Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: Complot, spionage en familiegeschiedenis ineen

op 10 juni 2024 door

Schrijver Louise Fein is bekend van de bestseller De dochter van de nazi waar hier op Hebban al eerder een leesclub over was. Nu buigen we ons over haar tweede roman Het boekwinkelcomplot.

Het boek, de achterflap

Londen, 1962. De wereld balanceert op de rand van een nucleaire oorlog, maar toch gaat het dagelijkse leven gewoon door. De negentienjarige Celia Duchesne droomt van een baan bij de BBC, maar zonder connecties of kwalificaties brengt ze voorlopig haar dagen door achter de kassa van een stoffig antiquariaat aan The Strand.

Maar als op een dag een knappe Amerikaan de winkel binnenstapt, lijkt haar leven toch een spannende wending te nemen. Want terwijl ze voor het eerst echt verliefd wordt, ontdekt ze ook een verwoestend geheim dat haar in de duistere wereld van spionage doet belanden... Celia duikt noodgedwongen in haar eigen familiegeschiedenis, en vindt daar de waarheid die haar dwingt alles wat ze liefheeft op het spel te zetten.

De leesclub

Met zestien deelnemers beginnen we eind april/begin mei aan Het boekwinkelcomplot. Een aantal lezers heeft Feins eerste boek al gelezen en daarop de verwachtingen van dit boek gebaseerd. Nynke: Ik heb het vorige boek van de auteur ook gelezen en qua stijl zijn mijn verwachtingen daarop gebaseerd. Veel aandacht voor de ontwikkeling van de personages en ze schuwt lastige onderwerpen niet. De auteur is bereid om twee kanten van een verhaal te vertellen.”

 De schrijfstijl

De schrijfstijl werd door de meeste deelnemers als vlot en prettig leesbaar ervaren. Beeldend geschreven en geen moeilijk taalgebruik. Wel waren een paar lezers van mening dat het  verhaal wat traag opgang kwam. Elise: "De schrijfstijl van Fein is heel beschrijvend. Ze maakt gebruik van lange zinnen, met veel bijzinnen, maar wat mij betreft was het nog wel goed leesbaar. Je hebt in ieder geval het gevoel dat je de omgeving helemaal voor je ziet door de ogen van Celia.“ Yvonne Muilwijk: “Ik weet dat het een roman is maar vond de spanningsopbouw wat traag op gang komen, halverwege het boek dacht ik echt nou waar gaan we wat meer spanning ervaren?”

De opbouw

Het boekwinkelcomplot heeft twee verhaallijnen en speelt in twee verschillende tijden zich af. Dat kan nog wel eens wat verwarring geven maar  Margo Jagt vond de opbouw van het boek heel goed. “Twee verschillende tijden en drie verschillende perspectieven, iets wat je niet snel tegenkomt in het boek. Door de namen van de personages als titel wist je direct met wie je te maken had, dit maakte het lezen erg makkelijker. Je hoefde er zelf niet over na te denken.”  Dat zo’n opbouw ook wel eens wat lastig kan zijn wanneer je meedoet met een luisterboek was de ervaring van Magalie Bonnet: “Op zich kon ik de opbouw redelijk goed volgen maar in het luisterboek is er weinig mogelijkheid om 'terug te bladeren/luisteren' zodat ik af en toe de exacte jaarlocatie kwijt was.”

Het einde van het verhaal was zowel verrassend als op bepaalde punten wel wat  voorspelbaar. Veel waren van mening dat  er in het laatste deel van het verhaal duidelijk meer vaart in het verhaal kwam. Lieuwe: “Het einde ging in een stroomversnelling toen alle verhaallijnen samen kwamen. In het slot van het boek komen er dingen uit en worden zaken opgehelderd. Als lezer vond ik dat prettig, maar gelukkig bleven er ook wat lijntjes open staan.”

De thema’s

Er komen in dit boek vele thema’s aan de orde. Om er een paar te noemen: spionage, feminisme, oorlog, familiegeschiedenis, (ongewenste) zwangerschap en liefde en bedrog. De hoeveelheid thema’s werd eigenlijk door niemand als teveel ervaren. Ook waren de thema’s goed uitgewerkt en goed gedoseerd.  Monique van Rooijen: Ook ik vind het niet teveel thema's. Het ene is breder uitgewerkt dan het andere (en dat is prima). Uiteindelijk hoort het wel allemaal bij dit verhaal en komt het samen.” Rita Leyman:” De uitwerking van de thema's in het boek zijn goed gedoseerd. Je krijgt niet het gevoel dat sommige thema's te langdradig zijn. Voor mij zat het boek goed in elkaar.

Terugkijkend op het boek

Tegen het einde van de discussie kijken we nog even terug of het boek ook aan onze verwachting heeft voldaan. Voor Enita was dat zeker het geval. “Ja, mijn verwachtingen over "Het Boekwinkelcomplot" zijn uitgekomen. Ik had gehoopt op een spannend en meeslepende verhaal, en dat vond ik het ook. De plot was goed opgebouwd met verrassende wendingen, en de personages waren boeiend en goed uitgewerkt.”  Ook voor YmkjeJosephine was dat het geval:” Ik vond het boek spannender dan ik in eerste instantie had verwacht. Dus voor een groot deel ben ik ook wel verrast. ”  Eefje had daar toch een iets andere mening over . “Niet helemaal. Ik had verwacht dat het boekwinkeltje een prominentere rol zou spelen in een groot spionagenetwerk. Nu vond ik dat dit eerder een plek was waar het verhaal eventjes weer samenkwam.”

Het oordeel:

Marisja Lapeire: "Ook de invalshoeken van de verschillende personages zorgen ervoor dat je emotioneler betrokken geraakt. Ze brengt letterlijk de personages tot leven."

Bertine Mouw: “Door de twee verhaallijnen met elkaar te willen verbinden is er een boek ontstaan met teveel toevalligheden.”

Karin Kempenk: Toch weet Fein in dit boek dialogen, beeldende beschrijvingen en feitelijke stukken moeiteloos te combineren, waardoor het een variërend geheel wordt."

Maaike: “Een grote hoeveelheid onderwerpen in één boek”

Het eindoordeel van deze leesclub komt uiteindelijk op een gemiddelde van 3,3 sterren.

Dank aan alle medeleesclubgenoten voor jullie inbreng.



Reacties op: Eindverslag: Complot, spionage en familiegeschiedenis ineen

Meer informatie