Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een vakantiethriller voor een heerlijke zomeravond

op 16 mei 2016 door

Met veel plezier heeft de Hebban Leesclub zich de afgelopen 6 weken gericht op Ibiza geschreven door Kiki van Dijk. Het eiland staat centraal in een vakantiethriller die je fijne leesuurtjes geeft tijdens een mooie vakantie dit jaar. De zomer was nog niet in het land maar voor ons gevoel lagen wij op het strand van Ibiza. De laatste twee dagen van deze leesclub hebben ons het mooie tropische Ibiza weer gebracht.

Over Ibiza

Maggies leven is perfect. Succesvol ondernemer, moeder, echtgenoot, veertiger en nog altijd aantrekkelijk. Haar bruisende ontbijtketen is een doorslaand succes. Vestigingen in acht steden en ook nog eens genomineerd voor ondernemer van het jaar!
Om bij te komen van alle hectiek geeft haar man Sam haar een vakantie naar Ibiza cadeau. Zonder kinderen, zonder man en vooral: zonder stress. Twee weken voor zichzelf, op yogaretreat bij haar jeugdvriendin Floor. Terug naar het spirituele eiland, waar ze als student de eerste houseparty's meemaakte.
Maar wat begint als een relaxte zonvakantie, eindigt plotseling in een ware nachtmerrie. Na een onverwachtse ontmoeting met haar ex en een mysterieuze verdwijning, toont het idyllische eiland zijn donkere kant. Of zijn het de geheimen van Maggie zelf die haar in gevaar brengen? 

Het leesclubcafé

Met vijftien enthousiaste dames en één heer hebben wij Ibiza mogen lezen. Iedereen keek uit naar Ibiza. Leuk Marcel dat je met je eigen exemplaar hebt meegedaan. Al snel kwam de vraag wie Kiki van Dijk eigenlijk is. Het is namelijk een pseudoniem. In het artikel, https://www.hebban.nl/artikelen/top-10-pseudoniemen-en-hun-onthullingen wordt het pseudoniem ontmaskerd.

Iedereen gaat vlot door Ibiza heen. Ibiza leest makkelijk en is eenvoudig geschreven.

Heaven-Leigh zegt:
Ik vind het vooral erg simpel geschreven, waardoor het enorm vlot leest! En dat bedoel ik niet slecht. Bij sommige boeken is dat juist erg fijn! Bij dit boek past het. 
Op Blz. 199 raakte ik even in de war, maar ik zag nadat ik de zin nogmaals las, dat ze Floor geschreven hadden maar het Maggie moest zijn. 
Het is nu de bedoeling dat ik wacht tot de inhoudelijke vragen beginnen in de discussie toch? De nieuwe stijl leesclub is nog nieuw voor mij.

Karin Bisschops zegt:
Ook ik ben inmiddels gestart in het boek. Het leest inderdaad kinderlijk eenvoudig en zeer snel. Je vliegt door het boek. Wat me opvalt, is dat er veel clichés in zitten. Vinden jullie dit ook?

De cover geeft ons in deze regenachtige juni maand een zomersgevoel. Dit gevoel komt in het boek ook terug. De blonde dame op de cover vinden wij niet goed gekozen. Maggie is toch echt een rode schone. Jammer dat de uitgever gekozen heeft voor het standaard blond en niet voor het mooie rood van Maggie.

Kouk zegt:
Ik ben nu begonnen in ''Ibiza''!
De cover vind ik wel apart met die groen tinten en geel erdoorheen.
Inderdaad erg zomers, ook mooi met het strand erop!
Ik vind het leuk dat je alleen de achterkant van de vrouw ziet, ik ben zelf niet zo dol op gezichten op de cover.
Veel leesplezier iedereen & kom terug als ik wat meer gelezen heb!

De discussie
Ibiza heeft ons fijne leesuurtjes gebracht, maar was het niet helemaal. Het is een echte vakantiethriller met alle clichés die erbij horen. What happens on the Island, Stays on the Island is een vaak geschreven zin. Ibiza past meer in het Young Adult of Chicklit genre met een vleugje spanning. Een thrillerlezer zoekt meer spanning en wil verrast worden door plotwendigen. Ibiza is voorspelbaar en je ontdekt snel waar Kiki van Dijk heen wil gaan met haar verhaal.

Francis Vermeij zegt
Ik sla het boek net dicht. Uit. Ik sluit me aan bij jullie mening. Het boek leest makkelijk weg. Geen ingewikkelde zinnen en een groot lettertype. Ik vond het ook niet echt een thriller. Het was wel een leuk verhaal om te lezen, maar dat ik nu echt in spanning zat en verder wilde lezen....nee. Vond het einde ook wel jammer. Ik had ook nog wel graag een hoofdstuk over Frank en Maggie samen willen lezen.

