Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Julia van Sandra Newman

op 31 oktober 2023 door

Eindelijk heeft Hebban ook haar eigen Boek van de Maand. Met dit nieuwe initiatief richten we ons op nieuwe boeken die volgens ons extra aandacht verdienen. Dit zijn vooral niet de boeken waarvan we aannemen dat ze de weg naar de lezer toch wel zullen gaan vinden. Het panel van het Hebban Boek van de Maand richt zich op literaire romans, spannende boeken en verhalende non-fictie.

Hebban Boek van de Maand

Julia

Sandra Newman

Vertaald door: Rob Kuitenbrouwer & Frank Lekens
Verschenen bij: Uitgeverij De Bezige Bij

Het is 1984. Julia Worthing is een monteur die werkt op het ministerie van Waarheid in Londen, de belangrijkste stad van Oceanië. Daar heerst de Partij en hun leider Big Brother. Julia overtreedt veelvuldig de regels, maar werkt ook samen met het regime wanneer dat haar goed uitkomt. Iedereen mag haar graag. Ze is lid van de Antiseks Liga (hoewel ze in het geheim seksueel actief is) en weet hoe ze moet overleven in een wereld van constante surveillance. Sterker nog, ze is gemáákt om te overleven. Maar dan raakt ze geïntrigeerd door een collega, een middenstander van de Buitenste Partij genaamd Winston Smith. In een opwelling overhandigt ze hem een briefje en vanaf dat moment is ze de grip op haar omgeving voorgoed verloren.

Lees een fragment

De ontdekker

Redacteur Martijn

Toen ik in Julia begon, had ik me maar vaagjes gerealiseerd dat het iets met 1984 te maken had, ook omdat ik het eboek las, anders had de cover het me wel duidelijk gemaakt. Maar toen las ik de eerste zin: 'Het was allemaal begonnen met die man van Archieven, al had hij zelf niets in de gaten, met zijn stramme, barse manier van doen, zijn superieure ouddenk-manieren.' Ouddenk! Wacht eens even! En drie zinnen verderop: 'De afdelingen Fictie, Archieven en Wetenschap aten de tweede maaltijd allemaal tegelijk om dertienhonderd ...' Ik sprong op, beende naar mijn werkkamer en trok mijn oude exemplaar van 1984 uit de kast. De openingszin: 'Het was een heldere koude dag in April, en de klokken sloegen dertien.' Onmiddellijk zat ik in de sfeer en wist ik dat dit in elk geval míjn boek van de maand ging worden - tenzij de auteur het project echt dubbelplus zou gaan verstieren.

Lees verder ...



Reacties op: Julia van Sandra Newman

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sandra Newman

Sandra Newman

Sandra Newman is de auteur van veelgeprezen romans als The Country of Ice Cream ...