Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel

op 19 juni 2017 door

Meedogenloos

Op 26 april kregen de deelnemers te horen dat ze mochten meedoen met deze leesclub. Gelijk al bleek dat dit een actieve, gezellige club zou worden. Wat ze vonden van deze kruising tussen YA en thriller zal spoedig duidelijk worden.

'Meedogenloos' is het eerste deel van een serie en tevens ook het debuut van schrijver Scott Bergstrom. Het vervolgdeel zal 'The Greed' heten in het Engels en volgend jaar februari uitkomen. Wanneer en of hij in het Nederlands zal verschijnen is nog niet bekend.

Samenvatting

Gwendolyn Bloom is 17, eigenzinnig en slim. Wanneer haar vader spoorloos verdwijnt in Parijs, hoort ze van de CIA dat hij al jaren als spion voor hen werkt. De CIA weigert haar vader echter te helpen. Gwen vertrouwt hen niet, zeker niet wanneer ze een gecodeerd bericht van haar vader vindt. Ze móét hem redden, koste wat kost. Haar zoektocht brengt haar naar de onderwereld van Parijs, Berlijn en Praag. In deze keiharde wereld ontdekt Gwen dat zij net zo meedogenloos moet zijn als de mannen die op haar jagen.

Ontwikkeling 

Heel belangrijk in dit boek is de ontwikkeling die hoofdpersonage Gwen doormaakt. In het begin is ze een doodgewoon tienermeisje, op het eind iets heel anders. Ann Janssens zegt hierover: "Ze was een nummer op school, ze voelde zich nergens thuis. Haar aangeboren koppig, eigenzinnig gedrag heeft er wel voor gezorgd dat ze kon overleven. Zonder deze karaktertrek zou ze nooit de Gwen geworden zijn die ze nu is." Agnes denkt dat Gwen zelf op een gegeven moment de beslissing heeft genomen om te veranderen: "Wat ik mooi vind aan haar ontwikkeling van een meisje dat nooit zou terugslaan naar een meedogenloze powergirl is dat het naast een geleidelijke ontwikkeling door omstandigheden op een bepaald punt ook een beslissing is geweest." Jacqueje: "[Gwen] is helemaal op zichzelf aangewezen in de zoektocht naar haar vader. Hoe moeilijk ook, ze blijft op een inventieve wijze haar zoektocht voortzetten en laat zich niet door anderen uit het veld slaan."

Bianca Schrijft maakt nog een mooie analyse van deze ontwikkeling: "De lieve, onschuldige Gwendolyn sterft een trage dood in het boek. Met iedere stap die ze zet, met iedere actie die ze uitvoert, komt Sofia tot leven. Sofia begint als een duiveltje op de schouder van Gwendolyn en aan het einde zijn de rollen omgedraai, dan is Gwendolyn de engel op de schouder van Sofia. De duivel zorgt ervoor dat Gwendolyn verhard en de engel zorgt ervoor dat Sofia menselijk blijft."

Geloofwaardigheid

Een 17-jarig meisje speelt de hoofdrol in een hedendaagse actiethriller. Iets dat wel wat wenkbrauwen deed optrekken onder de deelnemers: Marjolein Slats zei dat één klein minpuntje was dat Gwen wel erg veel voor elkaar krijgt. Maar ze zei ook: "Gelukkig heeft ze ook zwakke punten die haar wat echter maken." v nice viel het ook op dat de geloofwaardigheid van dit boek soms ver te zoeken is, maar: "Het heeft mij totaal niet gestoord. Ik vond het een geweldig boek dat me enorm heeft bekoord." 

Yvonne muilwijk meldt nog dat zij de situaties in de onderwereld geloofwaardig vindt overkomen: "(...)De auteur schrijft erg beeldend wat maakt dat je je goed kunt inleven en omdat er wordt geschreven over situaties waarin menigeen zich niet bevindt (wereld van gokken, drugs en vrouwenhandel) klinkt het geloofwaardig."

Bijzonder

De meeste lezers zijn het erover eens dat je sommige gebeurtenissen met een korreltje zout moet nemen, maar ze zijn ook verrast door de kwaliteit van dit YA boek. Bianca Schrijft zegt in de discussie: "[Het is] onvoorstelbaar dat sommige mensen denigrerend doen over YA. Sorry, maar ik heb de laatste tijd toch echt ook minder spannende Adult thrillers en literaire thrillers gelezen dan deze." Elly van der Meer haakt hierop in en zegt: "Dit is echt een heel sterk verhaal. Ik lees graag YA maar deze springt er wat spanning [betreft] echt bovenuit." 

Flensje denkt verder nog dat de schrijver een boodschap wilde meegeven met dit boek: "Hij wil in ieder geval zeker meegeven dat liefde voor familie alles overwint en dat je ver durft en kan gaan voor mensen van wie je heel veel houd. Maar ook de lezer laten zien hoe vreselijk de wereld kan zijn en hoe erg je mensen kan onderschatten."

Vervolg lezen?

Jamie: "Het was zeker een goede read en het vervolg ga ik zeker lezen. Ik wil wel weten hoe het verder gaat."

Zara Groeneveld: "Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet super veel van dit boek verwachtte, daarom heeft dit boek mij voor honderd procent verrast. Ik vond dit boek zo ontzettend tof! Ik wil heel graag deel twee lezen :)"

Boekenvirus: "Vanaf het moment dat ik de cover zag en de achterflap las wist ik dat ik deze wilde lezen. Dit voorgevoel was een dan ook volledig juist. Het vervolg komt dan ook zeker op mijn wishlist."

Eindoordeel

"Je werd in een rivier met een hoge stroomversnelling gegooid en er was geen ontkomen aan." - v nice (vijf sterren)

"'Meedogenloos' is zijn titel waardig dankzij zijn ijzersterke hoofdpersonage, spannende actiescènes en beeldende omschrijvingen. Bepaalde dingen moet je met een korreltje zout nemen, maar dit boek is een zeer geslaagde mix van YA en thriller." - Demi (vier sterren)

"Gwen komt helemaal tot leven en Bergstrom schrijft enorm beeldend. Het boek grijpt je bij je strot en laat je niet los, zelfs niet op het einde." - Flensje (vijf sterren)

"Een heerlijk spannend boek dat je niet weg wilt leggen, de vaart zit erin en het is ontzettend boeiend om de ontwikkeling van Gwen mee te maken. Dit boek smaakt naar meer!" - Agnes (vier sterren)

"‘Meedogenloos’ slorpt je op, het doet je gruwelen, walgen, maar ook genieten. Als je houdt van een stevige YA of thriller is dit ècht Genieten (jawel, met een grote letter ‘G’), want er bestaan gewoonweg tè weinig superlatieven om deze YA thriller de hemel in te prijzen." - Ann Janssens (vijf sterren)

Waardering

Het gemiddelde bij deze leesclub is uiteindelijk vier en een halve ster geworden!



Reacties op: Eindoordeel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Scott Bergstrom

Scott Bergstrom

Scott Bergstrom woont in Denver (Amerika) met zijn vrouw en dochters. Voordat hi...