Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 29 september 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

8ca27d122b456a461e123d73768d39a3.jpg

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1

De boeken staan aangekondigd in de postapp en zullen vandaag of morgen bezorgd worden zodat we kunnen gaan lezen. Maar jullie hebben ongetwijfeld bepaalde verwachtingen van dit boek. Omdat we daar aan het einde van de leesclub op terug gaan kijken, is hier de eerste vraag.

1 A. Wat zijn jouw verwachtingen van Hoogheid. (We komen hier in de laatste vraag nog op terug)

Nu je het boek in de handen hebt:

1 B. Wat is je eerste indruk van het boek. Voelt het lekker aan, hoe zijn de letters enz enz. Er komt nog een vraag over de cover en de titel en hoeverre die bij het boek passen, maar de eerste indruk mag je hier kwijt.

Vraag 2: De cover en de titel (18 nov)

2 a. In vraag 1 hebben we het al gehad over hoe het boek eruit ziet. Nu is de vraag: Wat vind je van de cover en past deze bij het verhaal? 

2 b. Wat vind je van de titel van het boek? Past deze bij het verhaal?

Vraag 3: Extra info (20 nov)

Het boek is uitgerust met een plattegrond aan de binnenzijde van de cover. Ook zijn er de stambomen geplaatst van De Oranjes, De Stuarts en De Brederodes. En dan is er een kort overzicht van de personages die al in deel één een rol speelden.

3 a. Wat vind je van de plattegrond in het boek. Heb je er gebruik van gemaakt?

3 b. Wat vind je van de stambomen in de boek? Heb je ze bekeken? Voegen ze iets toe?

3 c.Is het overzicht van de personages nuttig? 

Vraag 4 Amalia (22 nov)

Net als in het eerste boek is het hoofdpersonage Amalia. Wat kan je over haar zeggen? Wat viel op?

Vraag 5. Personages en gekonkel aan het hof (24 nov)

Het boek Hoogheid vertelt het verhaal van Amalia van Solmst in de jaren 1632 - 1638, met een proloog in 1629 en een epiloog in 1638. Gedurende het boek komen er diverse relaties van Amalia aan bod in verschillende vormen. De haat-liefde relatie met haar zus Louise Christine, de relatie binnen het huwelijk met haar man Frederik Hendrik, de verboden relatie met haar geliefde Kapitein Büttner. Ook zijn er relaties met haar vriendin Anna Johanna, met haar hofdames Beate, Olivia en Erica en dan zijn er ook nog Constant Huygens, Knuijt, Bergh en Guntersteyn waar ze relaties mee onderhield.

5a Wie vond je naast Amalia een interessant personage om te lezen? Was dit een favoriet personage voor je, of juist niet? En waarom?

5 b Kies twee van deze personages (of nog een die niet is genoemd) en benoem de relatie en hoe je die omgang hebt ervaren. Is het veel feit, of juist veel fictie? Kan je de keuzes van Amalia in die relaties begrijpen?

5c. Gekonkel aan het hof, er wordt wat afgelogen en bedrogen. Welk bedrog was het meest opvallend?

 

Vraag 6 Schrijfwijze en opbouw (26 nov)

6 a. Wat vind je van de schrijfwijze van Matthias Rozemond?

6 b.. Wat vind je van de opbouw van het verhaal?

6 c. Wat vind je van het einde van het verhaal?

6 d. Zijn er bepaalde scènes bijgebleven. Dat kan zijn omdat het je raakte, omdat het grappig of op andere wijze bijzonder was? Of heb je mooie zinnen die je wilt delen? 

Vraag 7: Setting historische roman (28 nov)

Hoogheid is een historische roman die speelt in de 17e eeuw in Nederland/Den Haag (en daarbij zijdelings ook in Vlaanderen, Frankrijk, Spanje en Engeland).

7 a. Hoe heeft Rozemond deze historische setting uitgewerkt? Was het duidelijk dat het in Den Haag en Nederland speelde in de hogere kringen en kon je er een goede voorstelling van maken?

7 b Bij een historische roman is het van belang dat alles ook klopt met die tijd waarin het speelt. Komt het historische aspect goed tot zijn recht in dit boek en waar kon je dat aan merken?

7 c. Heb je nog iets kunnen leren van dit historische verhaal, iets wat je niet wist?

7 d. Heb je nog dingen opgezocht op google? Zo ja wat?

Vraag 8 Feit en fictie (30 nov)

In het nawoord laat de auteur weten dat hij fictie heeft geschreven, maar dat de basis ware geschiedenis is. Aan de hand van geschriften en correspondentie heeft hij zich een beeld gevormd van Amalia’s karakter, waarna hij haar de menselijk rol heeft laten spelen zoals we hebben kunnen lezen, met haar goede en slechte keuzes en gedragingen. 

8 a. Hoe heb jij het lezen ervaren? Waren er veel ongewone dingen en was de lijn tussen feit en fictie duidelijk of niet? Wat viel op?

8 b. Rozemond eindigt het nawoord met deze zin: “Maar laat ik er tot slot eerlijk voor uitkomen dat ik, behalve recht doen aan de persoon in haar tijd toch vooral ook een prettige leesbare historische roman heb willen schrijven.”Van vind je van deze quote? Is zijn streven gelukt?

Vraag 9: Een quote en het boek in tien woorden (2 dec)

9 a. Op de binnenzijde van het omslag staan enkele quote’s over andere boeken van Rozenmond. Wat doen dit soort uitspraken met je in betrekking tot het boek dat je gaat lezen?

9 b. Op de voorzijde staat: "1629 Den Haag, Amalia is de machtigste vrouw van het land". enDe troebele jaren van Amalia”. Wat doet een quote en/of ondertitel op een boek met je, wordt je daardoor beïnvloed?

9 c. Als jij dit boek zou moeten omschrijven, hoe zou dat dan zijn (maximaal 10 woorden).

Vraag 10: Verwachtingen en vragen (4 dec)

10 a. Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over dit boek. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Leg uit.

10 b. Rozemond schreef met dit boek een tweede deel over Amalia van Solms. Ga je, als dit je eerste kennismaking is met deze schrijver Amalia nog lezen?. Als je een er nieuw boek over Amalia uit komt, ga je dat dan ook lezen? En ga je misschien nog andere boeken van deze schrijver lezen?

10 c. We hebben inmiddels veel besproken over het boek. Mis je nog een vraag, of wil je nog iets anders weten van je leesclubgenoten, dan mag je hier je vraag stellen.

8ca27d122b456a461e123d73768d39a3.jpg

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Matthias Rozemond

Matthias Rozemond

Rozemond studeerde Duitse taal- en letterkunde, werkte kort bij een Duitse uitge...