Discussievragen bijelkaar
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een standaardset leesclubvragen. Als we het boek uit hebben, gaan we de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel waar we in discussie gaan over die vraag/dat onderwerp.
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking of jouw eigen antwoord wilt plaatsen.
Leesclubvragen
Hier vind je de standaardvragenset. Deze worden gebruikt als basis voor de discussie. Mogelijk vind je het fijn om dit in het achterhoofd te houden tijdens het lezen. Elk boek roept ook weer eigen vragen op. Vandaar dat de uiteindelijke vragen niet volledig overeen zullen komen met onderstaande vragenset.
Planning
De volgorde van vragen kan nog wisselen en jullie mogen meebepalen welke vragen we beantwoorden...
* 14 februari: start discussie, vraag 1
Stel je voor dat de astro- en kosmonauten van het ruimteschip vandaag terugkomen op aarde. Wij, als leesclubdeelnemers mogen hen verrassen met een Valentijns-maaltijd. Jij mag een personage uitkiezen en daar iets moois, iets lekkers, iets feestelijks voor klaar maken.
Vrijdag 14 februari 2025
Vraag 1 | Wat maak jij klaar op Valentijnsdag en voor wie?
Vraag 1a.
Voor wie zou jij de feestmaaltijd bereiden en waarom kies je voor dat personage?
Vraag 1b.
Wat zou jij klaar maken? Hoe zou de maaltijd uitzien? En waarom wordt het deze maaltijd?
* 16 februari: vraag 2
Hoe zit het?
Ben jij al een volleerd kenner van het ruimteschip en weet jij hoe het allemaal in elkaar zit? Of neem je hier en daar iets gewoon aan en lees je door? Samen gaan we eens bekijken hoe het een en ander beschreven staat en hoe dat vertaald wordt naar ons hoofd.
16-02-2025
Vraag 2 | Hoe? Hoe? Hoe en wanneer?
Vraag 2a
Hoe zou je Orbit vertalen? Hoe zou je dit woord, dit fenomeen omschrijven? Wat is Orbit?
Vraag 2b.
Hoe ziet het ruimte schip er in jouw hoofd uit? Heb je een bepaald ruimteschip voor ogen? Welke voorstelling maak jij hiervan? Beschrijf eens wat jij in jouw hoofd ziet tijdens het lezen met de gegevens die je uit het boek haalt en vooral ook de fantasie die jij in je hoofd hebt. Noem gerust ook details die er volgens jou zijn.
Vraag 2c.
Hoe zit het met de tijd? De bemanning moet telkens dingen opschrijven en oefenen met het gokken van tijden om zicht te houden op de tijd. Hoe lang duurt een Orbit? Hoe lang duurt het verhaal? Hoe heb jij de tijd, het verstrijken van de tijd en het bevatten van de tijd ervaren?
Vraag 2d.
In welke tijd, periode, jaar speelt het verhaal zich af? Hoe oud is De crew van het ruimteschip ongeveer? heb je daar een voorstelling bij?
* 18 februari: vraag 3
Het schilderij Las Meninas van Valesques wordt al op bladzijde 12 van deze roman genoemd en besproken. Later in het boek komt dit nog terug. Wat is de betekenis van dit schilderij en van de verwijzing naar dit schilderij? We gaan er even van uit dat de auteur dit doek (of de foto hiervan) niet zomaar noemt in het verhaal. Ze zal er een bedoeling mee hebben. Kunnen wij samen achterhalen welke bedoeling zij heeft? Kunnen wij bedenken welke symbolische betekenis dit schilderij heeft? Mogelijk is dit voor sommige deelnemers best een lastige of verrassende vraag maar vrees niet, ik denk dat we er samen wel uitkomen.
18-02-2025
Vraag 3 | Het schilderij en de symboliek
Vraag 3a.
Het schilderij komt enkele keren terug in het verhaal. Heb jij het ooit in het echt gezien, zoals Sharon, of mogelijk iets opgezocht? Heb je gelezen wat er allemaal in dat schilderij te vinden is? Waar staat het schilderij symbool voor in dit verhaal?
Vraag 3b.
Waar in het verhaal kom je de symboliek van het schilderij opnieuw tegen? Er zijn enkele passages in het boek (gekoppeld aan een 'voorwerp' en aan een handeling) waar de symboliek van het schilderij van Valesques terugkomt. Heb jij dit ook gesignaleerd? Waar kwam jij dit tegen?
