Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Melkmeisje van Matthias Rozemond

op 08 februari 2023 door

Over het boek

Melkmeisje

Matthias Rozemond
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

De jonge schilder Johannes Vermeer heeft zich danig in de nesten gewerkt met een scabreus doek waarvan half Delft schande spreekt. Ook zijn eigen katholieke schoonfamilie lijkt het vertrouwen in hem op te zeggen.

Hoe krijgt Johannes zijn carrière weer op de rit? Hoe herwint hij liefde en steun van zijn echtgenote Catharina? Hij moet nu echt een doek maken dat alle critici in een keer de mond snoert. Gelukkig is er nog één Delftenaar die de ongepolijste jonge kunstschilder wil steunen, mits hij zich overgeeft aan de regels van de Hollandse genrekunst. Bijvoorbeeld dienstbode Tanneke bezig zien in haar keuken, maar krijgt hij haar zover om voor hem te poseren?

Leesfragment

Tegen het decor van het zeventiende-eeuwse Delft vertelt Melkmeisje het fictieve verhaal van een jonge vrouw en haar rol in het leven van Johannes Vermeer. Hieronder vind je alvast een sneak preview van het boek. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Matthias Rozemond (1962) publiceerde een dichtbundel en vertaalde Duitse poëzie voordat hij zich aan het schrijven van fictie waagde. Na een drietal thrillers stapte hij over op historische romans, waarbij hij fictieve verhalen rondom bestaande figuren uit de geschiedenis schrijft. Zo schreef hij eerder al over kunstenaars Jeroen Bosch en Rembrandt van Rijn, en twee boeken over Amalia, prinses van Oranje. Nu voegt hij er een historische roman over Johannes Vermeer aan toe.

Rozemond vertelt in Melkmeisje het fictieve verhaal van dienstbode Tanneke. Wie er geposeerd heeft voor het schilderij is nooit definitief bewezen, maar het gerucht dat Vermeer inderdaad de dienstbode van zijn eigen huishouden model liet staan, doet nog altijd de ronde. De benaming 'melkmeisje' is dan ook feitelijk onjuist, het gaat immers niet om een vrouw die melk aan huis bezorgde, maar om een keukenmeid.

Vorig jaar werd dankzij geavanceerde onderzoeksmethodes en scans ontdekt dat Vermeer het wereldberoemde doek overgeschilderd heeft. Er was eerst een vuurmand en een rek met kannen te zien, voordat Vermeer zijn schilderij besloot aan te passen. Er wordt aangenomen dat hij dit heeft gedaan om meer rust en verstilling te creëeren in het werk en niet af te leiden van de keukenmeid die in opperste concentratie melk uitgiet.

Bron: Omroep West, Wikipedia, Essential Vermeer



Reacties op: Melkmeisje van Matthias Rozemond

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Matthias Rozemond

Matthias Rozemond

Rozemond studeerde Duitse taal- en letterkunde, werkte kort bij een Duitse uitge...