Eindverslag
We waren met 15 uitverkoren die deze feelgood mochten bespreken en gaan beoordelen.
De vrolijke cover zorgde ervoor dat het boek onmiddellijk aantrok in deze barre tijden.
Iedereen had er onmiddellijk zin om te beginnen, wanneer iedereen zich voorgesteld had in het café, was het wachten op de postbodes zo dat we aan de slag konden. NannaBBB sloot zich bij ons aan met een eigen exemplaar.
Over het boek
Willow, de hoofdpersoon in 'Het dorpje Happiness' van Holly Martin, heeft behoefte aan een nieuwe start. Haar relatie is net voorbij en iedereen in het dorpje waar ze woont, heeft er een mening over. Als Willow een advertentie ziet om een jaar lang gratis in het dorpje Happiness te wonen, lijkt het een droom. Ze pakt haar koffers en vertrekt. De droom blijkt te mooi om waar te zijn: het dorpje is lang niet zo lieflijk als op de foto’s en de meeste pittoreske pandjes bevinden zich in erbarmelijke staat. Maar Willow geeft niet zomaar op en gelukkig staat ze er niet alleen voor.
Cover en titel
Over de cover waren we het unaniem eens het is een vrolijke cover, die je onmiddellijk een Feelgood gevoel geeft. De deelnemers vonden dat de cover goed bij het verhaal paste.
Over de titel was niet iedereen het eens we hadden voor en tegenstanders. De tegenstanders vonden dat het boek vooral om Willow en Andrew draaide, ze hadden meer achtergrond van het dorpje gewild, waardoor de titel hierdoor beter zou passen. De andere kant vond de titel wel goed gekozen omdat het de dekking van het verhaal dekt en omdat het verhaal zich in het dorpje afspeelt, met Happiness denken ze aan vrolijkheid en positiviteit. Dit was in grote lijnen aanwezig in dit feelgood verhaal.
De schrijfstijl:
Hier begonnen de deelnemers verdeeld te raken, de ene vonden de schrijfstijl helemaal bij dit soort boeken passen voor de ander was de schrijfstijl niet echt hun ding. Het ging echt 50/50 op. Net als het feit dat 50% van de deelnemers het tweede deel wel nog gaan lezen die volgt en de andere deze links zullen laten liggen. Sommigen vonden het verhaal de kinderachtig en te simpel, anderen vonden het helemaal passen bij een pure feelgood waarbij je je hoofd even kan leegmaken en niet te veel moet nadenken.
Personages
Ook hier waren de meningen verdeeld, de ene helft vond de personages goed uitgewerkt voor dit type verhaal de ander helft vond dat er meer diepgang in mocht gezeten hebben. Het ene kamp vond dat we genoeg achtergrond informatie meekregen voor bij dit soort boeken, waardoor het diep genoeg voor hen uitgewerkt was, de andere kant vond dat de hoofdpersonages op de oppervlakte bleven en wat diepgang misten, waardoor het kinderachtig overkwam, moesten de personages volwassener zijn zou voor hen het verhaal geloofwaardiger zijn.
Durf
De vraag werd gesteld of de deelnemers ook de durf zouden hebben om zomaar alles achter zich te laten en door een enkele advertentie verhuizen naar een dorpje waar ze nog nooit van gehoord hebben, hier hadden we opnieuw twee kampen, een kamp die het wel zou aandurven en een kamp die het niet zou doen.
Er was zelfs één deelnemer die dit zelf gedaan had namelijk Sandra-Anna om te studeren in het buitenland, dit vonden de andere deelnemers echt stoer.
Liefde
In het boek gaat het voor een stuk over de ontluikende liefde tussen Willow en Andrew. De vraag naar de deelnemers toe was of zij geloofden in liefde op het eerste gezicht.
Hier was er maar een kleine minderheid die echt geloofde in liefde op het eerste gezicht, de groten merendeel vond dat liefde een ding is die moet groeien. Ze geloven wel dat je je direct tot iemand aangetrokken kunt voelen, maar dat dit nog geen liefde is.
Doofheid:
Doofheid was een groot thema in het boek door dat Andrew slecht horend was en een hoorapparaat nodig had en zijn nichtje Poppy is helemaal doof. Andrew wilde dit echter geheim houden, we vroegen de deelnemers wat ze hier van vonden. De meesten snapten wel dat hij hier niet te koop mee wilde lopen, maar dat het niet iets is dat je lang geheim kan houden. Ze begrepen wel dat Andrew ondanks zijn doofheid niet anders behandeld wilde worden, hij had natuurlijk ook een slechte ervaring door hoe er in zijn jeugd mee omgegaan werd.
Cadeautjes
Willow is nog maar in het dorpje en doet meteen een spontane actie door een taart bij een voordeur achter te laten, iets wat ervoor zorgt dat de bewoners meer samenkomen, om te achterhalen wie de mysterieuze gever is.
Hierdoor besluit ze om voor iedere bewoner een cadeautje te voorzien.
De deelnemers vonden het een attente actie van haar omdat ze zo haar steentje wil bijdragen aan de community, het was een leuke twist in het verhaal, er waren ook deelnemers die vonden dat ze hierin overdreef en dat ze onmiddellijk haar stempel wilde drukken op het dorp, terwijl ze er nog maar net was, ze kon beter een feest gegeven hebben.
Dorpje
Het dorpje Happiness komt heel idyllisch over, we vroegen de deelnemers of ze dachten dat zo’n dorpjes echt nog te vinden zijn en hier werd volmondig ja op geantwoord, iedereen geloofd dat dit bestaat. Wat mooi is. Er werd zelf geopperd om er een tv programma van te maken hoe zo’n dorpje in zijn ere hersteld wordt.
Het was een leuke leesclub dankzij de verschillende meningen, niet voor iedereen was het boek een schot in de roos, maar iedereen heeft wel genoten van het verhaal.
Het boek is geëindigd met 3 sterren.
Ik wil iedereen nog eens bedanken voor de leuke discussie en hopelijk tot een volgende keer.