Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.
Leesclubvragen
Vraag 1: Verwachtingen en eerste indruk
De boeken zijn binnen en sommige deelnemers zijn vast al begonnen met lezen. Tijd voor een opwarmvraag, die ook beantwoord kan worden door diegenen die wat later beginnen met lezen.
1.A Wat zijn jouw verwachtingen van Interne dreiging? Wat maakte dat je dit boek wilt gaan lezen?
1.B Een eerder boek van Matthew Quirk, The Night Agent, is met veel succes uitgebracht als gelijknamige serie bij Netflix. Dat succes wordt natuurlijk ook gebruikt om volgende boeken in de markt te zetten. Heeft dit een rol gespeeld in jouw keuze om Interne dreiging te willen lezen? Of laat je hypes gewoonlijk liever links liggen?
1.C Nu je het boek in handen hebt, wat is je eerste indruk? Voelt het prettig aan, is de indeling en het lettertype plezierig, of valt je iets anders op? Over de cover en de titel gaan we het later nog hebben; het gaat nu alleen om een eerste indruk.
Vraag 2: Schrijfstijl en opbouw
Met het Witte Huis op de cover en 'Interne dreiging' als titel hoef je het boek niet eens open te doen om een duidelijk beeld te hebben waar het over gaat. Maar op welke manier heeft de auteur dit beeld over willen brengen en is hij in zijn opzet geslaagd? We gaan het hebben over schrijfstijl en opbouw.
2.A Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Denk aan het taalgebruik, zinsconstructies, beschrijvingen en dialogen. En vind je de manier van schrijven verhelderend over het reilen en zeilen binnen de Geheime Dienst? Graag met een voorbeeld en een toelichting waarom wel of waarom niet.
2.B Wat vind je opvallend aan de opbouw? En hoe zou je dat kunnen verklaren?
Vraag 3: Eric Hill
In Interne dreiging maken heel veel personages hun opwachting en ieder vervult een eigen rol. In deze vraag kijken we alleen naar het hoofdpersonage Eric Hill.
3.A Vind je Eric Hill als personage voldoende uitgewerkt? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.
3.B Eric Hill zit al heel wat jaren in het vak en kent het klappen van de zweep. Kun je toelichten waar jij denkt dat zijn twijfel en frustratie vandaan komen?
3.C Een kleine verhaallijn en onderdeel van Erics ongemak naar zijn nieuwe collega, de jonge vrouw Amber Cody, is de manier waarop Cody’s vader jaren ervoor is omgekomen. Vind jij Erics schuldgevoel hierover terecht? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.
Vraag 4: Overige personages
Natuurlijk kijken we ook naar alle andere personages:
4.A Welk ander personage dan Eric Hill kan het meest op jouw sympathie rekenen en waarom?
4.B En welk personage boeit jou qua ontwikkeling het meest en waarom?
4.C In het verhaal wordt de lezer regelmatig op het verkeerde been gezet over de daadwerkelijke verraders. Wie vond jij allemaal verdacht, voordat het verhaal uiteindelijk prijsgaf wie de daders waren?
Vraag 5: Setting en locatie
5.A De setting van Interne dreiging is die van de Amerikaanse politiek op het hoogste niveau. Aan welke president doet de president in het boek je denken en waarom? Je kunt eventueel ook denken aan fictieve presidenten uit films en tv-series.
5.B Het verhaal speelt zich af in een enorme ondergrondse bunker en het is daarmee een zogenaamd ‘locked room’-actieverhaal. Noem een paar elementen van een ‘locked room’-verhaal die de spanning opvoeren en die je in dit boek hebt teruggezien.
5.C Denk je dat een politieke actiethriller van dit kaliber ook mogelijk is in een Nederlandse setting? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.
Vraag 6: Feit of fake?
Één van de thema’s in Interne dreiging is het fenomeen van de complottheorie.
6.A Wanneer je naar deze specifieke complottheorie kijkt, welke opvallende elementen kun je dan noemen?
6.B Ben je ook een element tegengekomen dat je niet geloofwaardig vindt? Graag met toelichting waarom je dat vindt. (Het mag ook iets anders zijn dan een element uit de complottheorie.)
Vraag 7: Keuzes en cadeautjes
7.A In het verhaal worden door verschillende mensen op verschillende cruciale momenten heel belangrijke keuzes gemaakt. Kun jij een moment in het verhaal noemen waarop jij zeker een andere keuze zou hebben gemaakt dan het personage in het boek doet?
7.B Het verhaal en de personages worden hier en daar vooruit geholpen door een toevalligheid. Kun jij een moment in het verhaal noemen, waarop je vindt dat de personages een cadeautje van het lot toegeworpen krijgen?
Vraag 8: Scènes
Met alle korte hoofdstukken is Interne dreiging als het ware een opeenstapeling van scènes. En deze volgen elkaar op in een razendsnel tempo. Maar welke scène/scènes (of welk moment daarin) heeft/hebben jou het meest geraakt? Dat kan in positieve zin zijn, maar ook in negatieve. Graag met een korte uitleg waarom.
Vraag 9: Het boek in tien woorden
'Quirk voert op meesterlijke wijze de spanning en paranoia op' (Publishers Weekly op de achterflap van Interne dreiging.)
9.A Ben je het eens met deze quote? Graag met toelichting.
9.B Als jij zelf een quote zou moeten maken, gebaseerd op jouw leeservaring, hoe zou die dan luiden? Gebruik hiervoor, net als Publishers Weekly, maximaal tien woorden.
Vraag 10: Verwachtingen en laatste vragen
'Een Hebban Boek van de Maand moet eruit springen, iets nieuws of bijzonders brengen én aantrekkelijk en – bij voorkeur ook – geschikt zijn voor een groot lezerspubliek.' (Hoofdredacteur Sander Verheijen in de bekendmaking van Interne dreiging als het Hebban Boek van de Maand april.)
10.A Wanneer een boek wordt gekozen als Boek van de Maand, dan schept dat bepaalde verwachtingen. Daar hebben we het in vraag 1 al over gehad. Aan het einde van de Leesclub gekomen, kijken we nog even terug. Wat is er uitgekomen van jouw verwachtingen? En wat juist niet?
10.B Stel, jij bent de coördinator van deze leesclub. Welke vraag had je nog willen stellen aan de deelnemers? Stel hem hier en geef uiteraard ook een antwoord op de vragen van de anderen wanneer deze zijn geplaatst.
Volgende stap:
Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.