Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De toekomst van Europa?

op 05 september 2024 door

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen

Een extra discussie

In de net afgesloten Leesclub met M. De laatste dagen van Europa lazen we tussen de regels door hoe actueel de geschiedenis vandaag de dag nog is en hoe belangrijk het is dat we lessen trekken uit het verleden. We hebben het in vraag 8 heel even gehad over de parallellen tussen de tijd waarin we nu leven en de tijd waarin Mussolini het Italiaanse fascisme tot bloei kon brengen. Zijn er overeenkomsten? Kan Europa opnieuw in een dergelijke situatie terechtkomen? En hoe herkennen we de signalen?

Tijdens de Leesclub bleek de behoefte om nog even door te discussieren over deze parallellen.
Naast de inmiddels drie delen over Benito Mussolini schreef Antonio Scurati Fascisme en populisme, een pamflet waarin hij laat zien hoe de populistische lessen van Mussolini doorwerken in de Europese en Amerikaanse politiek. Het is dit boekje dat als uitgangspunt zal dienen voor een aanvullende extra discussie.

Het boek

Op de achterflap .....
Met zijn krachtige en geruststellende charme verleidde Mussolini honderd jaar geleden Italië. Met krachtige en geruststellende charme zien we een nieuwe generatie leiders in Europa en Amerika terrein winnen. Wat weten we nog van het verleden en wat kunnen we verwachten van de toekomst? Antonio Scurati, beroemd door zijn visionaire Mussolini-romans, buigt zich in dit soepel geschreven en urgente pamflet over de mechanismen van toen – en de parallellen met nu.

Wat gaan we doen

De meesten hebben het boekje inmiddels al gelezen of zijn daar nog mee bezig. Ook omdat de Leesclub met M. De laatste dagen van Europa nog vers in het geheugen ligt, zullen we snel beginnen met de discussie aan de hand van een vijftal vragen/discussiepunten. Deze zullen vanaf 6 september allemaal in het reactiegedeelte worden geplaatst. Iedereen die meeleest, kan ook vragen/discussiepunten in de groep gooien. Maar omdat alles op deze ene Addendum pagina zal gebeuren, is het wel belangrijk om de juiste reageerknop te gebruiken. Als je wilt reageren op een ander, dus in een lopend discussiepunt, gebruik dan de grijze reageerknop. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een nieuw discussiepunt wilt starten.

 



Reacties op: De toekomst van Europa?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Antonio Scurati

Antonio Scurati

Antonio Scurati is een Italiaanse hoogleraar literatuur, columnist en schrijver....

Jan van der Haar

Jan van der Haar

Jan van der Haar (1960) is dichter en vertaler. Van zijn hand verschenen drie di...