Welkom in Leegland!
Welkom in Leegland! Of is het welkom bij Leegland?
Leegland? Dat is een leesclub waar we met vijftien lezers vanuit Hebban en enkele lezers met een eigen exemplaar mee op reis gingen van de Republiek, via Fort Zwolle naar het noordelijkste puntje Leegland. Met Senna, Eva en Julius. Met vijanden, vrienden, liefde en verdriet. Met een wereld die zo anders is dan dat wij het nu kennen, een wereld vernietigd door een virus, door macht en verdriet. Door verlies maar tegelijkertijd een wereld waar hoop bloeit in het hoge Noorden: dat is Leegland.
Onze verwachtingen?
Wanneer je aan een boek begint kan dat bijna niet zonder verwachtingen te hebben. Zelfs het hebben van geen verwachtingen kan je eigenlijk al vergelijken met het hebben van verwachtingen. Voor Leegland liepen de verwachtingen eigenlijk heel erg uit een, en werden verwachtingen vervuld maar wist het boek ook lezers te verrassen. Neem bijvoorbeeld Heleen wiens verwachtingen heel anders waren dan de realiteit:
Ik had een heel ander soort boek verwacht. Begrijp me goed, dat is geen probleem, maar vooraf had ik het in een ander genre gezocht.
of juist Jacqueline, bij wie het boek volledig aan de verwachtingen voldeed:
Mijn verwachting is helemaal uitgekomen. Na de preview, verwachtte ik een boek, die ergens tussen the hunger games en the handmaid's tale zou zitten. Het was een erg prettig leesbaar boek en ik heb er van genoten!
Wat vonden we eigenlijk van Julius, Eva en Senna?
De drie hoofdpersonages in het boek hadden een gemene deler: alledrie werkten ze naar een doel toe. Daarin toonden ze alledrie hun sterktes en hun zwaktes. Als lezers gingen we met elkaar in discussie, wat vonden we eigenlijk van deze personages?
We zijn het eigenlijk allemaal wel eens dat Eva misschien wel de zwakste schakel is. Ze is wat naief, houdt onvoorwaarlijk van haar broer, maar ook in een zekere vorm is ze zeer vastberaden wanneer het op de toekomst aankomt. Eigenlijk een echte puber.
Senna is de stoere, de dappere: ze zoekt die toekomst die ze nodig heeft in Leegland. Ze staat het niet toe dat ze een pion wordt in het spel van de hogere machten. Ze trekt haar eigen plannetje en ontdekt kanten van zichzelf die ze zelf niet had verwacht: een vermogen tot empathie en liefde.
Julius vinden we, maakt de grootste ontwikkeling door. Van in de voetsporen van zijn vader treden tot slachtoffer van zijn vader en leren daar vrede mee te hebben en kracht uit te halen. Ondanks dat zijn toekomst onzeker is wordt hij als dapper omschreven omdat hij het gevaar tegemoet wil treden.
Gerard merkt terecht op dat ook bijpersonages sterk zijn uitgewerkt en haalt hierbij David, de broer van Julius aan:
De wijze waarop het verschil tussen Julius en zijn broer David wordt beschreven vind ik prachtig. Vooral de volgorde van het bekendmaken van de verschillen. Eerst het beschrijven van de woede en razenij van David, waarbij je denkt dat Julius ook zo wordt, en daarna pas beschrijven hoe Julius anders om kan gaan met die woede. Prachtig.
Interessant wordt het als we over de vader van Julius en David gaan hebben. Een van de belangrijkste 'antagonisten' in het verhaal. Hij gaat aan alle kanten ethische grenzen over met zijn experimenten om zijn zelfgemaakte virus te doorgronden. Gelukkig waren we het daar als lezers roerend mee eens. En menselijk als we zijn veroordelen we dat maar zien we ook de goede kanten van de vader. Marjanne schreef daarover:
Door emoties kan een persoon beslissingen nemen die niet altijd even ethisch zijn.
Covid en het Vikingvirus?
Als lezers keken we een beetje op tegen de vergelijking met de situatie waarin wij nu leven. Gelukkig zijn de verschillen tussen de dystopische wereld van Leegland met het Vikingvirus en de lockdownsituatie in Nederland met Covid-19 heel verschillend. Toch maken we een kleine vergelijking. Zo gebeurt in het boek hetgene waarvan de complotdenkers beweren dat het de waarheid is: het gaat in het boek om een man-made virus. Maar ook zijn er veel meer vrijheden, er is geen lockdown meer ondanks dat het land op het randje van oorlog bungelt.
Pollie_79:
Het vikingvirus is gecreëerd in een laboratorium door Walter en per ongeluk verspreid in het Nederland van de toekomst. Volgens sommige complottheoristen is COVID-19 ontsnapt uit een lab in Wuhan, China. Dat zou dan de enige overeenkomst zijn
Over de rol van het vikingvirus in het boek zijn de meningen verdeeld. Moest het beter uitgedacht worden? Of speelt het onderhuids juist een grotere rol? Voor sommigen is het vikingvirus de drijfveer achter de emoties en handelingen van de vader van Julius. En daardoor veroorzaker van alle evenementen in het boek. Terwijl anderen het alleen als gegeven beschouwen en in het verhaal zelf niet direct de gevolgen meer voelen van het virus.
ElsDeveuster:
Ik vind het gegeven van de pandemie in het boek weinig uitgewerkt. Het wordt vermeld, we weten dat het om een gecreëerd virus gaat, dat het erg dodelijk is. De personages uit het boek lijken weinig bang voor het virus. Hoe het virus zich verspreidt, wat de psychologische of emotionele gevolgen zijn, zijn weinig uitgewerkt. Daarom is vergelijken met de huidige, werkelijke pandemie moeilijk.
Vragen aan de auteur
Marjan heeft ons de gelegenheid gegeven vragen te stellen, wat ze vol enthousiasme deed. Het schijnt (schrijft Marjan ;) ) dat we haar zelfs aan het denken hebben gezet op manieren waar ze zelf nog niet op was gekomen.
En misschien heeft Marjan ook wel de meest prangende vraag beantwoordt.. gaan we terug naar Leegland?
Ik ben begonnen met een vervolg en als mijn uitgever daar straks tevreden mee is, dan komt er zeker een vervolg. Genoeg ideeën om verder uit te werken!
Conclusie
Leegland heeft op ons allemaal een zekere indruk achter gelaten. Een indruk die varieerde van drie sterren tot aan vijf sterren. Stuk voor stuk vonden we Leegland een aanrader. Of hebben we het zelfs al aangeraden en doorgegeven om te lezen. Janke:
Het boek leegland zou ik aanraden aan jonge mensen, scholieren van de middelbare school. Weg met die verplichte literatuurlijst en laat ze boeken lezen die ze leuk vinden, zoals dit boek.
Of Pleun:
Ik heb dit boek al aangeraden aan mijn zoon van 15.
Met elkaar geven we Leegland een dikke 3,6 sterren. Waarmee het wat ons betreft een aanrader is voor jong en oud!