Hoogheid van Matthias Rozemond
Over het boek
Den Haag, 1629. Amalia heeft zich opgewerkt tot echtgenote van de stadhouder en is nu de machtigste vrouw van het land. Maar wie de macht eenmaal bezit, moet meer dan ooit over de schouder kijken. De Oranjes liggen van links en rechts onder vuur en de Spanjaarden zijn nog niet verslagen.
Amalia moet list en charme aanwenden om de tegenstrevers van haar man uit te schakelen. Intussen blijft de vraag hoe ze de Franse koning ooit zover krijgt haar man te verheffen tot Hoogheid, zodat die zijn positie eens en voor altijd bestendigd ziet. Niettemin komt de meest onberekenbare factor in dit spel van binnenuit: haar eigen hartstocht…
Leesfragment
Lees je graag historische romans en heb je ook Amalia met veel plezier gelezen? Of misschien denk je erover beide boeken in één keer uit te lezen. Hieronder vind je alvast een sneak preview van Hoogheid.
Achter het boek
Matthias Rozemond schreef al meerdere literaire thrillers en historische romans, onder anderen over Jeroen Bosch en Rembrandt. Vorig jaar verscheen Amalia, het eerste deel over Amalia van Solms, grondlegster van het Nederlandse koningshuis. De romans over Amalia brengen de Nederlandse geschiedenis tot leven en zijn gebaseerd op historische feiten.
Amalia van Solms-Braunfels (1602-1675) kwam als hofdame van Elizabeth Stuart op bezoek naar Den Haag. Hier leerde ze de 41-jarige Frederik Hendrik kennen, die onder druk van zijn halfbroer stond om te trouwen. Zou hij dat niet doen, dan zou hij niet tot erfgenaam worden benoemd. Het huwelijk werd vlug gesloten: Na zes dagen vroeg Frederik Hendrik de Staten-Generaal toestemming om de toen drieëntwintigjarige Amalia te mogen trouwen, die hem dezelfde dag werd verleend. Ze trouwden op 4 april, Maurits stierf op 23 april.
Amalia werd zo een van de machtigste vrouwen van Nederland, een prinses van Oranje en de vrouw van de stadhouder. Ze wordt ook weleens de 'Oranje-moeder' genoemd, omdat ze de stammoeder is van de meeste nog regerende vorstenhuizen in Europa. Het echtpaar kreeg negen kinderen, waarvan er slechts vijf de volwassenheid haalden. Ondanks het leeftijdsverschil van bijna twintig jaar en de pure berekening waarmee ze trouwden, hadden Amalia en Frederik Hendrik een gelukkig huwelijk en een goed partnerschap: hij ontwikkelde zich tot geniaal militair en groot staatsman, terwijl zij het sobere Oranjehof herschiep tot een luisterrijk Europese hof en hun vermogen vergrootte.
Bron: Wikipedia, Amaliavansolmst.org