Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 01 mei 2024 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

1. Cover en verwachtingen (klik hier voor de link)

1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de gehele uitstraling van het boek (inclusief de achterpagina) en de afbeelding in combinatie met de titel.

1.b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

1.c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

De overige vragen zullen later geplaatst worden.

Vraag 2: Schrijfstijl (klik hier voor de link)

2.a. Hoe zou je de schrijfstijl van Jannemieke Caspers omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en perspectief.

2.b Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik of zinconstructies moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.

Vraag 3: Opbouw (klik hier voor de link)

3.a Het verhaal begint en eindigt met een 'ik/ons'-personage. In het eerste hoofdstuk introduceert hij/zij alle belangrijke personages en in het laatste hoofdstuk sluit hij na alle gebeurtenissen het verhaal af. Daartussenin ontrollen de gebeurtenissen zich vanuit een alwetende verteller met de focus op meerdere perspectieven. Over de personages gaan we het inhoudelijk in de volgende vraag hebben.

Wat vind je van deze opbouw? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

3.b De basis voor het Heidi-feest was het eerder door Caspers geschreven toneelstuk WOLF (of het Heidi-feest). Zie je in de opbouw van het verhaal elementen van een toneelopvoering terug? Graag met toelichting waarin je dat ziet.

Vraag 4: Personages (klik hier voor de link)

4.a De hoofdpersonages zijn Emme en haar dochter Grietje, Doris, Madeleine en haar echtgenoot Navîn, Hank en Harold, Alma en Berend die een oogje op Grietje heeft. Vind je dat alle personages voor hun rol in het verhaal voldoende zijn uitgewerkt? Licht toe waarom je dat vindt.

4.b Alle personages wekken stuk voor stuk een gevoel bij de lezer op. Wat is jouw mening over de diverse personages? En veranderde je mening over bepaalde personages gedurende het verhaal? Graag met toelichting.

4.c De identiteit van de ik/ons-verteller blijft in nevelen gehuld. Wie zou deze rol kunnen vervullen?

Vraag 5: Het Heidi-feest (klik hier voor de link)

Het Heidi-feest is een jaarlijks ritueel waarbij een jonge vrouw tot ‘Heidi’ wordt verkozen waar door gemaskerde vrijgezelle mannen uit het dorp een nacht lang op wordt ‘gejaagd’. De ene partij vindt het een traditie (het wordt al jarenlang gedaan) en de andere partij vindt het barbaars en achterhaald.

5.a Wat was jullie eerste gedachte toen jullie over deze traditie lazen?

5.b Het verhaal heeft als uitgangspunt het Heidi-feest, maar belangrijker zijn alle onderlinge vetes en  het grote geheim over  wat er zich zo’n 18 jaar geleden is gebeurd toen Emme als ‘Heidi’ werd gekozen. Is voor jou helemaal duidelijk geworden wat er precies gebeurd is en welke rol iedereen daarin gespeeld heeft?

5.c Zal de keuze voor Emme indertijd ook gemanipuleerd zijn, zoals nu gesuggereerd wordt over de manier waarop de naam van Grietje naar boven komt? En waarom wilde Hank dat Grietje uitgekozen zou worden?

Vraag 6: De twee vreemdelingen (Klik hier voor de link)

Dit verhaal speelt zich af in een gesloten dorpsomgeving, die na de watersnoodramp verstoken blijft van hulp waardoor complot-denken de overhand lijkt te krijgen. Als Grietje melding maakt van twee vreemdelingen (al dan niet verzonnen), zorgt dat voor angstgevoelens bij alle hoofdpersonages, waarbij duidelijk wordt dat angst, al dan niet reëel, voor gevaarlijke en onomkeerbare situaties kan zorgen als je je laat meeslepen in de gekte.

6.a Vind je dat Caspers dit proces geloofwaardig heeft beschreven? Graag met toelichting.

6.b De namen die de hoofdpersonen aan de twee vreemdelingen geven weerspiegelen hun specifieke angst voor wat de vreemdelingen in het dorp komen doen. Snap je dat een gerucht over twee vreemdelingen die ze zelf niet gezien hebben een trigger voor dit soort gedachten kan zijn?

6.c Hank is de grootste aanjager van die angsten. Denk je dat hij een achterliggende reden heeft voor het aanwakkeren van die angst en vreemdelingenhaat onder de dorpsbewoners?

Vraag 7. Doofpot (klik hier voor de link)

Er zijn meerdere zaken die in de doofpot verdwijnen. Emme wordt als ‘Heidi’ verkracht, waarna ze voor gek wordt verklaard, zonder dat ze de hulp krijgt die ze nodig heeft. Dit jaar loopt het opnieuw faliekant mis en wordt de dubbele moord in de doofpot gestopt, waardoor de moordenaar vrijuit gaat.

7.a Wat denk je dat de reden is dat indertijd niemand de verkrachting van Emme serieus neemt?

7.b En wat zou de reden zijn dat niemand aangifte van de moord doet waardoor Hank uit handen van de politie blijft?

Vraag 8: Thema’s (klik hier voor de link)

8.a Aan thema’s geen gebrek in het verhaal. Welk thema springt er voor jou bovenuit en waarom?

8.b Welke andere thema’s kan je benoemen?

Vraag 9: Het boek in tien woorden (klik hier voor de link)

Altijd een beetje een lastige, maar het is een van mijn favoriete vragen omdat je hiermee de essentie van het verhaal beschrijft:

Als je een recensie van slechts tien woorden zou moeten maken, hoe zou je het boek dan beschrijven?

10. Medewerking van Jannemieke Caspers en wat je verder nog kwijt wil (klik hier voor de link)

De auteur werkt mee aan de leesclub door onder andere vragen van de lezers te beantwoorden.

10.a Hoe vind je het dat zij meewerkt aan deze leesclub? Graag met korte toelichting waarom je dat vindt.

10.b. Beïnvloedt haar medewerking misschien je beoordeling van het boek?

10.c. Vind je het een meerwaarde of weerhoudt het je er misschien van om vrijuit te praten?

10.d. Ik heb mijn best gedaan om interessante vragen te bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zelf een vraag hebt waarover je heel graag met je medeleesclublezers van gedachten wil wisselen. Welke brandende vraag wil jij tot slot nog aan de medelezers stellen?

Volgende stap:

Schrijf uiterlijk woensdag 3 juli je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jannemieke Caspers

Jannemieke Caspers

Jannemieke Caspers studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht en Wr...