Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag Het smalle pad van verlangen

op 26 mei 2024 door

In het kader van LEWA (Lees Eens Wat Anders) ontstond deze leesclub in het genre fantasy. Het was de bedoeling dat je een genre koos die je normaal gesproken niet leest. Een paar hadden al weleens een fantasy boek gelezen maar sommigen nog nooit. We waren allemaal nieuwsgierig welk boek we toebedeeld zouden krijgen, want dit bleef nog even geheim. We gaven allemaal wel een zucht van verlichting dat het niet een heel dik boek was. Maar de novelle Het smalle pad van verlangen geschreven door Patrick Rothfuss. 

19abd5ac4a89e5854b28f4bd8e9bee16.jpg

Voorwoord

We begonnen allemaal vol verwachting te lezen maar door het voorwoord van de auteur kregen we een beetje bedenkingen. Hij schrijft:

"Eerder heb ik De naam van de wind en De angst van de wijze geschreven. Als je benieuwd bent naar mijn werk, begin dan vooral met die boeken, want dat is de beste manier om kennis te maken met mijn wereld. Dit boek gaat over Bas, een personage uit die serie. En hoewel ik mijn best heb gedaan om er een op zichzelf staand verhaal van te maken, zul je een hoop context missen als je hiermee begint."

Anneke zegt in eerste instantie: Ik dacht heel eerlijk dat het wel zou meevallen. Ik denk dat er meestal voldoende achtergrondinformatie herhaald wordt in een verhaal, zodat je wel mee bent. Maar ze kwam hier toch op terug: Ik denk dat het verhaal pas de volle appreciatie kan krijgen als je echt mee bent met het ganse verhaal. Daarvoor heb ik dit verhaal al door mijn man ook laten lezen (die wel fantasy leest en die de eerdere delen gelezen heeft). Ik heb zeer zeker het gevoel dat ik veel achtergrondinformatie mis.

Eigenlijk kwamen we allemaal wel tot de conclusie dat we iets misten en het verhaal soms ook vragen op riep. Zoals MaartjeJ schrijft: Ook tijdens het lezen van het boek, toen er wat verhaallijnen ontstonden, merkte ik dat bruggetjes missen in het verhaal om van het één naar het ander te gaan, dat er open verhaallijnen zijn en soms dat ik de tekeningen de tekst echt vond verduidelijken. Oftewel tijdens het lezen ontstonden er voor mij nieuwe 'gaten'.

Of het boek ons nieuwsgierig heeft gemaakt naar de andere delen kwamen er verschillende antwoorden. MindSpaLotusbloem zegt volmondig ja: Ja.Ook al voelt het een beetje suffig om na deel 3 pas deel 1 te lezen omdat ik dan wel al weet hoe het af gaat lopen. Ik wil graag het dorp beter voor me kunnen zien en de personages meer tot leven zien komen. Ook de-Stefs wil het graag een kans gevenIk had wel graag meer info gewild, ik heb de neiging bij onbekende zaken te blijven hangen, dus erg handig was dit boek niet voor een LEWA, wat mij betreft. Maar aan de andere kant heeft het uiteindelijk toch ook wel al teaser gewerkt. Doordat de schrijfstijl en sfeer prettig was in het boek, ben ik nu wel benieuwd geworden naar De naam van de wind.

19abd5ac4a89e5854b28f4bd8e9bee16.jpg

Illustraties

Bij de illustraties waren er wat tegenstrijdigheden. De een vond ze erg mooi en verduidelijkend. de-Stefs: ik vond de illustraties binnenin een plus voor het verhaal, ze verduidelijkte het verhaal op verschillende plekken. Het deed voor mij nergens kinderlijk aan. Maar Francisca zegt: Ik vond ze passen bij het verhaal maar door de illustraties kreeg ik het idee dat het een kinderboek was....In elk geval vind ik ze allemaal erg mooi en ze hebben heel veel details. 

