Het veld van Robert Seethaler
De shortlists van de Europese Literatuurprijs zijn bekend! Met elk van deze genomineerde boeken organiseert Hebban in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds een leesclub. Meedoen? Schrijf je hieronder in.
De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven in een taal van een land dat bij de Raad van Europa hoort. Ook bekroont de prijs de Nederlandse vertaling van deze roman, die geldt als voorbeeld van een excellente vertaling. De prijs vraagt specifiek aandacht voor romans uit het Europese taalgebied en benadrukt daarmee de literaire diversiteit en de culturele rijkdom van Europa.
Omdat de Europese Literatuurprijs dit jaar voor de tiende keer wordt uitgereikt, werd de longlist van 2020 ook gelezen door een studentenjury, naast de reguliere vakjury. Beiden kiezen ze hun eigen shortlist én winnaar, met geldprijzen voor zowel de auteur als de vertaler.
Bekijk alle lezingen in de Vertalersgeluktournee
Het veld
Uit het juryrapport van de ELP studentenjury:
'Indrukwekkend is de stilistische veelzijdigheid waarmee hij de sprekers ieder een geheel eigen stem geeft en hen de lezer voor zich in laat nemen, hoe onsympathiek of zonderling zij soms ook zijn. […] Net als de auteur bewijst vertaler Liesbeth van Nes met Het veld in stilistisch opzicht van alle markten thuis te zijn. Haar gevoel voor zinsbouw en ritme laten de humor sprankelen.'
Een man wordt geboren, raakt gokverslaafd en sterft. Een ander herinnert zich dat haar echtgenoot altijd haar hand vasthield. Iemand anders begrijpt nu eindelijk op welk moment zijn leven voorgoed veranderde. Weer een ander heeft eigenlijk niets meegemaakt en ligt domweg onder de grond, zijn leven ten einde. Een vrouw is met zevenenzestig mannen naar bed geweest, maar was slechts op een van hen verliefd. Een ander was slim genoeg zijn dromen niet te vervullen en weer iemand anders dacht: ik moet hier weg zien te komen. En bleef.
In Robert Seethalers nieuwe roman gaat het over de laatste gebeurtenissen in een mensenleven, dat wat zich niet makkelijk laat vatten. Het is een boek over individuen, allemaal anders, maar ook met elkaar verbonden. Deze doden liggen op het kerkhof van Paulstadt en hun levensverhalen vormen samen een portret van het stadje en geven een onvergetelijk beeld van een samenleving.