Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Over deze leesclub

op 02 maart 2016 door

OVER MORESNET
Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap).
Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet: Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan? Wie woonden er? Hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum? Dröge vertelt over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet die ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.


OVER PHILIP DRÖGE
Philip Dröge is onderzoeksjournalist, schrijver en initiatiefnemer van wetenschappelijk persbureau Faqt. Als royaltykenner schoof hij regelmatig aan bij RTL Boulevard. Als onderzoeksjournalist is hij wekelijk te gast bij Paul van Liempt van BNR Nieuwsradio. En hij schrijft. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek. Moresnet beschrijft de geschiedenis van het minilandje met dezelfde naam. Dat lag van 1816 tot 1920 aan de Nederlandse zuidgrens, ter hoogte van het huidige Drielandenpunt (toen het Vierlandenpunt). Lees zijn column op Hebban over Moresnet.

Lees hier de eerste hoofdstukken


Reacties op: Over deze leesclub