Maak er iets moois van! van Gidon Lev
Maak er iets moois van!
Auteur: Gidon Lev
Vertaler: Connie van de Velde
Uitgever: Mozaïek
Genre: non-fictie
In Maak er iets moois van! deelt Gidon Lev, een overlevende van de Holocaust, zijn levensverhaal. Hij zat vier jaar lang gevangen in concentratiekamp Theresienstadt en verloor 26 familieleden. Ondanks deze donkere periode in zijn leven is Gidon een zelfverklaarde optimist en een grote bron van inspiratie geworden.
Met ontwapenende eerlijkheid vertelt Gidon over zijn passies: dans, voetbal en zijn geliefde gezin. Hij spreekt over het verlies van zijn vrouw Susan en het geluk dat hij op zijn 82e onverwachts opnieuw vond met zijn nieuwe partner Julie.
Lees een fragment
Gidon Lev vertelt in Maak er iets moois van! over zijn eenvoudige, maar krachtige boodschap: het leven is wat je er zelf van maakt. Zijn verhaal helpt je om hoop te vinden, zelfs in de donkerste momenten, en om met nieuwe ogen naar je eigen uitdagingen te kijken. Hieronder vind je alvast een sneak preview van het boek. Spreekt het fragment je aan en wil je graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.
Lees een sneak preview Direct inschrijven
Achter het boek
Gidon Lev werd als zesjarige gevangengenomen en naar het concentratiekamp Theresienstadt gedeporteerd. Het kamp diende voornamelijk als een doorgangskamp voor gevangenen die snel naar vernietigingskampen werden gestuurd, waaronder Auschwitz. In 1945 werd Theresienstadt bevrijdt door het Russische Rode Leger. Naar schatting zijn er in totaal meer dan vijftienduizend kinderen gevangen gehouden in en getransporteerd door Theresienstadt, en de toen tienjarige Gidon was een van de weinige overlevenden. Tijdens de Holocaust zijn zesentwintig van zijn familieleden vermoord.
'We hadden altijd honger, van ochtend tot avond, en van avond tot ochtend.'
Lev vierde afgelopen maart zijn negenentachtigste verjaardag. Toen hij dertien jaar geleden zijn vrouw verloor, besloot hij zijn levensverhaal neer te pennen, vertelt hij in een interview: 'Ik was helemaal alleen, mijn vrouw was er niet meer, en dus schreef ik, en schreef ik, en schreef ik, en ik wilde er graag een boek van maken, maar daar heb je een redacteur voor nodig.' Al snel ontmoette hij Julie Gray en kwam het langverwachte boek tot stand. Tijdens de coronapandemie moesten ze op zoek naar een creatieve manier om het te promoten, en zo belandden de twee op TikTok.
'Soms ben ik verbijsterd door alle aandacht.'
'We gingen pas echt viraal toen mensen online de pandemie met de Holocaust gingen vergelijken,' vertelt Gray. Zo spraken ze zich hard uit tegen influencer Joe Rogan, die in zijn podcast de coronamaatregelen vergeleek met de Holocaust. Lev en Gray zijn inmiddels al een aantal jaar bezig mensen voor te lichten en te onderwijzen over de Holocaust. In zijn memoir Maak er iets moois van! vertelt Lev niet alleen over de gruwelijkheden die hij als kind heeft meegemaakt, maar stuurt hij daarnaast een hoopvolle boodschap de wereld in. Elke dag krijgt iedereen namelijk een nieuwe kans om de wereld een betere plek te maken en het leven te vieren.