Het huis aan de Herengracht van Jessie Burton
Over het boek
Het huis aan de Herengracht van Jessie Burton begint achttien jaar na de gebeurtenissen van Het huis aan de Gouden Bocht, op Thea Brandts achttiende verjaardag. Zij verwelkomt haar volwassenheid met open armen. Thuis is de sfeer gespannen – haar vader Otto en tante Nella maken eindeloos ruzie, de familie Brandt verkoopt hun meubels om te kunnen eten en op Thea's verjaardag, ook de dag dat haar moeder Maren stierf, dringen de geheimen uit het verleden het heden binnen.
Nella is wanhopig op zoek naar een echtgenoot voor Thea om haar toekomst veilig te stellen. Wanneer ze een uitnodiging ontvangen voor het exclusiefste bal van Amsterdam, is ze dolgelukkig – misschien is het lot hen dan toch gunstig gezind?
En inderdaad, het bal brengt nieuwe vooruitzichten, maar het lot van de Brandts blijft onzeker. En wanneer Nella een vreemd prikkelend gevoel in haar nek voelt, vraagt ze zich af of de miniaturist terug is...
Leesfragment
Werd jij acht jaar geleden verliefd op Het huis aan de Gouden Bocht en heb je al die tijd met smart gewacht tot auteur Jessie Burton meer zou schrijven over Nella en haar familie? Hieronder vind je alvast een sneak preview van het langverwachte vervolg Het huis aan de Herengracht.
Achter het boek
Burton (1982) debuteerde in 2014 met Het huis aan de Gouden Bocht en veroverde de hele wereld met haar historische roman over het beroemde poppenhuis uit het Rijksmuseum. Ze verkocht al meer dan een miljoen exemplaren en haar boeken worden inmiddels in 38 talen vertaald. Het huis aan de Gouden Bocht werd bovendien verfilmd als de televisieserie The Miniaturist. Hoewel ze tussendoor meerdere romans schreef, duurde het acht jaar voor ze terugkeerde naar de wereld van haar debuut. In een open brief aan haar lezers vertelt Burton:
'Het huis aan de Gouden Bocht heeft mijn leven veranderd en toen ik klaar was om aan Het huis aan de Herengracht te beginnen, stonden de personages op mij te wachten. Het voelde alsof ik toen al had geschreven voor mijn toekomstige zelf, om door te kunnen schrijven wanneer de tijd rijp was.'
Opnieuw komt de roman recht uit het hart van de auteur. In Het huis aan de Gouden Bocht komt Nella Oortman in 1686 als jonge bruid van de bekende VOC-koopman Johannes Brandt aan de prestigieuze Herengracht wonen. Haar echtgenoot is meestal op reis, maar op een dag krijgt ze van hem een bijzonder cadeau: een poppenhuis. Het is net hun eigen huis, maar dan in miniatuur. Vanaf dat moment ontvangt Nella mysterieuze pakketjes voor haar poppenhuis. In Het huis aan de Herengracht heeft de tijd niet stilgestaan: het is inmiddels achttien jaar later. Dit tweede boek is een roman over lot en verlies, herinnering, tweede kansen en vernieuwing.
'Het was een feest om deze nieuwe stap in Nella's leven te creëren, om een roman te schrijven over terugkijken en vooruitgaan, net zoals mijn heldin dat zelf doet, en ik kan niet wachten tot de lezers herenigd worden met haar, in het huis aan de Herengracht.'