Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 02 april 2024 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

1. Verwachtingen en cover (klik hier voor de link)

1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de gehele uitstraling van het boek (inclusief de achterpagina) en de afbeelding in combinatie met de titel.

1.b Omdat het geen genre is wat je normaal gesproken zou lezen, zou je misschien toch uit nieuwsgierigheid op basis van de cover het boek in de boekhandel hebben opgepakt? Graag met toelichting.

1.c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

Vraag 2: Opbouw en titelverklaring (klik hier voor de link)

2.a Het verhaal wordt opgebouwd vanuit drie verschillende perspectieven: Tilde, Jasmine en Eleni. Vanuit hun perspectief werkt de auteur naar het eindplot waarin de dader ontmaskerd wordt. Wat vind je van die opbouw vanuit de verschillende perspectieven. Licht je antwoord toe.

2.b De eerste drie hoofdstukken zijn voorzien van een illustratie van het meisje dat aan het woord is. Vind je dat een leuke toevoeging om een beeld te krijgen van het personage of bedenk je liever zelf een beeld van iemand? Licht toe waarom je dat vindt.

2.c Kan je, nu je het boek uit hebt, de titel verklaren? Geeft het iets van de essentie van het verhaal weer of was een andere titel wat jou betreft passender geweest?

Vraag 3: Schrijfstijl (klik hier voor de link)

3.a Het boek is geschreven door drie auteurs: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck en Sara Ohlson. Heb je tijdens het lezen een verschil in schrijfstijl ontdekt of is dat je totaal niet opgevallen?

3.b Hoe zou je de schrijfstijl omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en zinsopbouw en dat het is geschreven voor een doelgroep van jongeren tussen de 13-15 jaar.

3.c Vind je dat de schrijfstijl past bij deze doelgroep? Licht toe waarom je dat vindt.

3.c. Denk je dat jouw 13-15 jarige innerlijke zelf zich bij de schrijfstijl over de gebeurtenissen emotioneel betrokken zou hebben gevoeld? Graag met toelichting.

Vraag 4: Personages (klik hier voor de link)

Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit Tilde, Jasmine en Eleni. Via hun perspectief leer je de andere personages kennen.

4.a Heb je het gevoel dat je Tilde, Jasmine en Eleni goed hebt leren kennen? Hoe zou je hun persoonlijkheid en hun onderlinge relatie omschrijven?

4.b De andere personages leer je vanuit de drie perspectieven op verschillende manieren kennen. Vind je dat de verschillende perspectieven eenzelfde beeld schetsen? Licht toe waarom je dat wel of niet vindt.

4.c Welke bijpersonages spelen een essentiële rol in het verhaal. Licht toe waarom je hun rol essentieel vindt.

Vraag 5. Thema’s (klik hier voor de link)

5.a Het hoofdthema is pestgedrag. Vind je dat de auteurs dit thema geloofwaardig in het verhaal hebben verwerkt en uitgewerkt? Licht toe waarom je dat vindt.

5.b Het is een YA boek: denk je dat dit thema jongeren zal aanspreken of dat ze wellicht hierdoor pestgedrag zullen herkennen en de moed zullen krijgen om een collectief te vormen om de pesters daarop aan te spreken? Graag met toelichting.

5.c Zie je behalve pestgedrag nog andere thema’s die in het verhaal verwerkt zijn?

Vraag 6. De meisjes versus de jongens (klik hier voor de link)

6.a Door de Ugly Girls app ontstaat een tweedeling tussen de jongens en de meisjes. Kun je omschrijven wat er gebeurt in die veranderende dynamiek?

6.b Omdat het verhaal wordt verteld vanuit de drie meisjes, krijg je vooral informatie over het gedrag van de meisjes. Snap je dat ze zich zo gaan gedragen (met andere woorden zich in een keurslijf laten perse) om te allen tijde te voorkomen dat ze als ‘ugly girl’ worden weggezet?

6.c Wat vind je van de reacties van de jongens die zich niet al te druk over de app lijken te maken?

Vraag 7. De pester ontmaskerd (klik hier voor de link)

7.a Uiteindelijk wordt de pester door de meisjes ontmaskerd. Als je je in de persoon van Abbe verplaatst, kan je dan misschien begrijpen waarom hij de app heeft gemaakt? Licht je antwoord toe.

7.b Wat vind je van de manier waarop Abbe publiekelijk wordt ontmaskerd? Vind je dat de meisjes in hun recht staan om dat op deze manier te doen?

7.c Abbe is dan wel degene die de app heeft gemaakt, maar vervolgens krijgt hij een behoorlijk aantal volgers en likes op de foto. Vind je dat die misschien net zo schuldig zijn aan het pestgedrag? Licht je antwoord toe.

Vraag 8. Genre (klik hier voor de link)

8.a Het boek is een YA en dat is vooral om de doelgroep aan te geven. Onder welk genre zou je Ugly Girls plaatsen? Licht toe waarom je dat vindt.

8.b Zou je nog weleens een ander YA boek willen oppakken? Zo ja, zou je dan hetzelfde soort genre als Ugly Girls kiezen of liever een genre wat misschien meer bij je ‘volwassen’ smaak zou passen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 9. Quotes (kiik hier voor de link)

Zijn je mooie, bijzonder, opvallende op grappige zinnen opgevallen? Ik koos voor deze:

Sebbe kiest altijd partij voor de jongens, iederéén kiest áltijd partij voor de jongens en geen meisje zou ooit een Ugly Boys-account aanmaken, want zoiets dóé je gewoon niet. (p.117)

Dit tekent voor mij precies hoe meisjes vaak worden afgerekend op hun uiterlijk, wat nog eens wordt bevestigd in deze quote:

Ja de idioot achter het Ugly Girls-account verdient het nog steeds om te worden ontmaskerd en ja, Jasmine zou een enorme wraakactie nog steeds fantastisch vinden. Maar dat zit er gewoon niet in. Het enige wat overblijft is opgeven: accepteren dat Ugly Girls een constant dreigend risico is en dat ze eraan zullen moeten wennen dat ze op ieder moment kunnen worden gefotografeerd en dat die foto dan kan worden gepost. Ze moeten ermee leren leven. (p.160)

Het is zelfs zo erg dat hierdoor een zogenaamde risicolijst wordt gemaakt (p. 185) om te voorkomen dat er een onvoordelige foto van jou wordt gepost.

Ik ben benieuwd naar jullie quotes en waarom deze quote je zo aansprak.

Vraag 10. Het boek in tien woorden en wat je verder nog kwijt wil (klik hier voor de link)

10.a Altijd een beetje een lastige, maar het is een van mijn favoriete vragen omdat je hiermee de essentie van het verhaal beschrijft: als je een recensie van slechts tien woorden zou moeten maken, hoe zou je het boek dan beschrijven?

10.b Ik heb mijn best gedaan om interessante vragen te bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zelf een vraag hebt waarover je heel graag met je medeleesclublezers van gedachten wil wisselen. Welke brandende vraag wil jij tot slot nog aan de medelezers stellen?

Volgende stap:

Schrijf uiterlijk 17 mei je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over