Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 06 juli 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1: Jael link

1. Wat vind je van Jael? 

1a. Vind je Jael realistisch neergezet? Zo nee waarom niet?

1b. Hoe zou jij hebben gereageerd in Jaels situatie? (we hebben het bij deze vraag alleen over het feit dat ze tegen haar wil naar Friesland moet verhuizen)

1c. Zou je Jael willen ontmoeten? Zou ze je vriendin kunnen zijn?

1d. Wat vind je van Jaels karakter? Ze kan wellicht worden worden omschreven als pittig, vindingrijk, boos, doorzetter, zorgzaam etc. Zou jij je ook zo hebben gedragen (bij deze vraag kan je denken aan haar gedrag in het hele boek)? 

Vraag 2: Andere personages link

2. Wie zijn volgens jou, naast Jael, de belangrijkste personages in het boek?

2a. Welk personage sprak je het meest aan en waarom?

2b. Wat vind je van Leib? Wat vind je van de manier waarop hij Jael behandelt? Denk je dat dit historisch correct is weergegeven?

2c. Zijn de overige personages goed uitgewerkt? Of niet? Vertel ook waarom je vind van wel of niet.

Vraag 3: Natuur link

3. Op wat voor manieren speelt de natuur een rol in Het Rupsenhuis? Noem minimaal 3 voorbeelden.

3a. Hoe denk je dat de houding van mensen tegenover de natuur was? En zie je hierin verschillen tussen de arme en rijke mensen?

3b. Jeal krijgt één brief uit het Rupsenhuis en ze hoort helemaal niets persoonlijks van Sybilla. Sybilla komt eigenlijk alleen voor in Jaels herinneringen. Waarom heeft de schrijver deze keuze gemaakt denk je?

3c. Vind je Het rupsenhuis een goede titel voor het boek? Waarom wel of niet? Ik ben benieuwd of jullie een andere passende titel kunnen bedenken.

Vraag 4: Wereldopbouw link

4. Wat vind je van de ‘wereldopbouw’ van Het rupsenhuis? (Het wereldopbouw- of constructie-universum is het proces van het ontwikkelen van een denkbeeldige wereld, soms geassocieerd met een heel fictief universum - Worldbuilding) Deze term wordt gebruikt bij scifi en fantasyboeken, maar ik vind het hier ook wel van toepassing omdat een wereld uit de geschiedenis ook een soort scifi wereld is. 

4a. Hoe vind je de verhouding tussen het ‘tonen’ van de wereld en uitleggen hoe de samenleving toen in elkaar zat? (Uitleg

4b. Wat vind je van het gebruik van Friese en Jiddische termen in het boek? En het gebruik van een verklarende woordenlijst achterin het boek? 

4c. Zou jij ooit een boek of verhaal kunnen schrijven waarbij je een hele wereld moet bedenken en beschrijven die niet de onze is?

Vraag 5: Schrijfstijl link

5. Wat vind je van de schrijfstijl van Het rupsenhuis? En hoe zou je de schrijfstijl van Jeanine de Vries omschrijven? (Uitleg en voorbeelden van schrijfstijl vind je hier

5a. Vind je de schrijfstijl passen bij de inhoud? Vertel ook waarom (niet).

5b. Hoe zou je het tempo van het boek omschrijven?

5c. Ben je mooie quotes tegengekomen? Deel ze hier.

Vraag 6: Thema en motieven link

Voor vraag 6 kijken we naar het thema en de motieven. Het thema is het onderwerp van het boek. Er kunnen meerdere thema's in een boek zitten. Een motief is een element of gegeven dat herhaaldelijk terugkeert. Het is dus een kleiner onderwerp of kenmerk dat past bij het thema. Uitleg

Denk bij thema's bijvoorbeeld aan liefde, oorlog, moeder en dochterrelatie. Een motief in ons boek is in elk geval de rups.

6a. Beschrijf het hoofdthema van het boek in één zin.

6b. Welke thema's ben je nog meer tegengekomen?

