Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 2 - Met stijl versieren

op 06 augustus 2021 door

Stijlvol of stijlloos?

Bij de opwarmvraag in het Leesclub-café kwam al naar voren dat we hier te maken hebben met een boek met een bijzondere schrijfstijl. Het weglaten van vele leestekens was opvallend. De een had wat meer tijd nodig om aan deze vorm te wennen dan de ander. De een vond dat het rust gaf, de ander vond het boek hierdoor minder eenvoudig om te lezen.
Er is nog veel meer bijzonders op te merken aan de schrijfstijl. De auteur gebruikt verschillende stijlfiguren. Voegen die iets toe aan jouw leesplezier?

Voor de liefhebbers nog wat theorie over stijl en stijlfiguren

Stijlfiguren willen een bepaald effect bereiken, zoals nadruk leggen of verrassing. Ze worden veel gebruikt door schrijvers en sprekers om de tekst levendig te houden. De tekst wordt net iets anders geformuleerd dan de lezer of luisteraar verwacht.

Enkele voorbeelden van stijlfiguren:
- Herhaling
- Opsomming
- Climax/anti-climax
- Antithese
- Paradox
- Hyperbool
- Retorisch vraag
- Eufemisme
- Understatement
- Litotes
- Woordspeling
- Spot: ironie, sarcasme en cynisme
- Tautologie
- Pleonasme

 

Een veel gebruikt stijlmiddel is beeldspraak, een object wordt vergeleken met een beeld. De vijf hoofdgroepen hiervan zijn:

  • Vergelijking met als, het object wordt vergeleken met een beeld
  • Vergelijking met van, een beeld van een object
  • Vergelijking zonder voegwoord of voorzetsel
  • Metafoor, als het object wordt weggelaten, het beeld staat hier in plaats van het object. De werkelijkheid zit onder het beeld verborgen.

  

Nog enkele stijlmiddelen:

  • Metonymia, dit is geen vergelijking meer. Er wordt alleen een opvallend kenmerk genoemd, bijvoorbeeld het materiaal waarvan het gemaakt is
  • Synesthesie, hierbij worden de indrukken van twee verschillende zintuigen met elkaar verbonden. Bijvoorbeeld, zoete klanken: gehoor + smaak.
  • Personificatie, een onderwerp (een ding) wordt uitgebeeld als een levend wezen, of krijg eigenschappen daarvan.

 
Bij deze site vind je een korte uitleg bij de verschillende stijlfiguren.

 2f7c29431259c6567d5797d8afc1c06d.jpeg

 

Vraag 2

A. Hoe beviel de schrijfstijl van Bernardine Evaristo? Zijn er mooie quotes die je met ons wilt delen? Of, als je de stijl minder mooi vond, heb je citaten die je niet prettig vond?

B. Zijn jou bijzondere stijlfiguren opgevallen? Let je daarop bij het lezen van een roman? Zo ja, heb je een mooi voorbeeld?

C. Stel dat je boekhandelaar bent en je moet de stijl van het boek omschrijven voor een klant, hoe zou jouw (korte) omschrijving luiden? Je mag hier je eigen mening over de stijl in meenemen.

D. 'Stijlbreuk': was er verschil in stijl tussen de verschillende hoofdstukken?

 

 



Reacties op: Vraag 2 - Met stijl versieren

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristo (1959), woonachtig in Londen, is gelauwerd auteur van fictie...