boek dat zich niet goed in hokjes laat plaatsen. Enerzijds omdat er van diverse genres elementen terug te vinden zijn. Anderzijds omdat de mix niet zo geslaagd is.
Historisch is het zeker (naar mijn smaak te weinig diepgaand om echt een historische roman te zijn)
Feelgood: zou kunnen. Ik ken het genre niet goed genoeg. Voor mij was het geen feelgood en het voelde ook niet goed.
Thriller staat niet in het rijtje. Het was ook geen thriller maar het bevatte (misschien onbedoeld, en vooral slecht uitgewerkt) thriller elementen.
Literair vind ik het boek niet. Er zitten wat elementen in die je vaker terugvind bij literaire boeken. Maar dit boek is net zo min literair als dat het een thriller is.
Dus een roman met historische kenmerken zou voor mij nog het beste passen.
Cindy Feelgood past idd echt niet. Ik zou het zelf meer historische, psychologische roman noemen. Of een psychologische roman met historische elementen.
Literair... daar moest ik even over nadenken... Gedeeltes zijn zeker literair, andere gedeeltes niet.

Conclusie:
Er was een hoop te bespreken, wat een leuke discussie is geworden, met tal van verschillende en uiteenlopende meningen.
De leesclub is met een gemiddelde van 3,1 beoordeeld door de lezers, dit gemiddelde kwam door 6 keer 4 sterren, 7 keer 3 sterren en 1 keer 2 sterren.

2**
Gigi Voor lezers die niet bekend zijn met het stuk geschiedenis van kunstenaars en artiesten in die periode, die niet te veel vragen van de opbouw en stijl van een verhaal kan dit een plezierig boek zijn om kennis te maken met enkele historische feiten die niet direct in de geschiedenisboekjes terug te vinden zijn.
3***
Samm Een boek die je mee neemt tussen 1900 en de jaren 30 nazi duitsland en artiesten om niet te vergeten.

Een geschiedenis les in een boek boek verwerkt.
Met als hoofdpersonen Mathis en meta.
Alexandra Het is absoluut duidelijk dat Vera Buck heel veel onderzoek heeft gedaan, maar de gigantische hoeveelheid namen en gebeurtenissen maakte dat het boek toch minder interessant werd dan ik van te voren had verwacht. 
4****
Anneke Het boek van de vergeten artiesten heeft een echt origineel uitgangspunt, is fascinerend en boeiend en raakt een thema in de geschiedenis waar wellicht lang niet voldoende bij wordt stilgestaan. Ik zou het boek 3,5*** willen geven, waarbij de afronding voor mij dan toch 4**** wordt.



Reacties op: Eindoordeel

Meer informatie

Gerelateerd