IMOJIMAN van PJ Pancras
In 2015 verscheen van de hand van auteursduo PJ Pancras de roman Planet Paradroid. Hebbanrecensent Gerry beloofde in een vier sterren-recensie 'een heerlijke, misschien wel inzicht gevende, inspirerende trip.' Nu is er IMOJIMAN, een los te lezen vervolg. Met deze cli-fi roman die de genregrenzen overstijgt en het een en ander van haar lezer eist, organiseren we op Hebban een leesclub.
IMOJIMAN
In deze cli-fi roman is VDR, de AI-therapeut die mens werd in Planet Paradroid, op zoek naar zingeving. Is bewustzijn immers niet belangrijker dan intelligentie? VDR zwerft rond in het Wood Wide Web en noemt zichzelf Imojiman. Via zijn menselijke soulmate Stek belandt hij in El Sur, de woestijn van Espania. De bewoners zijn outlaws die handelen in mensen en plutonium. Eco-activiste en biologe Charlie Silverant bestiert in El Sur haar ondergrondse plantenimperium, waar ze zoekt naar manieren om het antropoceen een halt toe te roepen. Deze omgeving, waarin natuur en technologie op onwaarschijnlijke wijze samenkomen, is voor VDR ideaal om zijn bewustzijn de vrije loop te te laten. Lukt het hem zijn nieuwe droom, zich voortplanten, waar te maken? Lukt het zijn vrienden uit Damstad, die in El Sur het huwelijk van Stek en Winston komen vieren, zich te verzoenen met hun onvermijdelijke lot?
Nieuwsgierig geworden? Lees een fragment via onderstaande roze knop!
Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.
Lezers over Planet Paradroid
‘Dit boek lezen is rijden in een achtbaan… Ontwikkelingen die nu nog ‘kunstmatig’ worden genoemd, zoals denkende computers en levensverlenging dankzij hulpmiddelen, zijn dan naadloos verweven met hun traditionele inspiratiebronnen… Dit alles wordt verteld in een proza dat soms poëtisch, dan weer robuust en altijd markant is. Er wordt gebruik gemaakt van oude mythische elementen, zoals de transformatie van mens en dier en omgekeerd, maar ook state-of-the-art kennis van psychologie en informatica. Het biedt een boeiende carrousel, die tenslotte vooral over de maatschappij van nu gaat.’ ─ Frits Boer, emeritus hoogleraar kinder & jeugdpsychiatrie, over Planet Paradroid, prequel van Imojiman.
‘Een filosofische fabel gedreven door fantastische elementen in een SF-achtige setting die een onverwachte, bijna contrasterende, esoterische sfeer uitademt. Een absurdistische spiegeling van onze verziekte maatschappij en zijn duistere toekomst, beleefd in een psychedelische roes die ontwortelt en tegelijkertijd Zen uitpakt - over opstekers gesproken.’ ─ Gerry Hameetman, Hebban, over Planet Paradroid.
‘Het boek is zeer maatschappijkritisch en er worden talrijke maatschappelijke en actuele thema’s behandeld… Het taalgebruik is bloemrijk en poëtisch en staat regelmatig in schril contrast met de harde thema’s die behandeld worden. Mede hierdoor is het een bijzonder boek geworden. Het boek laat zich niet zomaar in een hokje plaatsen, al komen SF en fantasy er het dichtst bij in de buurt. Het is een mengeling van diverse genres en dat maakt dit verhaal zo sterk…’ ─ Jeanine Feunekes-Both, De Perfecte Buren, over Planet Paradroid.
‘De personages in het boek Imojiman bevinden zich in een futuristische twilight zone waarin menselijke eigenschappen als creativiteit, vriendschap en liefde nieuwe definities krijgen. Meeslepend, magisch, intens… Imojiman leest als een zinderende toekomstdroom over de reis over de reis van VDR als een sjamaan in een avontuurlijke zoektocht naar de zin van zijn bestaan.’ ─ Eddy de Clercq, dj, producer, maker van de soundtrack van de roman Imojiman.