De personages ontwikkelen zich bijna niet. Dit kan ook niet tijdens een vakantie op Ibiza. Maggie leert  zichzelf wel beter kennen en begrijpt nu pas wat ze achter heeft gelaten. Haar vriendin Floor maakt de meest negatieve ontwikkeling door. Iedereen is niet echt van haar gecharmeerd. Maggie en Frank zijn onze favorieten personages en wij willen allemaal graag weten hoe het met ze afloopt. Hopelijk zal Kiki van Dijk in Ibiza 2. Die enkele weken geleden werd aangekondigd op twitter. Doorgaan waar ze gebleven is. Of worden het toch hele nieuwe personages. We zullen moeten afwachten tot de zomer van 2017.

Qudith zegt:
Maggie en Floor maken een ontwikkeling door, Frank enigszins. Maggie gaat van hardwerkende zakenvrouw en moeder, naar keuze voor eigen geluk door op het eiland te blijven en haar gezin achter te laten (of dat voor altijd zo is, weten we natuurlijk niet). Floor lijkt in eerste instantie een leuke vriendin, lang-leven-de-lol-type, maar blijkt op het laatst een geestelijke stoornis te hebben. Frank is op het eiland niet erg geliefd, maar lijkt ook een goede vent. Het is niet erg duidelijk waarom men zo over hem denkt (zijn niet echt specifieke dingen voorgevallen, volgens mij?). Maggie en Frank worstelen beiden met het verleden dat ze met elkaar hebben, maar blijken het beiden nog niet afgesloten te hebben en niet zo'n hekel aan elkaar te hebben als dat ze al die jaren zelf gedacht hebben. Ik vind Frank het meeste aanspreken, hij heeft een goed karakter en snap niet helemaal waarom men hem niet mag, vind ik nogal zielig.

De thema’s in Ibiza passen goed bij een vakantiethriller. Vergeving en liefde hebben de boventoon. Het sprookje eerste liefde vergaat niet heeft een hoofdrol in Ibiza. Over de titel zijn we snel klaar. Ibiza verwijst naar het eiland waar het verhaal op afspeelt. Je krijgt bij de titel het zon, zee, strand gevoel en Kiki van Dijk laat dit in het verhaal goed terug komen.

Ilona van Stokkum
De hoofdthema's zijn volgens mij Liefde en Haat. De liefde die opnieuw een kans krijgt tussen Maggie en Frank ondanks de onhartelijke begroeting van Frank laat Maggie het er niet bij zitten. Daarnaast de haat bij Floor waardoor onschuldige mensen worden vermoord.

Ibiza leest vlot met een vleugje spanning. Duidelijk beschreven in makkelijke schrijfstijl. Ibiza kan je een echte vakantiethriller noemen die past in het rijtje van Suzanne Vermeer en Linda van Rijn. Heerlijk voorop het strand of tijdens een mooie zomeravond in je eigen tuin.

Eindoordeel
Van de vijftien leesclub leden hebben er elf hun mening gegeven. Met een eigen boek heeft Marcel zijn mening gegeven. Ik vind het erg leuk dat ook een man dit boek gelezen heeft. Wij geven dit boek met twaalf leesclub lezers gemiddeld een 3 ster. Dit is iets lager dan op dit moment op Hebban.nl. Op de boekenpagina hebben 43 lezers Ibiza beoordeeld en ze geven gemiddeld 3.5 ster.

Marcel van Ommen zegt:
Ibiza is een boek voor tussendoor, De echte spanning en diepgang ontbreekt. Past in het rijtje van Linda van Rijn en Suzanne Vermeer. Fijne schrijfstijl heeft het boek, maar geen onverwachte wendingen. Ik geef het boek 3 sterren.

Marion Licht (kinderboekenzijnleuk)zegt:
Ik heb het boek 3 sterren gegeven, omdat het niet de thriller was die ik verwachtte. Toch een heerlijk boek om te lezen, maar er had wat meer diepgang in gemogen van mij.
Zoek je nog een leuk boek voor de vakantie, dan is dit wel een aanrader.
Quote: Het is een boek met romantiek en een vleugje spanning.

Ibiza heeft niet de spannende uurtjes gebracht die wij vooraf hadden gehoopt. Het verhaal mist diepgang en spanning. Het leest te gemakkelijk voor een thriller. In onze ogen is Ibiza geen echte thriller. Het is een fijn tussendoortje op een zonnige dag met een roseetje erbij.



Reacties op: Een vakantiethriller voor een heerlijke zomeravond

Meer informatie

Gerelateerd