Niemand praat erover, maar zou dat moeten?
Reikhalzend keken de deelnemers van de leesclub uit naar Het Schaduwjaar. Dit boek met de roze omslag trok ook lezers van buiten de leesclub naar de discussie, maar wat kwam er uit die discussie? Wat vond deze leesclub van Het Schaduwjaar?
In Het Schaduwjaar volgen we Tierney die op het punt staat haar genadejaar in te gaan. Meisjes van 16 worden tijdens het genadejaar verbannen om hun magie kwijt te raken. Over het genadejaar wordt niet gesproken dus de meisjes weten niet wat hun te wachten staat. Wel weten ze dat veel meisjes niet terugkeren of niet compleet terugkeren.
De kaft
Een roze kaft met een meisjeshoofd met rood lint in het haar. Zouden de lezers dit boek oppakken in de winkel? En past de omslag bij het verhaal?
Yvonne: “ De kaft zag ik het eerst op bookstagram... Daar zat een goed recensie bij, ze noemden het het beste boek van het jaar! Natuurlijk was ik toen nieuwsgierig! De cover vind ik prachtig en goed bij het verhaal passen. Het Rode lint viel me pas op toen ik erover gelezen had... en dat is het mooie van de cover! Ook de druppel bloed is heel symbolisch... de lichte witte bloemen komen mooi terug aan het begin van elk hoofdstuk wat alles op een subtiele manier verbind.”
Jennifer_loves_books: “De kaft vond ik erg mooi, maar ook een beetje mysterieus. Ik zou hem wel oppakken in een boekwinkel omdat het mij wel nieuwsgierig maakt. Of de kaft ook bij het verhaal past weet ik niet helemaal zeker, want je kan verschillende interpretaties hebben bij deze cover in combinatie met de titel. Wel vind ik dat (na het boek gelezen te hebben) de sfeer van de cover goed past bij het verhaal.”
Er was ook 1 lezer die geen fan was van de kaft. EliJos: “Tja... die vind ik lastig. Ik zou 'm namelijk niet hebben opgepakt op basis van de cover. Ik vind 'm een beetje saai en houdt niet van bloed maar hij past er weer wel bij het verhaal. Het is dat ik veel goede dingen heb gehoord over het verhaal dus dan had ik 'm sowieso wel geleend in de bibliotheek maar waarschijnlijk niet meteen gekocht.”
Schrijfstijl
Is het een prettig boek om te lezen? Doet de vertaling het boek recht aan? Is het een doorleesboek?
Laurie: “Hier kan ik vrij kort over zijn. Ik vind de schrijfstijl fijn en ik heb me niet gestoord. Ik had het boek ook snel uit, al moet ik zeggen dat als ik meer tijd had gehad het sneller gegaan zou zijn. Het verhaal vraagt er gewoon om om door gelezen te worden en je wilt dat zelf ook.”
Wendy1998: “Ik houd van ik-boeken, dan kan ik mij nog beter verplaatsen in de hoofdpersoon. De schrijfstijl vond ik heel fijn, heb het boek aan een stuk door uitgelezen. Het boek had van mij ook een serie mogen zijn, ik zou het leuk vinden om een deel twee te lezen waar het verhaal verder gaat.”
Vanwege spoilers kunnen we niet teveel uitweiden, maar er was 1 stuk wat bij meerdere lezers een beetje verwarring veroorzaakte. Dit doordat het niet echt duidelijk meer was waar Tierney zich toen bevond. Voor de rest is iedereen het erover eens dat het boek prettig te lezen is.
Vergelijkbare boeken
Op Hebban kun je een boekentipper aanvragen voor als je iets nieuws nodig hebt om te lezen. Welke boeken kun je vergelijken met Het Schaduwjaar?
Vanessa Geensen: “Het heeft iets weg van de Hungergames, maar heeft een heel eigen toon.
Ik ken weinig boeken die zo soepel lazen.”
Eva Schager: “Het verhaal van de dienstmaagd wordt het vaak mee vergelijken samen met de hungergames. En daar vind ik het ook wel iets van weg hebben.”
Nalina: “Eigenlijk vind ik het genadejaar niet op boeken lijken die ik gelezen heb. Het zou kunnen lijken op The Hunger Games en The Maze Runner, maar eigenlijk alleen omdat het allemaal dystopie is, zich afspeelt in de toekomst en dat ze naar een plek worden gestuurd zonder andere mensen er bij en dat ze alleen in hun bubbel leven. Maar verder vind ik het niet ergens op lijken”
Boodschap
Vaak willen auteurs een boodschap meegeven met hun boek. Hebben de lezers iets geleerd van Kim Liggett?
Jennifer_loves_books: “Ik haalde een les uit het kamp van de genadejaarmeisjes: Geloof niet altijd alles zoals het is, met gezond verstand kom je soms tot betere resultaten. Maar trek ook niet alles in twijfel, anders luistert niemand meer naar je.”
Borah: “Ik vind dat Liggett wel een heel belangrijk onderwerp naar voren haalt in haar boek. Dat is namelijk onderdrukking van vrouwen. We mogen niet vergeten dat niet in elk land vrouwen geaccepteerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een recent voorbeeld; vrouwen die voor het eerst voetbal mogen kijken in een stadion... Vrouwen mogen nog niet altijd een mening delen, zijn alleen goed voor het baren van nakomelingen, moeten werken in het huishouden. Ik vind dat ernstig. In Nederland hebben we het goed, maar ook nog steeds presteert de vrouw nog niet altijd naar eigen kunnen. Ze worden geweigerd bij een baan door zwangerschap of krijgen niet hetzelfde salaris als de man in dezelfde functie. Doordat Liggett dit als uitgangspunt neemt in haar boek, geeft ze als boodschap dat vrouwen zich niet moeten laten onderdrukken.”
Geerte: “Wat ik er uit haalde is dat je vooral van je eigen kracht moet uitgaan. Je kunt wel achter iemand aanlopen en passief zijn, maar daar kom je niet verder mee. Als je je eigen pad volgt, ookal is het soms moeilijk, dan kom je er uiteindelijk sterker uit.”
Conclusie
Een mooie en passende kaft, een fijne schrijfstijl en een mooie boodschap. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Het Schaduwjaar eindigde met een mooi gemiddelde van 4,5 ster.
Nalina: “ Al met al een super tof, spannend, gruwelijk boek. Eentje die je echt wel gelezen moet hebben, vandaar mijn 4 sterren.”
Laurie: “Een young adult klassieker in wording. 5 sterren”
ManonvB: “Ik had hoge verwachtingen van Het Schaduwjaar. Ik had er lovende recensies over gelezen en ik wilde het boek graag super goed vinden. Ik merkte alleen dat ik niet gegrepen werd door het verhaal en dat ik mezelf niet verbonden voelde met de personages. 3 van de 5 sterren.”
Jolanda: “Ik heb dit boek 5 sterren gegeven. Vooral de pakkende en vlotte schrijfstijl”
Daarmee is helaas de leesclub van Het Schaduwjaar alweer afgelopen. Alle lezers bedankt voor hun leuke en actieve deelname en hopelijk tot de volgende leesclub!