Vraag 3c.
Hebben jullie andere vormen van symboliek gezien in het boek? Zijn er misschien motieven in het boek die ons speciale aanwijzingen geven naar symboliek of thema's?
* 20 februari: vraag 4
4a.
Wat is voor jou het grondthema en zou je dat in een a twee zinnen kunnen beschrijven?
4b.
Sharon Martens: Het is een erg gelaagd boek met meerdere thema's. Welk thema raakt jou het meest? Had je dit ook vooraf verwacht? Mogelijk wordt deze vraag samengevoegd met de vraag van Angele of anders verwerkt. Ik broed nog op een fijne constructie.
Vraag van Zara wordt vraag 5 zodat ze direct mee kan doen na haar vakantie...
* 23 februari: vraag 5
5a.
Zara Ruijtenburg: Als eigen inbreng en fervent opschrijver van mooie zinnen uit mijn gelezen boeken kan ik natuurlijk niet laten om te vragen wat jullie favoriete zin uit dit boekje is en waarom nou juist díe zin tussen al die poëtische zinnen je zo raakte!
5b.
Ook van Zara: wat zou je aan de auteur willen vragen over haar boek en het schrijven ervan?
5c.
Wat zou je aan een van de personages willen vragen als je de kans kreeg?
* 25 februari: vraag 6
Saskia Jacobs-Labree: Heb je door het lezen het idee hoe jij je zou voelen:
6a. ...als je een half jaar in een ruimtestation zou verblijven? Zou je dat kunnen? Heimwee hebben? Of moet je er niet aan denken?
6b. ...hoe het is om zo van een afstand de aarde te ervaren en zou je er denk je een sterkere of juiste een mindere verbinding mee voelen? En waarom schat je dat zo in?
* 27 februari: vraag 7
Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Welke taal gebruikt de auteur? Valt je iets op aan de zinsbouw, het woordgebruik, beeldspraak?
Hoe beviel de opbouw en de structuur van het verhaal? Vond je dit opvallend of juist niet verrassend? Hoe ontwikkelt de plot zich? Is dat te omschrijven?
* 01 maart: vraag 8
* 03 maart: vraag 9
* 05 maart: vraag 10
Bonusvraag:
Deze vraag is facultatief maar wel erg leuk. Ook als je niet meedoet mag je komen kijken en lezen en reageren.
Angele Steentjes: elke omwenteling lijkt een eigen thema te hebben. We zouden elk thema van de 16 omwentelingen apart kunnen bespreken.
Zoals in het café al aangegeven komt hiervoor een eigen bonus-vragentopic. De omwentelingen worden verdeeld over de deelnemers en iedere deelnemer zoekt het thema van de toegewezen omwenteling(en). Beschrijf wat voor jou het thema van die omwenteling is. Dat kan in 1 a 2 woorden (een bepaald onderwerp dat vooral ter sprake komt) of in 1 a 2 zinnen (het grondthema van dat stuk: je beschrijft waar het over ging).
Natuurlijk vermeld je ook waarom jij dit denkt.
Kijk ook naar de thema's/omwentelingen van anderen en reageer ook. Herken je het? Had je iets anders herkent?
Uiterlijke Recensie Datum: 10 maart (23.59 uur)
Standaardset:
Deze vragen worden aangepast aan het boek.
1.
2.
3. Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal?
4. Hoe ontwikkelen de hoofdpersonages zich gedurende het verhaal? Welke van hen spreekt je het meeste aan en waarom? Kun je de personages begrijpen/snappen? Zijn ze geloofwaardig?
5. ...
6. Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal (literaire?) spanning / emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen / flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief).
7. Wat is volgens jou het opvallendste element in dit verhaal?
8. Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?
9. Denk je dat de auteur de lezer met het verhaal een boodschap heeft willen meegeven? Zo ja, welke is dat dan?
10. Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?
Heb jij zelf een vraag naar aanleiding van het boek?
Natuurlijk kan het zijn dat jij zelf een vraag hebt naar aanleiding van het lezen. Als het mogelijk is willen we die vraag natuurlijk graag gebruiken in onze discussie. Heb jij zo'n vraag, die je niet terugziet bij de standaardvragenset, stel hem dan (nadat iedereen het boek uit heeft) onder zit artikel. Probeer hierbij spoilers te vermijden, zeker totdat iedereen het boek gelezen heeft.