Eindoordeel - Een dorpje vol geheimen
Leesclub: Het probleem met bokken en schapen, het eindverslag.
- door Marieke
Het debuut van de Engelse Joanna Carron: Het probleem met bokken en schapen, mocht worden gelezen in een leesclub. 15 Deelnemers begonnen begin juli te lezen in dit bijzondere boek, waarbij de titel al gelijk voor een interessante discussie zorgde.
Het verhaal
Het is 1976, een kleine dorpje in Engeland, waar op een maandag Mevr Creasy verdwijnt, de bewoners in verwondering achterlatend. De jonge meisjes Grace en Tilly hebben vakantie. Als ze van de dominee horen dat 'Alles goed zal komen als ze God vinden", hebben ze een missie om de warme zomer door te komen. Want als ze God vinden, dan zal ook mevrouw Creasy weer terug komen, zo eenvoudig is het, toch? Het leven in het kleine dorpje verbergt vele geheimen, en het verleden speelt een grote rol, wat zullen ze ontdekken?
De Leesclub
De verwachtingen.
Wat kan je verwachten van een boek met een titel als deze? Humor werd genoemd en vriendschap, maar de meeste lezers begonnen zonder al te veel verwachtingen aan het boek.
Laura Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet goed weet wat mijn verwachtingen zijn. De titel intrigeerde me, ik ben er heel open aan begonnen.
De titel
De titel is Het probleem met bokken en schapen. De originele Engelse titel is The problem with goats en sheep. In de vertaling zijnde geiten ineens bokken geworden. Wat vonden de lezers van deze titel? Was die te verklaren?
Yvonne weet het goed te verwoorden: In ons boek wordt uit de bijbel geciteerd: '...dan zal Hij de mensen van elkaar scheiden zoals een herder de schapen van de bokken scheidt: de schapen rechts, de bokken links.' In het Engels hebben ze het over sheep and goats. Gaat dus om wie is 'goed' en wie is 'niet goed'. [..]Het Engelse woord voor zondebok is scapegoat, [..] de buurt heeft Walter als zondebok gekozen.
De Personages
Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje, sterker nog, eigenlijk maar in twee straten, toch is het aantal personages vrij groot en zeer divers. Hoofdpersonen zijn de meisjes Grace en Tilly, de overige (volwassen) bewoners spelen een kleinere rol, maar zijn van groot belang voor het veehaal.
Henri: De twee hoofdpersonen Grace en Tilly zijn opvallend wijs voor hun leeftijd. [..]Tijdens de zoektocht (naar mevrouw Creasy en God) hebben ze gesprekken met volwassenen die allemaal iets meedragen in hun rugzak. Ze verwonderen zich daar over, zoals kinderen dat kunnen doen. Dat vind ik een sterk onderdeel van het boek
AlfredWald: De volwassenen vormen een benepen, kleinburgerlijke gemeenschap. Geweldig hun reacties als de familie Kapoor in hun buurt komt wonen.
Thema's
Het is een boek waarin veel thema's zijn te herkennen: vriendschap, schuldgevoel, eenzaamheid, loyaal zijn, geloof, vooroordelen, gemeenschapszin, geheimen, ergens bij willen horen, saamhorigheid, groepsgedrag, in- en uitsluiting gevoed door angst en religie.
Leesschaap: Het groepsgevoel dat mensen zo hard zoeken en daarbij het uitsluiten van wie niet in hun straatje past, deze wordt de zondebok...
Yvonne: Vriendschap inderdaad, het hebben van vooroordelen en ook saamhorigheid vanwege een gedeeld geheim. Het geloof ook, maar niet zozeer het delen van het geloof in God, maar meer als het horen bij dezelfde groep.
Het meest opvallend is toch wel de zoektocht naar God, zonder dat dit overheersend werd.
Henri: Mij valt de betekenis van het christelijk geloof op in het verhaal. De zoektocht naar God (Jezus) natuurlijk door Grace ('genade') en Tilly maar ook de betekenis van essentiële christelijke waarden zoals niet oordelen en verzoening speelt een belangrijke rol in het verhaal. Ik vind dit trouwens verrassend. De schrijfster weet deze christelijke elementen op te dienen zonder vervelend te worden.
Elke: Voor mij is het opvallendste element het geloof, de zoektocht naar God. Ik had dit aspect van het verhaal nooit kunnen afleiden uit de titel, cover of achteflap
Schrijfstijl en opbouw van het verhaal
De lezers zijn het er grotendeels over eens, het is op een prettige manier geschreven. De afwisseling van perspectief en de stukken over het verleden zorgen ervoor dat het vlot leest. Opvallend is de beeldspraak in het boek.
LiekeSN: Het vertellen vanuit meerdere personages geeft het boek vaart en het zorgt ervoor dat je blijft lezen omdat je iedere keer weer net een stukje meer krijgt te weten. Ook de afwisseling tussen de kinderen en de volwassenen zorgt ervoor dat het luchtig blijft en humoristisch en dat er vanuit allerlei perspectieven naar de zaak wordt gekeken.
Alie: De manier waarop Joanna Cannon alledaagse zaken heel beeldend beschrijft spreekt mij erg aan. Er zit een fijn ritme in de geschreven zinnen, waardoor je moeiteloos door de pagina's vliegt.
MarloesN: Kenmerkend is natuurlijk het gebruik van beeldspraak, zoals hierboven al een hoop voorbeelden zijn aangehaald. Dat zijn de zinnen waar je echt over na kunt denken.
Eindoordeel
De lezers zijn het er over eens dat het een bijzonder boek is, maar waar de één lyrisch is en 5 sterren geeft, kon het boek een ander helaas minder bekoren en was 2 sterren de waardering.
Met 2 x 5 sterren, 7 x 4 sterren, 4 x 3 sterren en 1 x 2 sterren, is de leesclub afgesloten met een gemiddelde van 3,7, afgerond 4 sterren wat een mooie einduitslag is.
Annelies: Ik heb het boek 5 sterren gegeven; hij mag in mijn eregalerij :). Ontroering en humor liggen soms dicht bij elkaar!
Hilde: De plot ontwikkelt zich geleidelijk en kent een spannende opbouw. Ik voelde me zeker uitgenodigd om verder te lezen. Karakters zijn goed uitgewerkt in het boek. Ik ben zeker erg tevreden met dit boek.
Tessa: Ik geef het boek drie sterren. Ik had er net iets meer van verwacht, en eigenlijk ook iets anders. Maar heb het, vooral dankzij de humor, toch met plezier gelezen.
Jolanda: Het boek heeft me niet gebracht wat ik er van verwachtte. Bovendien vind ik nog steeds dat de schrijfster veel meer had kunnen doen met het gegeven waarover ze schrijft.[..]
Hieronder staan de eindoordelen van de lezers met een quote uit de eigen recensie en de gegeven sterren.
De recensies zijn terug te lezen op de pagina van het boek klik hier.