19abd5ac4a89e5854b28f4bd8e9bee16.jpg

Personages

Op de vraag welk personage je het meeste aansprak kwamen verschillende antwoorden. Florevdl: Ik vond de eigenwijze Kostrel wel een fijn personage. Hij probeerde Bast uit te dagen en leek hem soms zelfs te slim af te zijn. Hij was ook leuk getekend.
Verder vond ik de afwisseling van kinderen die bij Bast langskwamen wel leuk. Je kon (ook zonder de tekeningen) elk van deze kinderen zo voor je zien. MaartjeJ: Als ik de vraag lees, is de eerste die me te binnenschiet de herbergier. Zijn rol vind ik fascinerend in het boek; wie is hij en wat is zijn rol ten opzichte van Bast. In tweede instantie komt Kostrel bovendrijven. Hij daagt Bast uit en weet hem ook een aantal keren op het verkeerde been te zetten. Hij is nieuwsgierig, wil leren, daagt uit en onderhandelt. Door zijn vragen, leer je Bast iets beter kennen. Ja. voor mij is het Jeroentje , oh nee Kostrel die er uit springt. (De afbeelding van Kostrel op bladzijde 31 deed haar aan Jeroentje van Jan, Jans en de Kinderen denken, en de naam kwam hierdoor weer naar boven) 

19abd5ac4a89e5854b28f4bd8e9bee16.jpg

Wat wil jij nog graag weten?

Bij de vraag wat wil je nog graag van de anderen weten stelde Kees een mooie inhoudelijke vraag: 

In hoofdstuk 'Maansopgang: zoetheid' (pagina's 104 tot en met 110) gaat Bast naar de moeder van Rijk. Hij vraagt of ze (Nettie) werk voor hem heeft en merkt op dat hij eigenlijk ook wortels nodig heeft. De laatste paar alinea's van dit hoofdstuk lijken ook nog iets anders te suggeren. Wat denken jullie dat hier aan de hand is?

Bijzonder om te lezen dat hier verschillende interpretaties waren. Ik (Jeanet): Ik las het als dat Bast graag iets voor Nettie wilde doen. Ze hebben geen geld en daarom vroeg hij maar gauw om wortels. Ik heb hier eigenlijk niets achter gezocht. Lisan zegt: Ik denk dat Nettie mijmerde over vroeger toen alles nog beter was in haar leven. Zelf antwoordt KeesIn ieder geval heb ik ook de indruk dat Bast en Nettie zich op een of andere manier tot elkaar aangetrokken lijken te voelen. Je kunt dit flirten noemen, of eventueel wat anders, maar naar mijn idee zijn er wel vonken. Dat maak ik onder andere op uit de laatste alinea, maar er zijn wat mij betreft nog wel een paar meer aanwijzingen, waaronder de tekening, waarin ze elkaar diep in de ogen aankijken. 

Lisan wilde graag van de anderen weten:

Wat vond je van de toevoeging van de embrillen in het verhaal? 

MindSpaLotusbloem antwoordde heel enthousiast: Geweldig! Ik werd er blij van. Een nieuwe orakelset om over te lezen.
Ik vind orakelsetjes vreselijk leuk ook al weet iedereen zelf het antwoord diep van binnen al. Meestal is de vraag zelf genoeg om een antwoord te weten. Voor de niet zwevers onder ons, probeer het maar een keer. Deze set lijkt een beetje op runen. Francisca den Otter zei: Ik vergeleek ze met dobbelstenen maar ook met tarotkaarten, maar probeerde ook elke keer de tekeningen van de embrils uit het hoofdstuk terug te vinden in de tekeningen aan het begin van het hoofdstuk. Die embrils waren wel echt typisch fantasy dingen wat mij betreft.

Anneke stelde de vraag:

Hoe denken jullie dat we ons de wereld van de faeën moeten voorstellen? Zou de herbergier ook een fae zijn of iets hoger/groter? Zijn er nog faeën in dit verhaal voorgekomen buiten Bast?

Florevdl schreef: Ik stel het me heel erg voor als een kruising tussen de wereld in de films van the Hobbit en die van the Witcher, vrij middeleeuws ook. En oeh, leuke vraag of er nog faeën in het verhaal zouden zitten. De herbergier lijkt Bast een soort van op te leiden dus misschien wel...

19abd5ac4a89e5854b28f4bd8e9bee16.jpg

Conclusie:

Niemand van ons zegt volmondig ja dat ze nu fantasy gaan lezen, maar een aantal zijn wel nieuwsgierig geworden. We begonnen met tien lezers en eindigden met negen. Er was één afvaller helaas. Het bijzondere en opvallende was dat we het redelijk eens waren met elkaar, nergens hele grote verschillen. We vonden het wel een leuk boek, maar we misten ook achtergrond en aanvullende informatie. Florevdl gaf het boek 4 sterren alle andere gaven 3, dit maakt een gemiddelde van 3,2 sterren. 

Iedereen hartstikke bedankt voor jullie deelname, zo hebben we toch meer uit het boek gehaald, dan wanneer we het alleen gelezen zouden hebben. Wie weet tot een volgende keer. 

Jeanet

   



Reacties op: Eindverslag Het smalle pad van verlangen

Meer informatie

Gerelateerd