6c. Welke motieven ben je tegen gekomen in het boek? Laat je fantasie de vrije loop en schrijf alles op wat volgens jou een motief zou kunnen zijn.

Vraag 7: Jael en de boot naar Amsterdam link

7. We zijn aanbeland bij één van de spannendste gedeeltes van het boek: Jael heeft besloten om verkleed als man te proberen op de boot naar Amsterdam te geraken. Het lukt haar om Leib ervan te overtuigen naar Harlingen af te reizen voor het paasfeest, ze regelt tassen voor onder haar rok en snijdt haar haar af. Helaas mislukt haar plan en wordt ze van boord gezet. De Joodse familie waar ze logeerden staan aan Leibs kant en de vrouwen wijken vervolgens geen seconde meer van haar zijde. Hoe heb jij dit deel van het boek ervaren?

7a. Wat vind je van de actie van Jael? En van de reactie van Leib?

7b. Wat vind je van de reactie van Saartje, haar schoonzus en bobbe?

7c. Jael heeft eerder geprobeerd om op de boot te komen, twee dagen nadat ze is aangekomen. Een echte puzzel: ze heeft betaald bij een andere schipper en ze mag als vrouw alleen niet reizen. Je verkleden als man is dus een goed bedachte oplossing. Wat zou je nog meer kunnen bedenken om toch in Amsterdam te komen?

Vraag 8: Kunst link

8. Wat vind je van de cover van het boek? Zou je het in de boekhandel hebben opgepakt of zelfs gekocht?

8a. Leib is zetter in de drukkerij en Jael neemt zijn baan over als hij te ziek is, omdat zij Hebreeuws kan. Ze zorgt er ook voor dat Marie weet dat ze bij Sibylla werkt en een tekening of schilderij van iets exotisch kan maken voor haar man. Allemaal om geld te verdienen als vrouw, wat in die tijd behoorlijk moeilijk was. Wat vind je van de manieren waarop Jael aan geld komt? En zou je nog andere manieren kunnen bedenken?

8b. Zonder boekdrukkunst zouden wij hier nu deze discussie niet voeren en zou Hebban ook niet bestaan. Ik heb op youtube een mooi (Engelstalig) filmpje gevonden over de boekdrukkunst: filmpje Heb je wel eens een ouderwetse drukpers in werking gezien? Of zelf boekdrukkunst beoefend?

8c. Op pagina 168/169 zegt Jael: ‘Juist de combinatie licht en duister maakt de plaat zo intrigerend. Sibylla ziet ook schoonheid in wezens die verafschuwd worden.’
Zie je dit ook terug in de rest van het boek? En zo ja, op wat voor manier(en)? 

Vraag 9: De dood van Ruardus link

9. Wat was bij jou het precieze moment waarop je Ruardus niet meer vertrouwde?

9a. Heeft Jeanine de Vries het goed verborgen kunnen houden? Was je verrast of zag je het al van mijlenver aankomen?

9b. Vind je de dood van Ruardus en de manier waarop het gebeurt bij de rest van het boek passen? Waarom wel of niet?

9c. Vind je dat Jael Ruardus heeft vermoord? Zou ze het anders moeten hebben aangepakt? En zo ja hoe?

Vraag 10: Het einde en verwachtingen link

10 Jael komt dankzij haar metgezellen en de brief van Latané eindelijk op de boot naar Amsterdam. Wat vind je van het einde? Leg uit waarom.

10a. Herschrijf het einde, zo lang of kort als je maar wil.

10b. Zijn de verwachtingen die je aan het begin van de leesclub over het boek had uitgekomen? Leg uit.

10c. Denk je dat Jeanine de Vries een boodschap wil overbrengen met haar boek? En wat zou deze boodschap dan zijn?

10d. Zijn er nog vragen of onderwerpen die je graag had willen bespreken maar die niet aan bod zijn gekomen? Bespreek ze hier.

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeanine de Vries

Jeanine de Vries

Jeanine de Vries (1979) is auteur van historische romans. Bij uitgeverij Moza&iu...